МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Продукти харчування і здоров’яУ цьому параграфі ти: □ пригадаєш, чому люди мають потребу у харчуванні; □ дізнаєшся про основні поживні речовини; □ дослідиш, які харчові продукти є корисними для здоров'я; □ ознайомишся з особливостями харчування підлітків. Харчування і здоров'я До потреб, які людина мусить задовольняти передусім, належить потреба у воді та їжі. Те, що ми їмо, впливає на наше фізичне, емоційне, інтелектуальне і навіть соціальне благополуччя. 1. Наведіть причини, для чого люди їдять (щоб втамувати голод, нормально розвиватися, отримати задоволення, заряд енергії, підтримати компанію, поспілкуватися, зігрітися, вилікуватися...). 2. Об'єднайтесь у 3 групи. Назвіть свої фізичні відчуття, емоції, здатність до навчання та іншої праці, коли ви: група 1: страшенно голодні; група 2: з'їли надто багато; група 3: смачно і в міру попоїли. Від правильного харчування залежить стан здоров'я окремої людини і цілих народів. Ще й нині у деяких африканських країнах люди помирають від голоду. І навпаки, жителі економічно розвинених країн дедалі більше потерпають від так званих «хвороб цивілізації», пов'язаних із переїданням і неправильним харчуванням. Вода і поживні речовини Організм людини на 75% складається з води і постійно її виводить. Для поновлення запасів води треба щодня випивати 6 — 8 склянок рідини. Без води людина не може прожити і кількох днів. Щоб жити, рухатися, рости і розвиватися, люди потребують і поживних речовин — вуглеводів, білків, жирів, вітамінів і мінеральних речовин. Чи знаєш ти, що... Вуглеводи найкраще забезпечують організм енергією. Білки (протеїни) є будівельним матеріалом для клітин. Жири утворюють в організмі запаси, що використовуються під час нетривалого голоду. Вітаміни і мінеральні речовини важливі для нормальної роботи організму. 1. Об'єднайтесь у 5 груп (вуглеводи, білки, жири, вітаміни і мінеральні речовини). Попрацюйте з таблицями 2 і 3 за таким планом: • У яких продуктах містяться ці поживні речовини? • Яке значення вони мають для організму? 2. Намалюйте плакати про поживні речовини і презентуйте їх класові. Поживність і калорійність продуктів харчування Важливі характеристики продуктів — їх харчова та енергетична цінність. Харчова цінність (поживність) — співвідношення білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мінеральних речовин, що містяться у 100 г продукту. Людям необхідне збалансоване харчування, яке забезпечує організм усіма поживними речовинами. Енергетична цінність (калорійність) — характеристика, що вказує на енергетичні властивості продукту. Вона вимірюється в калоріях (кал) або кілокалоріях (ккал). Деякі продукти, наприклад цукор, мають високу калорійність і низьку поживну цінність. Інші, навпаки, є низькокалорійними, але такими, що мають високу харчову цінність. Це, наприклад, свіжі овочі, фрукти, морепродукти.
Таблиця 2 Таблиця 3 Якщо людина споживає недостатньо калорій, вона починає втрачати вагу. І навпаки, надмірна калорійність харчового раціону сприяє збільшенню маси тіла. Тому важливо споживати стільки калорій, скільки витрачаєш. Особливості харчування підлітків У підлітковому віці ти можеш мати особливий апетит. Іноді батьки жартома кажуть: «Наша дитина скоро і нас з’їсть». І це не дивно, адже за рік ти можеш вирости на 8—10 см, і твій організм потребує щоразу більше їжі. Тому від калорійності, а головне — від поживності харчування найбільше залежать твоє самопочуття і зовнішній вигляд. Наприклад, захоплення гамбургерами, чіпсами, колою або солодкими напоями може спричинити зайву вагу, прищі, лупу й багато інших проблем. Не думай, що це дрібниці. У деяких країнах саме через масове захоплення такою їжею і напоями ожиріння підлітків стало національною проблемою, що загрожує здоров’ю майбутніх поколінь. Так, у Нью-Йорку (США) з 2003 року ці продукти вилучили з меню всіх шкільних їдалень. Особливості харчування залежать і від способу життя. Ті, хто у вільний час читає, займається музикою або малюванням, витрачають менше енергії і потребують менше їжі, ніж ті, хто полюбляє активний відпочинок — спорт, танці або рухливі ігри. Займаючись спортом, слід пам’ятати, що треба випивати більшу кількість води. Підсумки Потреби в їжі та воді належать до базових людських потреб. Харчування впливає на фізичне, психологічне і соціальне благополуччя людини. Щоб рости, розвиватися, добре вчитись і почуватися здоровим, ти потребуєш продуктів, які забезпечують організм вуглеводами, білками, жирами, вітамінами і мінеральними речовинами. Спортивні тренування та інші фізичні навантаження вимагають підвищення калорійності харчового раціону та вживання більшої кількості води. Калорійність 1 г жирів — 9 ккал 1 г білків — 4 ккал 1 г вуглеводів — 4 ккал
Читайте також:
|
||||||||
|