Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Показники рівня організації виробництва

Організаційний рівень характеризується результативністю інноваційної політики підприємства та ступенем відповідності його рівня техніки вимогам конкурентоспроможності. Для аналізу його прогресивності, виявлення «вузьких» місць та розробки стратегії розвитку використовується система показників, яка представлена на схемі (рис. 10.4).

Показники оцінки рівня організації підготовки виробництва нової продукції, як підготовчій стадії виробничого процесу, може бути виражений за допомогою загальних показників, що відображають ступінь реалізації наукових принципів організації виробництва з урахуванням їх пристосування до особливостей підготовки виробництва.

Показники ступеня реалізації наукових принципів організації виробництва – це кількісний вираз принципів організації виробництва, що характеризують прогресивність форм і методів організації виробництва (паралельність, прямоточність, ритмічність, пропорційність та ін.).

 

 


Рис. 10.4 Система показників рівня організації виробництва

 

Специфічними показниками оцінки рівня організації підготовки виробництва є:

1) коефіцієнт комплексності:

, (10.10)

 

де: Краб – число самостійних робіт з підготовки виробництва;

Кобщ - загальне число робіт з підготовки виробництва, визначене стандартами, що діють на підприємстві.

2) коефіцієнт комплектності:

, (10.11)

де: Кдок – кількість документів (оснащення), представлених на початок етапу виробництва нової продукції.

3) якість технічної документації:

, (10.12)

де: Кизм – кількість змін, внесених до технічної документації; Кобщ – загальна кількість конструкторської і технологічної документації, що діє на підприємстві.

Резерви вдосконалення підготовки виробництва розглядаються як самостійна частина внутрішньовиробничих резервів підприємства. Це можливість скорочення термінів розробки і освоєння виробництва нових виробів; економії матеріальних, трудових і грошових витрат на всіх етапах створення нової продукції; підвищення економічності виробів при їх виробництві та експлуатації.

Резерви вдосконалення підготовки виробництва можна розділити на три групи (див. табл.10 6)

Таблиця 10.6

Резерви вдосконалення підготовки виробництва нової продукції

Групи резервів Шляхи реалізації резервів
1. Резерви прискорення підготовки виробництва Можливість скорочення термінів створення виробів: - скорочення робочого періоду - усунення різного роду перерв між частинами процесу підготовки
2. Резерви скорочення витрат на підготовку виробництва Можливість скорочення витрат праці, матеріальних витрат і грошових коштів на розробку і освоєння конкретних видів продукції - Технічні (механізація робіт, упровадження систем автоматичного проектування та ін.).; - Організаційні (поліпшення організації процесів підготовки виробництва і організації праці тих, що працюють) - Удосконалення управління підготовкою виробництва (підвищення рівня управління роботами, що протікають на підготовчій стадії і вдосконалення системи економічного стимулювання)
3. Резерви підвищення економічності створюваних виробів При мінімальних витратах на створення нової продукції забезпечити отримання максимального економічного ефекту від її впровадження у виробництво - конструктивні (підвищення ступеня нормалізації і стандартизації конструкцій; підвищення технологічності конструкцій; поліпшення техніко-економічних параметрів виробів; підвищення довговічності, надійності та ремонтопридатності виробів; підвищення якості конструкторської документації) - технологічні (проведення технологічної нормалізації; впровадження прогресивної технології; підвищення рівня і якості технологічного оснащення; механізація і автоматизація виробництва; підвищення якості технологічної документації) - організаційно-технічні (застосування ФВА; вибір оптимальних областей застосування нової техніки; організація раціональної експлуатації нової техніки; підвищення якості організаційно-планової документації; економічне стимулювання працівників підприємства)

Читайте також:

  1. D) оснащення виробництва обладнанням, пристроями, інструментом, засобами контролю.
  2. Internet. - це мережа з комутацією пакетів, і її можна порівняти з організацією роботи звичайної пошти.
  3. IV група- показники надійності підприємства
  4. IV. Закономірності структурно-функціональної організації спинного мозку
  5. PR-відділ організації: переваги і недоліки
  6. V Практично всі психічні процеси роблять свій внесок в специфіку організації свідомості та самосвідомості.
  7. V Процес інтеріоризації забезпечують механізми ідентифікації, відчуження та порівняння.
  8. V Розвиток кожного нижчого рівня не припиняється з розвитком вищого.
  9. VI. Система навчаючих завдань для перевірки кінцевого рівня завдань.
  10. VI. Система навчаючих завдань для перевірки кінцевого рівня завдань.
  11. Абсолютні показники фінансової стійкості
  12. Абсолютні показники фінансової стійкості та її типи




Переглядів: 817

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Організація освоєння нової продукції | Поняття якості, його показники. Роль якості в підвищенні конкурентоспроможності продукції

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.001 сек.