Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Методи виділення ліпідів із сировини та харчових продуктів і їх аналіз

До 90% всіх видів рослин містять запасні ліпіди в основному в насінні. Запасні ліпіди у більшості рослин і тварин є основною по масі групою ліпідів (іноді до 95-95%) и відносно легко вилучаються з жировмісного матеріалу неполярними розчинниками («вільні ліпіди»).

Структурні ліпіди (фосфоліпіди) по масі складають значно меншу групу ліпідів (в насінні олійних рослин 3-5%), належать до ліпідів, які важко вилучити з сировини. Для їх вилучення необхідно попередньо зруйнувати їх зв’язок з білками, вуглеводами та іншими компонентами клітини. Вилучають зв’язані ліпіди полярними гідрофільними розчинниками (хлороформ – метанол, хлороформ – етанол), міцнозв’язані ліпіди – спиртовим розчином лугу при кип’ятінні для руйнування міцних комплексів ліпідів з неліпідними компонентами. При видаленні ліпідів з олійної сировини в олію переходить велика група жиророзчинних речовин: пігменти, жиророзчинні вітаміни, ізопреноїди (стерини).


Аналіз ліпідів і продуктів їх перетворень є складною задачею, що потребує використання як класичних хімічних методів, так і сучасних фізико-хімічних методів дослідження (хроматографії, спектроскопії, рентгеноструктурного аналізу).

Вивчення ліпідів розпочинається з визначення їх кількості в харчових продуктах. Для цього використовуються методи визначення ліпідів безпосередньо в об’єкті (ЯМР, ІЧ-спектроскопія) і методи, основані на вилученні ліпідів з харчового продукту (вільні, зв’язані, міцнозв’язані ліпіди).

Вільні ліпіди екстрагують з досліджуваного продукту неполярними розчинниками (гексаном, діетиловим ефіром), зв’язані – системами розчинників, узятих в об’ємному співвідношенні 2:1). Міцно зв’язані ліпіди одержують з обробленого лугами і кислотами шроту, який залишився після виділення зв’язаних ліпідів.

Основні вимоги до методів виділення – повнота виділення і збереження нативності виділених ліпідів.

У практиці харчової промисловості склад і якість жирів та олій характеризують за допомогою різних аналітичних чисел: кислотне число, число омилення, йодне число.

         
 
 
   
 
 

 



Читайте також:

  1. ABC-XYZ аналіз
  2. I. Органи і системи, що забезпечують функцію виділення
  3. II. Багатофакторний дискримінантний аналіз.
  4. III. За виділенням або поглинанням енергії
  5. SWOT-аналіз у туризмі
  6. SWOT-аналіз.
  7. Tема 4. Фації та формації в історико-геологічному аналізі
  8. V. Нюховий аналізатор
  9. VII. Філо- та онтогенез органів виділення
  10. АВС (XYZ)-аналіз
  11. Автоматизація водорозподілу на відкритих зрошувальних системах. Методи керування водорозподілом. Вимірювання рівня води. Вимірювання витрати.
  12. Автомати­зовані інформаційні систе­ми для техніч­ного аналізу товар­них, фондових та валют­них ринків.




Переглядів: 1071

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Вміст жирів у харчових продуктах | Метод Сокслета для визначення вмісту сирого жиру

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.