Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Тема 11. Митні формальності при переміщенні товарів через митний кордон України різними видами транспорту

План.

Тема 11. Каротиновмісна сировина та технологія продуктів харчування функціонального призначення з її використанням

1. Технологія комплексної переробки моркви.

2. Технологія виготовлення морквяно-гірчичних приправ.

3. Технологія препарату "Карателька".

 

Література: 1.Технологія продукції громадського харчування з використанням біологічно активних добавок [Монографія. - Київ:КНТЕУ, 2003.-526с.

2. Харчування людини і сучасне довкілля: теорія і практика [Монографія] ]/ Пересічний М.І., Корзун В.Н., Кравченко М.Ф., О.М.Григоренко. - Київ:КНТЕУ, 2003.-322с.

3.Сушанский А. Г., Лифляндский В. Г. Энциклопедия здорового питания. Том 1. Питание для здоровья. — С.-Пб.: Нева, 1999.— 799 с.

 

З моркви за традиційною технологією отримують сік із м'якоттю шляхом розведення морквяного пюре цукровим сиропом. Але такий сік надто густий, його важко пити; внаслідок застосування жорсткого режиму стерилізації має місце потемніння верхнього шару, а вміст каротину за рахунок розведення сиропом зменшується вдвічі.

За іншою технологією передбачено отримання соку пресовим способом. Вміст каротину в такому соку більший, ніж у соку з морквяного пюре, але сік має непривабливий зовнішній вигляд, тому що відбувається розшарування продукту; збільшується кількість невикористаних відходів у вигляді вичавків близько 50%, що призводить до підвищення собівартості продукції.

Для усунення зазначених недоліків розроблена технологія комплексної переробки моркви, яка передбачає фракціонування морквяної маси на сік із заданими характеристиками і вичавків. Для такого фракціонування розробляється спеціальне обладнання.

Розроблено параметри фракційного розподілу сировини. Визначено ступінь подрібнення моркви. Вихід соку із подрібненої сировини та його консистенцію регулюють залежно від якості сировини, пори року та рецептури соку.

Для збагачення морквяного соку макро- і мікронутрієнтами до нього додають такі компоненти; як айвове, аличеве, яблучне пюре, сік з оранжевоплідних томатів, які, у свою чергу, характеризуються різноманітним мінеральним складом. Розроблені рецептури соків на основі морквяного: морквяно-айвовий, морквяно-аличевий, морквяно-яблучний, морквяно-абрикосовий, морквяно-яблучно-томатний.

Результати досліджень свідчать, що найбільший вміст β-каротину в морквяному соку (10,7·10-3%) і в моркряно-абрикосовому (7,5·10-3%). Проведені дослідження щодо вивчення мінерального складу соків.

Найбільший вміст калію і магнію у морквяно-томатному соку, кальцію - у морквяно-айвовому.

Після відкремлення морквяного соку у вичавках залишається значна кількість біологічно активних речовин - моносахарів (глюкози та фруктози), сахарози, мінеральних речовин.

Вміст β-каротину у вичавках коливається від 12,4·10-3% до 17,1·10-3%, що становить від 60 % до 73 % від загальної кількості β-каротину, що міститься у моркві до переробки.

Таким чином, вичавки є повноцінною вихідною сировиною для отримання високоякісних каротиновмісних продуктів харчування.

До того ж використання вичавків, які утворюються після відділення морквяного соку, дозволить створити безвідходну (відносно харчової частини) технологію переробки каротиновмісної сировини-моркви.

Розроблена технологія виготовлення на основі цих вичавків нового виду консервованої продукції - морквяно-гірчичних приправ, які використовуються при споживанні м'ясних, рибних, борошняних страв, мають гарні смакові властивості, сприяють підвищенню апетиту, розширюють раціон харчування, збагачують організм людини β-каротином.

Морквяно-гірчичні приправи являють собою однорідну протерту масу жовтогарячого кольору. Вони мають смак, властивий моркві після теплової обробки, із характерним присмаком і ароматом прянощів. Морквяно-гірчичні приправи містять β-каротину від 5,4·10-3% до 5,9·10-3%.

Отже, використання морквяних вичавків, по-перше, дає змогу отримувати продукти, багаті на β-каротин, а по-друге, майже безвідходно переробляти.

У відділенні біохімії коферментів Інституту біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України розроблена сучасна технологія безвідходної переробки моркви. Кінцевими продуктами екологічно чистої технології є морквяний сік і масляний концентрат β-каротину -"Карателька". До складу препарату "Карателька" входять: β-каротин, вітаміни Е і К, а також коензім Q10. Важливо відзначити, що морквяний сік, який зміцнює нервову систему і відновлює сили, використовується у шкільному харчуванні.

Досліджувався вплив препарату "Карателька" на вміст вітамінів у крові людини. З цією метою були визначені 11 пацієнтів віком 30-40 років, які протягом 14 днів вживали по 25 г препарату "Карателька" 1 раз на день (з розрахунку 5 мг β-каротину на добу). До і після проведення експерименту у крові визначався вміст вітамінів А і Е, а також каротиноїдів.

Вміст вітамінів А і Е, а також каротиноїдів у крові пацієнтів перебував у нижніх межах норм. Прийом препарату "Карателька" протягом двох тижнів зумовив підвищення вмісту каротиноїдів на 70%, а вітаміну Е - майже у 2 рази. Значне підвищення рівня вітаміну Е та каротиноїдів свідчить про те, що препарат "Карателька" є ефективним додатковим джерелом зазначених біологічно активних речовин, у той час як вживання препарату не впливало на вміст вітаміну А в крові. Це збігається з даними літератури, які свідчать, що при адекватній вихідній забезпеченості людини вітаміном А додаткове вживання р-каротину підвищує рівень останнього у сироватці крові, але не спричиняє подальше зростання концентрації вітаміну А. Це підтверджує


наявність в організмі людини регулюючих механізмів, які обмежують перетворення каротину в ретинол. Тому навіть тривале вживання підвищених доз каротиноїдів не здатне призвести до утворення надлишку вітаміну А і гіпервітамінозу.

Оскільки до складу препарату входить вітамін К - природний коагулянт, який має антибактеріальні та протизапальні властивості, визначалися деякі показники системи згортання крові. Показано, що рівень фіброгену після прийому препарату не змінювався, протромбіновий індекс у межах норми. Таким чином прийом препарату не впливав на термін згортання крові. В онкологічному центрі м. Києва жінкам, хворим на рак молочної залози, призначили променеве лікування. При проведенні променевої терапії поряд із медикаментозним лікуванням хворі вживали по 50 г на добу препарату "Карателька". Підставою для застосування препарату як радіопротектора є властивість вітамінів А, Е і каротину вступати у взаємодію із вільнорадикальними формами кисню і біологічно активними продуктами радіолізу та інактивувати їх.

Дані свідчать про те, що вміст вітаміну А у крові онкологічних хворих значно нижчий за норму. Ці дані збігаються з попередніми дослідженнями вмісту жиророзчинних вітамінів у крові онкологічних хворих. Після вживання препарату у крові цієї групи хворих вміст вітаміну А збільшився на 42%, однак, він залишався нижчим за норму. У такому випадку збільшення концентрації даного вітаміну має відбуватися за рахунок перетворення каротину у вітамін А.

Вміст вітаміну Е після вживання препарату не змінювався, що пояснюється збільшенням його витрат на стабілізацію мембран клітин, підвищенням енергетичних ресурсів ігальмуванням процесів перекисного окиснення ліпідів. Збільшення вмісту каротиноїдів у крові після вживання препарату свідчить, що він є ефективним додатковим джерелом каротину, який добре Стилізується. У хворих, які отримували препарат, відзначається поліпшення загального стану організму, курс променевої терапії не викликав ускладнень, поліпшилися показники клітинного імунітету.

Отримані результати показали, що харчова добавка "Карательна" є додатковим джерелом вітамінів і може застосовуватися у профілактичних та лікувальних цілях для ефективного проведення комплексних курсів лікування різних патологій.

Як вже зазначалося, до біологічно активних речовин, здатних мобілізувати захисні сили організму, належать каротиноїди. У зв'язку з наявністю в їхніх молекулах ланцюгового аліфатичного угруповання із значною кількістю ненасичених подвійних зв'язків вони здатні зв'язувати активні форми кисню, утворювати нерозчинні комплекси з іонами важких металів, виступати як модулятори протипухлинного імунітету,

Онкологами було встановлено, що для зменшення впливу підвищеного радіаційного фону та ризику онкологічних захворювань, добова потреба у р-каротині - найбільш поширеному каротиноїді, зростає у кілька разів.

Одним із шляхів покращання забезпечення населення β-каротином є збагачення ним харчових продуктів. З цією метою може бути використаний природний β-каротин (у поєднанні з іншими каротиноїдами) у вигляді пастоподібних концентратів моркви, гарбуза, обліпихи, отриманих за допомогою технологій, які дають змогу зберегти якість вихідної сировини. До таких можна віднести технології, засновані на явищі механоактивації - отриманні подрібнених матеріалів з новими, поліпшеними, порівняно з вихідною сировиною, споживчими властивостями. Гомогенізоване пюре із моркви з високим вмістом β-каротину та екстракти з нетрадиційної лікарської та пряноароматичної рослинної сировини з високим вмістом фенольних сполук з β-вітамінною активністю були використані як основа нових каротиноїдних пастоподібних фітодобавок профілактичної (імуностимулюючої та радіозахисної) дії. Гомогенізацію традиційно використовують як засіб зміни структури продукту, отримання однорідної консистенції з метою уникнення розшарування пюре та виключення утворення осаду.

Встановлено, що при отриманні з бланшированої моркви пюре при гомогенізації вилучається додаткова кількість низькомолекулярних біологічно активних та харчових речовин: β-каротину, аскорбінової кислоти, розчинного пектину, фруктози+глюкози, цукрози, органічних кислот, амінного азоту і відбувається зменшення масової частки клітковини, що призводить до збільшення харчової цінності пюре з моркви. Показано, що за вмістом низькомолекулярних біологічно активних та харчових речовин якість пюре з моркви, отриманого після бланшування, при гомогенізації наближається до якості пюре, отриманого при кріогенному подрібненні.

При бланшуванні моркви, гомогенізації та термообробці пюре із моркви має місце збільшення концентрації вільного β-каротину та частковий перехід його молекул із транс-форми у більш активну цис-конфігурацію.

Досліджено вплив термообробки (бланшування моркви та витримування пюре з моркви при різних температурах 20, 60, 100, 120°С протягом 180 хв) на вміст β-каротину та вітаміну С. При бланшуванні моркви гострою парою впродовж 10-15 хв знижується вміст вітаміну С на 30% та збільшується вихід β-каротину на 15% При витримці пюре з моркви при різних температурах повільно знижується вміст вітаміну С залежно від температури та тривалості термообробки. Для β-каротину характерне різке збільшення виходу в перші 30 хв при більш високих температурах - 100 та 120°С на 120% та 170%) відповідно та повільне збільшення при 20°С та 60°С протягом 60 хв на 45% та 70% відповідно. Далі процес стабілізується і після 120 хв починається зниження вмісту β-каротину.

Збільшення вмісту β-каротину при термообробці відбувається за рахунок переходу частини його молекул із зв'язаного з біополімерами стану у вільний, який кількісно фіксується хімічними методами досліджень. Відомо, що β-каротин у коренеплодах моркви знаходиться як у вільному кристалічному, так і у зв'язаному з біополімерами (зокрема з крохмалем) стані. При бланшуванні моркви та тепловій обробці пюре відбувається гідрогенізація крохмалю, його набрякання, клейстеризація та відщеплення низькомолекулярних сполук, таких як β-каротин. У результаті кількість β-каротину, який знаходиться у вільному стані, збільшується.

Вивчено вплив механічної дії (гомогенізації та кріогенного по­дрібнення) при отриманні з бланшованої моркви тонкодисперсного пюре на Р-каротин, вітамін С та біополімери. При цьому гомогенізації розглядали порівняно з відомим засобом механоактивації рослинної сировини - кріогенним подрібненням. Встановлено, що при отриманні з бланшованої моркви пюре при гомогенізації та кріогенному подрібненні (при температурі -15°С, при якій на подрібнення 1 кг пюре витрачається 1 кг азоту) зменшується масова частка клітковини, екстрагується додаткова кількість щтамінів та харчових речовин, внаслідок чого отримується більш біодоступний, біозбагачений низькомолекулярними речовинами - β-каротином, аскорбіновою кислотою, фруктозою, глюкозою, цукрозою, органічними кислотами, амінним азотом, розчинним пектином) порівняно з вихідною сировиною, продукт. Збільшення корисних речовин при гомогенізації становить від 10 до 25% , при кріогенному подрібненні - від 20 до 350%), порівняно з вихідною сировиною.

Збільшення відбувається за рахунок суттєвого руйнування при гомогенізації та кріогенному подрібненні пом'якшених бланшуванням клітин моркви, що вірогідно призводить до деградації найбільш лабільних зв'язків між біополімерами (клітковиною, пектиновими речовинами, білками) та низькомолекулярними сполуками з відщепленням останніх. Більш повне, порівняно з гомогенізацією, вилучення біологічно активних та харчових речовин при кріогенному подрібненні пов'язано з отриманням більш дисперсного продукту.

Використання гомогенізації дає змогу підвищити якість каротиноїдних пастоподібних фітодобавок з моркви за рахунок процесів механоактивації, які призводять до додаткового переходу низькомолекулярних біологічно активних та харчових речовин із зв'язаного з біополімерами стану у вільний.

Розроблені фітодобавки рекомендовані для використання як джерело біологічно активних речовин та барвників - наповнювачів жовтогарячого кольору при виробництві продуктів масового харчування (безалкогольних напоїв, соків-нектарів, молочних та кисломолочних продуктів, кондитерських, хлібобулочних виробів та ін.)

 

 

 

1. Митні формальності на авіатранспорті.

2. Митні формальності на залізничному транспорті.

3. Митні формальності на автомобільному транспорті.

4. Митні формальності на морському і річковому транспорті.

5. Переміщення (пересилання) товарів через митний кордон України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях.

Митні формальності щодо припасів.

Митні формальності на трубопровідному транспорті та лініях електропередачі.

 

1. Митні формальності – це сукупність дій, що підлягають виконанню відповідними особами і митними органами з метою дотримання вимог законодавства України з питань державної митної справи (ст. 4 МКУ).

Відповідно до ст. 187 МКУ, митні органи виконують митні формальності в зонах митного контролю.

Митні формальності, що здійснюються під час митного контролю та митного оформлення транспортних засобів комерційного призначення, якими переміщуються пасажири та/або товари через митний кордон України, мають уніфікований характер і не залежать від країни реєстрації або країни - власника транспортного засобу, країни, з якої прибув цей транспортний засіб, або країни, куди він прямує, крім випадків, передбачених міжнародними договорами України, укладеними відповідно до закону, та відповідними міжнародними актами, в частині застосування санкцій та обмежень у торгівлі з окремими країнами.

Митні формальності при переміщенні товарів через митний кордон України різними видами транспорту регламентовано розділом VI МКУ та постановою КМУ від 21.05.2012 р. № 451 «Питання пропуску через державний кордон осіб, автомобільних, водних, залізничних та повітряних транспортних засобів перевізників і товарів, що переміщуються ними», якою затверджено:

- Типову технологічну схему пропуску через державний кордон осіб, автомобільних, водних, залізничних та повітряних транспортних засобів перевізників і товарів, що переміщуються ними;

- Типову технологічну схему здійснення митного контролю автомобільних транспортних засобів перевізників і товарів, що переміщуються ними, у пунктах пропуску через державний кордон;

- Типову технологічну схему здійснення митного контролю водних транспортних засобів перевізників і товарів, що переміщуються ними, у пунктах пропуску через державний кордон;

- Типову технологічну схему здійснення митного контролю залізничних транспортних засобів перевізників і товарів, що переміщуються ними, у пунктах пропуску через державний кордон;

- Типову технологічну схему здійснення митного контролю повітряних транспортних засобів перевізників і товарів, що переміщуються ними, у пунктах пропуску через державний кордон.

 


Читайте також:

  1. IV. Вартість знака для товарів і послуг та фірмового найменування
  2. L2.T4. Транспортування рідких, твердих та газоподібних речовин.
  3. L2.T4/1.1. Засоби періодичного транспортування штучних матеріалів.
  4. L2.T4/1.2. Засоби безперервного транспортування матеріалів. Транспортери.
  5. V теорія граничної корисності визначає вартість товарів ступенем корисності останньої одиниці товару для споживача.
  6. VII. За видами товарів і послуг
  7. А/. Верховна Рада України.
  8. Або продукція підприємств, що знаходяться за кордоном.
  9. Автомати для продажу штучних товарів
  10. АГРАРНЕ ПРАВО УКРАЇНИ
  11. Аграрні закони України
  12. Адаптація законодавства України до законодавства ЄС - один із важливих інструментів створення в Україні нової правової системи та громадянського суспільства




Переглядів: 1134

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Розглянемо декілька прикладів. | Митні формальності на морському і річковому транспорті.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.02 сек.