Аналіз ринку послуг ресторанного господарства району
Для того щоб визначити кількість місць у мережі ресторанного господарства в Першотравневому районі м. Чернівці спочатку потрібно знайти коефіцієнт внутрішньої міграції населення в мікрорайоні, де планується побудувати комплексний заклад ресторанного господарства, за формулою(1):
K = (N1-(N2-N3))q/N1 (1)
де:
K- коефіцієнт внутрішньої міграції;
N1 - кількість мешканців району; тис. чол.;
N2- кількість виїжджаючого населення, тис. чол.;
N3- кількість приїжджаючого населення, тис. чол.;
q - коефіцієнт, який враховує співвідношення самодіяльного і несамодіяльного населення (0,6 - 0,67).
K=(22000-(5000-6000))0.6%/22000=0.57
Кількість місць у закладах визначається за формулою(2):
(2)
де: Р - загальна кількість місць у закладах ресторанного господарства;
N1 - кількість місцевого населення, чол.;
К – коефіцієнт внутрішньої міської міграції;
η - коефіцієнт, що враховує кількість місць для задоволення попиту у відкритій мережі на послуги ресторанного господарства (60/100 осіб).
Наведені розрахунки показують, що в даному мікрорайоні для задоволення потреб споживачів повинно бути 753 місць, а зайнято всього 665, тобто в даному мікрорайоні недостатньо закладів ресторанного господарства, що створює необхідність будівництва нових закладів ресторанного господарства.
Це нам дає змогу проектувати кафе-вареничну на 90 місць та борошняний цех потужністю 5 тис. вир./зміну.