Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Метод Сокслета для визначення вмісту сирого жиру

 
 

 

 


Лекція №4. Вуглеводи

Основні питання:

1. Вуглеводи, їх біологічна роль.

2. Класифікація вуглеводів.

3. Функції вуглеводів у харчових продуктах.

4. Характеристика основних представників вуглеводів:

Ä Моносахариди: глюкоза, фруктоза, галактоза, їх будова, властивості.

Ä Дисахариди: сахароза, лактоза, мальтоза, їх будова, властивості.

Ä Несахароподібні полісахариди: крохмаль, його склад, будова, вміст у харчових продуктах, властивості. Глікоген. Інулін.

Ä Вуглеводи клітинних стінок. Пектинові речовини. Гетерополісахариди.

5. Методи аналізу вуглеводів.

6. Функції вуглеводів у харчових продуктах.

Вуглеводи (цукри) – біоорганічні сполуки, що за своєю хімічною будовою є альдегідо- та кетопохідними багатоатомних спиртів. Термін був вперше запропонований у 1844р. К.Шмідтом.

Функції вуглеводів:

þ Пластична(синтезуються нуклеїнові та органічні кислоти);

þ Опорна(у комплексі з білками входять до складу хрящових тканин);

þ Регуляторна(регулюють осмотичні процеси);

þ Захисна(утворюють клітинну мембрану у вигляді комплексів з білками);

þ Енергетична(при окисленні 1г виділяється 16,9кДж енергії).

Вуглеводи містяться у всіх живих організмах. В рослинах близько 80 – 90% сухої маси, в організмах тварин 1 – 2% припадає на вуглеводи.

Вуглеводи – продукти асиміляції вуглекислого газу зеленими рослинами і фотосинтезуючими мікроорганізмами (фотосинтез). При фотосинтезі енергія Сонця перетворюється в енергію хімічних зв’язків. Фотосинтез відбувається за участю ферментних систем і поглинаючих променеву енергію рослинних пігментів – хлорофілів.

Добова потреба людини у вуглеводах становить 450 – 500г.

Класифікація вуглеводів:

1. Моносахариди‑ найпростіші вуглеводи, молекули яких не здатні розщеплюватися при гідролізі на простіші речовини.

2. Дисахариди ‑вуглеводи, молекула яких під час гідролізу розщеплюється на дві молекули моносахаридів.

3. Полісахариди –складні вуглеводи, молекули яких мають більше 10 моносахаридних залишків, сполучених між собою О-глікозиднимизв’язками і утворюючих лінійні або розгалужені ланцюги.

Основні формули ізомерів моносахаридів (глюкоза і фруктоза):

       
 
   
 

 

 



Читайте також:

  1. D) методу мозкового штурму.
  2. H) інноваційний менеджмент – це сукупність організаційно-економічних методів управління всіма стадіями інноваційного процесу.
  3. I визначення впливу окремих факторів
  4. I Метод Шеннона-Фано
  5. I. Метод рiвних вiдрiзкiв.
  6. II. Визначення мети запровадження конкретної ВЕЗ з ураху­ванням її виду.
  7. II. Мотивація навчальної діяльності. Визначення теми і мети уроку
  8. Ocнoвнi визначення здоров'я
  9. VII. Нахождение общего решения методом характеристик
  10. А. науковий факт, b. гіпотеза, с. метод
  11. Автоматизація водорозподілу на відкритих зрошувальних системах. Методи керування водорозподілом. Вимірювання рівня води. Вимірювання витрати.
  12. Агрегативна стійкість, коагуляція суспензій. Методи отримання.




Переглядів: 793

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Методи виділення ліпідів із сировини та харчових продуктів і їх аналіз | Найважливіші представники моносахаридів і дисахаридів

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.