Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Методи виділення ліпідів із сировини та харчових продуктів і їх аналіз

До 90% всіх видів рослин містять запасні ліпіди в основному в насінні. Запасні ліпіди у більшості рослин і тварин є основною по масі групою ліпідів (іноді до 95-95%) и відносно легко вилучаються з жировмісного матеріалу неполярними розчинниками («вільні ліпіди»).

Структурні ліпіди (фосфоліпіди) по масі складають значно меншу групу ліпідів (в насінні олійних рослин 3-5%), належать до ліпідів, які важко вилучити з сировини. Для їх вилучення необхідно попередньо зруйнувати їх зв’язок з білками, вуглеводами та іншими компонентами клітини. Вилучають зв’язані ліпіди полярними гідрофільними розчинниками (хлороформ – метанол, хлороформ – етанол), міцнозв’язані ліпіди – спиртовим розчином лугу при кип’ятінні для руйнування міцних комплексів ліпідів з неліпідними компонентами. При видаленні ліпідів з олійної сировини в олію переходить велика група жиророзчинних речовин: пігменти, жиророзчинні вітаміни, ізопреноїди (стерини).


Аналіз ліпідів і продуктів їх перетворень є складною задачею, що потребує використання як класичних хімічних методів, так і сучасних фізико-хімічних методів дослідження (хроматографії, спектроскопії, рентгеноструктурного аналізу).

Вивчення ліпідів розпочинається з визначення їх кількості в харчових продуктах. Для цього використовуються методи визначення ліпідів безпосередньо в об’єкті (ЯМР, ІЧ-спектроскопія) і методи, основані на вилученні ліпідів з харчового продукту (вільні, зв’язані, міцнозв’язані ліпіди).

Вільні ліпіди екстрагують з досліджуваного продукту неполярними розчинниками (гексаном, діетиловим ефіром), зв’язані – системами розчинників, узятих в об’ємному співвідношенні 2:1). Міцно зв’язані ліпіди одержують з обробленого лугами і кислотами шроту, який залишився після виділення зв’язаних ліпідів.

Основні вимоги до методів виділення – повнота виділення і збереження нативності виділених ліпідів.

У практиці харчової промисловості склад і якість жирів та олій характеризують за допомогою різних аналітичних чисел: кислотне число, число омилення, йодне число.

         
 
 
   
 
 

 



Читайте також:

  1. ABC-XYZ аналіз
  2. I. Органи і системи, що забезпечують функцію виділення
  3. II. Багатофакторний дискримінантний аналіз.
  4. III. За виділенням або поглинанням енергії
  5. SWOT-аналіз у туризмі
  6. SWOT-аналіз.
  7. Tема 4. Фації та формації в історико-геологічному аналізі
  8. V. Нюховий аналізатор
  9. VII. Філо- та онтогенез органів виділення
  10. АВС (XYZ)-аналіз
  11. Автоматизація водорозподілу на відкритих зрошувальних системах. Методи керування водорозподілом. Вимірювання рівня води. Вимірювання витрати.
  12. Автомати­зовані інформаційні систе­ми для техніч­ного аналізу товар­них, фондових та валют­них ринків.




Переглядів: 1148

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Вміст жирів у харчових продуктах | Метод Сокслета для визначення вмісту сирого жиру

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.018 сек.