МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Класифікація та асортимент солоних рибних товарівНа формування асортименту солоних рибних товарів впливають: рецептура засолювальних сумішей, вид риби, жирність (для деяких оселедцевих риб і ку-рильської скумбрії), вміст солі в м’ясі риби, розмір риб, вид розбирання, якість го-тового продукту. Усі солоні рибні товари об’єднують у кілька груп: “Риба солона”, “Оселедці солоні”, “Оселедці пряні і мариновані”, “Сардини пряного засолу”, “Анчоусові і дрібні оселедцеві риби солоні”, “Скумбрія і ставрида солоні”, “Скумбрія і ставрида пряного засолу”, “Лососеві солоні”, “Білорибиця і нельма солоні (спинки і туші)”, “Лососі далекосхідні солоні”, “Кета сьомгового засолу”, “Риби сигові солоні”, “Тугун, сосвінський оселедець, ряпушка і пелядь пряного засолу (бочкові)”. Риба солона. У цю групу входить більшість соленедозріваючих видів риб, у тому числі океанічних. Солону рибу розрізняють залежно від довжини або маси. За довжиною солоних карася, сазана, рибця і шемая азово-чорноморських, жереха, сома, усача, щуку, в’язя, батерфіша, карася океанічного, мероу, кефаль океанічну, масляну рибу, сома океанічного і язика морського поділяють на великих і дрібних; кефаль і тарань азово-чорноморських, ляща - на великих, середніх та дрібних. За масою солоних тріску, пікшу, окуня морського поділяють на великих і дрібних, а нототенію мармурову потрошену обезголовлену - на велику та середню. Багато видів соленедозріваючих прісноводних, морських та океанічних риб за довжиною або масою не поділяють. З океанічних видів риб до них належать риба-капітан, форель морська та ін. Для багатьох видів риб океанічного промислу встановлюють мінімальну довжину (з головою). Наприклад, для берікса вона повинна бути не меншою від 11 см, вомера і карася океанічного - 13, каранкса, кликача, сквами, умбрини, хека сріблястого і тихоокеанського - 19, нототенії мармурової - 24, нігрити і серіоли - 29, риби-шаблі - 59 см. За видами розбирання солону рибу поділяють на нерозібрану, зяброву, зябровану, потрошену з головою, потрошену обезголовлену, обезголовлену, потрошену сьомгового нарізання, пласт з головою, пласт обезголовлений, напівпласт, спинку, тушу, шматок, поздовжні половини, палтусного розбирання, скибочки. Рибця, чехонь, чорноморські скумбрію і барабульку, батерфіша, берикса, масляну рибу, кефаль океанічну реалізують тільки нерозібраними або зябровими. Солоні карась океанічний, риба-капітан, мероу і сом океанічний можуть бути також потрошеними обезголовленими або обезголовленими, а язик морський - потрошеним з головою. Морського вугра масою до 1,5 кг виробляють нерозібраним, а масою понад 1,5 кг - потрошеним обезголовленим. Морського окуня масою понад 0,6 кг, камбалу, дніпровського вусача, жереха, велику щуку, терпуга, сома випускають потрошеними з головою або без голови, а тріску, пікшу і сайру масою понад 0,8 кг - потрошеними обезголовленими. Макруруса реалізують тільки потрошеним обезголовленим, а макруруса з колючою лускою - з обов’язковим видаленням луски. За вмістом кухонної солі у м’ясі солену рибу простого засолу поділяють на слабко- (від 6 до 10 % включно), середньо- (понад 10 до 14 % включно) і міцносолену (понад 14 %). Міцносолену рибу виготовляють за замовленням спецспоживача. Оселедці солоні. У цю групу входять усі оселедці, крім дрібних (кільки, тюльки, салаки, тихоокеанського оселедця до 17 см завдовжки, атлантичного і біломорського оселедців завдовжки до 13 см). Залежно від району вилову і жирності солоні оселедці поділяють на атлантичний і атлантичний жирний, тихоокеанський і тихоокеанський жирний, біломорський, каспійський (крім чорноспинки), азово-чорноморський (донський, дніпровський, керченський, дунайський і дунайський жирний). У жирному оселедці міститься понад 12 % жиру. Оселедці солоні розрізняють за розмірами. Оселедець атлантичний (з головою і без голови) і чорноспинка за довжиною бувають великі і дрібні, а тихоокеанський (з головою і без голови) і каспійський (крім чорноспинки) - великі, середні і дрібні. Оселедці солоні азово-чорноморські поділяють на великі, середні і дрібні не за довжиною, а за масою. За вмістом солі оселедці солоні виготовляють слабко- (солі в м’ясі від 6 до 10 % включно), середньо- (солі в м’ясі понад 10 до 14 % включно) і міцносолоними (солі в м’ясі понад 14 %). За способом розбирання оселедці солоні поділяють на нерозібрані (цілі), зяброві, зябровані, напівпотрошені, обезголовлені, тушку і шматки. Азово-чорноморські оселедці реалізують тільки нерозібраними. Залежно від якості оселедці солоні бувають двох товарних сортів – 1-й і 2-й. Оселедці пряні і мариновані (бочкові). Залежно від району вилову і способу розбирання оселедці цієї групи мають асортимент такий, як і оселедці солоні (шматків немає). Азово-чорноморські оселедці реалізують тільки нерозібраними. За вмістом солі оселедці цієї групи бувають слабко- (вміст солі в м’ясі від 6 до 9 % включно) і середньосолоними (вміст солі в м’ясі понад 9 до 12 % включно). За якістю оселедці пряні і мариновані (бочкові) на товарні сорти не поділяють. Сардини пряного засолу. Ця група солоної риби включає сардину, сардинопс і сардинелу. За довжиною риби не поділяють. За видами розбирання можуть бути нерозібраними, напівпотрошеними і обезголовленими. Сардини нерозібрані і напівпотрошені повинні мати довжину не менш як 15 см, а мексиканські - не менш як 11 см. За якістю продукцію на товарні сорти не поділяють. Анчоусові і дрібні оселедцеві риби солоні. Група об’єднує хамсу, да-лекосхідного анчоуса, салаку, кільку і тюльку. За розмірами ці риби не поділяють. За вмістом солі у м’ясі бувають слабко- (солі від 8 до 10 % включно), середньо- (солі від 10 до 14 % включно) і міцносолоні (солі понад 14 %). За якістю риби поділяють на два товарних сорти: 1-й і 2-й. Скумбрія і ставрида солоні. Ця група солоної риби включає скумбрію атлантичну, далекосхідну і курильську та ставриду океанічну. За розмірами риби не поділяють. Для них встановлені лише мінімальні розміри, см: 19 - нерозібрані, 16 - обезголовлені і потрошені обезголовлені. За видами розбирання скумбрію і ставриду солоні випускають нерозібраними, обезголовленими, потрошеними з головою, потрошеними обезголовленими, напівпотрошеними, у вигляді спинки і шматків. Нерозібрану скумбрію і спинки скумбрії і ставриди випускають тільки за замовленнями споживачів. За вмістом солі риби цієї групи поділяють на слабко- (вміст солі в м’ясі від 6 до 9 % включно) і середньосолоні (вміст солі в м’ясі понад 9 до 12 % включно). За якістю риби бувають двох товарних сортів: 1-й і 2-й. Скумбрія і ставрида пряного засолу. Асортимент цієї групи товарів близький до асортименту скумбрії і ставриди солоних. На відміну від скумбрії і ставриди солоних у цій групі є зябрована риба і немає спинки і шматків. На товарні сорти скумбрію і ставриду пряного засолу не поділяють. Лососі солоні. Ця група включає солоних сьомгу і лосося озерного, каспійського і балтійського. Сьомгу за довжиною поділяють на велику і дрібну. Інші види лососів за розмірами не поділяють. За видом розбирання продукція буває тільки сьомгового різання. За якістю лососі солоні поділяють на два товарних сорти: 1-й і 2-й. Білорибиця і нельма солоні (спинки і черевні частини). За масою спинки і червної частини білорибиці поділяють на великі (понад 4,8 кг і 1,2 кг) і середні (до 4,8 кг і 1,2 кг). Спинки і черевні частини нельми бувають тільки великими (понад 2,2 кг і 0,5 кг). За якістю продукцію випускають вищого, 1-го і 2-го товарних сортів. Лососі далекосхідні солоні. Група далекосхідних солоних лососів включає горбушу, чавичу, гольця, кижуча, нерку (червону) і кету (крім кети сьомгового засолу). Залежно від виду розбирання далекосхідні солоні лососі випускають потрошеними з головою, потрошеними обезголовленими, потрошеними сьомгового різання (для чавичі і великої кети), у вигляді черевної частини, філе-шматка, скибочок. Залежно від ступеня солоності далекосхідні солоні лососі поділяють на слабко- (вміст солі в м’ясі від 6 до 10 % включно) і середньосолоні (вміст солі в м’ясі від 10 до 14 % включно). Міцносолоні далекосхідні лососі з вмістом в м’ясі солі понад 14 % виготовляють тільки за замовленнями споживачів. Залежно від якості лососі далекосхідні солоні бувають двох товарних сортів: 1-го і 2-го. Кета сьомгового засолу. За видами розбирання вона буває потрошеною сьомгового різання у вигляді шматків і скибочок. Кета пряного засолу потрошена сьомгового різання повинна мати масу не менш як 3 кг. Залежно від якості продукцію поділяють на два товарних сорти – 1-й і 2-й. Риби сигові солоні. У цю групу входять солоні муксун, омуль, пелядь, ряпушка, пиж’ян, сиг і чир. Муксуна за довжиною, а ряпушку за масою поділяють на великих і дрібних. Інші види риб за розмірами не поділяють. Риби виготовляють нерозібраними, зяброваними, потрошеними з головою, скибочками. Ряпушка буває тільки нерозібраною і зяброваною. За вмістом солі в м’ясі риби сигові солоні поділяють на слабко- (від 4 до 10 % включно) і середньосолоні (понад 10 % до 14 % включно). Солоні сигові риби з вмістом солі від 4 до 8 % і жиру понад 8 % реалізують як делікатесний продукт з додаванням до товарної назви “делікатесний (а)”. Залежно від вмісту солі сигові солоні риби поділяють на два товарних сорти – 1-й і 2-й. Тугун, сосвінський оселедець, ряпушка і пелядь пряного засолу (бочкові). Риби цієї групи реалізують нерозібраними і без поділу на товарні сорти. За вмістом солі в м’ясі риби вони бувають слабко- (вміст солі від 6 до 9 % включно) і середньосолоні (вміст солі від 9 до 12 % включно). Ряпушку за масою поділяють на велику і дрібну. Інші види риб цієї групи за розмірами не поділяють.
Читайте також:
|
||||||||
|