Проміжне технологічне середовище – середовище, яке передає теплоту і забезпечує “м’яке” обігрівання харчових продуктів в апаратах.
Смаження – процес, при якому під впливом теплоти в продукті протікають складні біохімічні, фізичні і фізико-хімічні процеси, внаслідок яких продукт досягає стану кулінарної готовності.
Випікання – процес гідротермічної і теплової обробки заготовок із тіста в робочій камері апарата.
Сковорода – тепловий апарат, який призначений для смаження, пасерування, тушіння та припускання продуктів.
Фритюрниця – спеціалізований жарильний апарат, який призначений для смаження кулінарних виробів у великій кількості жиру (співвідношення - 4:1).
Гаряча зона – робоча зона, в якій відбувається процес смаження продуктів, температура повинна бути не вище 190°С.
“Холодна” зона– зона з температурою 80 °С, яка призначена для збору дрібних залишків продуктів протягом всього процесу смаження.
Жарильна шафа –тепловий апарат, який призначений для смаження великих шматків м’яса, птиці, запікання круп’яних і овочевих блюд.
Пекарські шафи – теплові апарати для випікання борошняних кондитерських виробів.