Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Дезактивація рибної продукції

Дезактивація м’ясопродуктів

Дезактивація молочної продукції

Переробка молока на молочні продукти, наприклад вершки, знижує концентрацію РН в продукції. Вміст стабільних та радіоактивних ізотопів стронцію, кальцію, цезію та йоду у вершках є тим нижчим, чим вищим у них є вміст жиру.

Промивання вершків знижує вміст РН у 50-100 разів. Спочатку, для перших двох-трьох промивань використовують теплу питну воду. Для останнього промивання беруть знежирене молоко, що є вільним від РН. При багаторазовому розведенні і сепаруванні вершків відбувається спочатку заміна плазми вершків, що містить РН, на воду, а потім – на вільне від РН знежирене молоко.

Переробка вершків на вершкове масло знижує концентрацію стронцію, цезію і йоду у вершковому маслі на 36, 49, 76 % відповідно у порівнянні з їх концентрацією у молоці.

Перетоплювання масла звільняє його від цезію та стронцію, які відділяються разом з відтопками. Щодо йоду, то він пов'язаний із молочним жиром і, як правило, переходить у топлене масло. Але наступне витримування топленого масла дає змогу знизити концентрацію радіоактивного йоду до припустимого рівня.

Вміст РН в м’ясі знижується при його відварюванні.

Процентна величина втрачання РН при відварюванні становить: для стронцію – 0,04% , рубідію – 32,5%, йоду – 2,5% , цезію – 67,0%. Перед відварюванням м'ясо очищають від кісток, які зазвичай накопичують РН в1000 разів більше ніж м’язи.

Від 50 до 60% РН переходить до бульйону вже на протязі перших 10 хвилин відварювання, отже, необхідно перший бульйон злити і продовжувати варіння у свіжій воді.

Засолювання м’яса значно знижує концентрацію цезію, особливо якщо частіше міняти рапу

Перетоплювання сала знижує на 95 % концентрацію цезію, який переходить до шкварки.

Відокремлення м'яса риби від кісток та плавників знижує вміст цезію на 40%.

Прісну рибу перед приготування вимочують близько 2-х годин, нарізають невеликими порціями і варять 10 хвилин в чистій воді без солі. Потім відвар зливають і до готовності рибу варять у новій воді. Взагалі, під час кулінарної обробки риби концентрація РН знижується незначно (наприклад, у тріски – на 15% знижується вміст цезію, а стронцій зберігається на тому ж рівні), або навіть підвищується концентрація стронцію та цезію за рахунок загального зневоднення продукту.

 

Питання для самоперевірки:

1. Охарактеризуйте засоби дезактивації.

2. Назвіть існуючі методи дезактивації.

3. Які технічні засоби дезактивації Вам відомі?

4. Які шляхи дезактивації продуктів рослинного походження Вам відомі?

5. Які шляхи дезактивації продуктів тваринного походження Вам відомі?

6. У чому полягають переваги та недоліки коагулювання, фільтрації та
випарювання як способів дезактивації води?

 


Читайте також:

  1. Аналіз асортименту й структури випуску продукції.
  2. АНАЛІЗ ВИРОБНИЦТВА ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОДУКЦІЇ
  3. Аналіз витрат на 1 грн. вартості продукції
  4. Аналіз витрат на гривню товарної продукції
  5. Аналіз загальної суми витрат на виробництво продукції.
  6. Аналіз обсягу виробництва продукції в натуральному й вартісному вираженні.
  7. Аналіз показників валового прибутку і собівартості реалізованої продукції
  8. Аналіз рентабельності продукції
  9. Аналіз рентабельності продукції.
  10. Аналіз рівня, динаміки і структури обсягу виробленої та реалізованої продукції
  11. Аналіз собівартості окремих видів продукції.
  12. Аналіз собівартості продукції за статтями витрат.




Переглядів: 849

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Дезактивація овочів, фруктів, грибів та ягід | Вимоги норм радіаційної НРБУ - 97

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.