Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Продукти харчування і здоров’я

У цьому параграфі ти:

□ пригадаєш, чому люди мають потребу у харчуванні;

□ дізнаєшся про основні поживні речовини;

□ дослідиш, які харчові продукти є корисними для здоров'я;

□ ознайомишся з особливостями харчування підлітків.

Харчування і здоров'я

До потреб, які людина мусить задовольняти передусім, належить потреба у воді та їжі. Те, що ми їмо, впливає на наше фізичне, емоційне, інтелектуальне і навіть соціальне благополуччя.

1. Наведіть причини, для чого люди їдять (щоб втамувати голод, нормально розвиватися, отримати задоволення, заряд енергії, підтримати компанію, поспілкуватися, зігрітися, вилікуватися...).

2. Об'єднайтесь у 3 групи. Назвіть свої фізичні відчуття, емоції, здатність до навчання та іншої праці, коли ви:

група 1: страшенно голодні;

група 2: з'їли надто багато;

група 3: смачно і в міру попоїли.

Від правильного харчування залежить стан здоров'я окремої людини і цілих народів. Ще й нині у деяких африканських країнах люди помирають від голоду.

І навпаки, жителі економічно розвинених країн дедалі більше потерпають від так званих «хвороб цивілізації», пов'язаних із переїданням і неправильним харчуванням.

Вода і поживні речовини

Організм людини на 75% складається з води і постійно її виводить. Для поновлення запасів води треба щодня випивати 6 — 8 склянок рідини. Без води людина не може прожити і кількох днів. Щоб жити, рухатися, рости і розвиватися, люди потребують і поживних речовин — вуглеводів, білків, жирів, вітамінів і мінеральних речовин.

Чи знаєш ти, що...

Вуглеводи найкраще забезпечують організм енергією.

Білки (протеїни) є будівельним матеріалом для клітин.

Жири утворюють в організмі запаси, що використовуються під час нетривалого голоду.

Вітаміни і мінеральні речовини важливі для нормальної роботи організму.

1. Об'єднайтесь у 5 груп (вуглеводи, білки, жири, вітаміни і мінеральні речовини). Попрацюйте з таблицями 2 і 3 за таким планом:

• У яких продуктах містяться ці поживні речовини?

• Яке значення вони мають для організму?

2. Намалюйте плакати про поживні речовини і презентуйте їх класові.

Поживність і калорійність продуктів харчування

Важливі характеристики продуктів — їх харчова та енергетична цінність. Харчова цінність (поживність) — співвідношення білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мінеральних речовин, що містяться у 100 г продукту. Людям необхідне збалансоване харчування, яке забезпечує організм усіма поживними речовинами.

Енергетична цінність (калорійність) — характеристика, що вказує на енергетичні властивості продукту. Вона вимірюється в калоріях (кал) або кілокалоріях (ккал). Деякі продукти, наприклад цукор, мають високу калорійність і низьку поживну цінність. Інші, навпаки, є низькокалорійними, але такими, що мають високу харчову цінність. Це, наприклад, свіжі овочі, фрукти, морепродукти.

 

Таблиця 2

Таблиця 3

Якщо людина споживає недостатньо калорій, вона починає втрачати вагу.

І навпаки, надмірна калорійність харчового раціону сприяє збільшенню маси тіла. Тому важливо споживати стільки калорій, скільки витрачаєш.

Особливості харчування підлітків

У підлітковому віці ти можеш мати особливий апетит. Іноді батьки жартома кажуть: «Наша дитина скоро і нас з’їсть». І це не дивно, адже за рік ти можеш вирости на 8—10 см, і твій організм потребує щоразу більше їжі. Тому від калорійності, а головне — від поживності харчування найбільше залежать твоє самопочуття і зовнішній вигляд.

Наприклад, захоплення гамбургерами, чіпсами, колою або солодкими напоями може спричинити зайву вагу, прищі, лупу й багато інших проблем. Не думай, що це дрібниці. У деяких країнах саме через масове захоплення такою їжею і напоями ожиріння підлітків стало національною проблемою, що загрожує здоров’ю майбутніх поколінь. Так, у Нью-Йорку (США) з 2003 року ці продукти вилучили з меню всіх шкільних їдалень.

Особливості харчування залежать і від способу життя. Ті, хто у вільний час читає, займається музикою або малюванням, витрачають менше енергії і потребують менше їжі, ніж ті, хто полюбляє активний відпочинок — спорт, танці або рухливі ігри. Займаючись спортом, слід пам’ятати, що треба випивати більшу кількість води.

Підсумки

Потреби в їжі та воді належать до базових людських потреб. Харчування впливає на фізичне, психологічне і соціальне благополуччя людини.

Щоб рости, розвиватися, добре вчитись і почуватися здоровим, ти потребуєш продуктів, які забезпечують організм вуглеводами, білками, жирами, вітамінами і мінеральними речовинами.

Спортивні тренування та інші фізичні навантаження вимагають підвищення калорійності харчового раціону та вживання більшої кількості води.

Калорійність

1 г жирів — 9 ккал 1 г білків — 4 ккал 1 г вуглеводів — 4 ккал

 


Читайте також:

  1. I. Теорія граничної продуктивності і попит на ресурси
  2. II. Ріст репродуктивних бруньок
  3. А. Заходи, які направлені на охорону навколишнього середовища та здоров’я населення.
  4. Авілум – “син чоловіка” – повноправна людина, охороні його життя, здоров’я, захисту його майнових інтересів присвячена значна частина законника.
  5. АКТУАЛЬНI ПРОБЛЕМИ І ЗАВДАННЯ КУРСУ РОЗМIЩЕННЯ ПРОДУКТИВНИХ СИЛ УКРАЇНИ
  6. Алгоритм розробки техніко-економічного обґрунтування будівництва нового та реконструкції діючих підприємств харчування.
  7. Аналіз продуктивності праці
  8. Аналіз продуктивності праці й заробітної плати
  9. Аналіз продуктивності праці.
  10. Б) Суспільний поділ праці та структура продуктивних сил.
  11. Баланс основних продуктів харчування в Україні, тис. т
  12. Безпека харчування




Переглядів: 2743

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Здоров’я і технічний прогрес | Харчовий раціон

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.002 сек.