Метою вивчення дисципліни є підготовка фахівця, здатного кваліфіковано вирішувати питання переробки та зберігання сільськогосподарської продукції в умовах фермерських та індивідуальних господарств, орендних підприємств та селянських спілок.
Дисципліна "Машиновикорисгання в переробних підприємствах" ґрунтується на знаннях, отриманих у процесі вивчення дисциплін "Теорія машин і механізмів", "Теоретична механіка", "Підйомно-транспортні машини", "Механізація переробки та зберігання сільськогосподарської продукції".
Предметом вивчення є потокові технологічні лінії переробних підприємств, методи розрахунку ліній, складання бізнес-плану та основні методи і способи монтажних робіт.
В результаті вивчення дисципліни студенти отримують знання з:
-ефективного використання мйшни та обладнання;
-будови та роботи технологічних ліній;
- машин та обладнання для механізації і автоматизації технологічних процесів;
- основних методів і способів планування проведення монтажних і пуско-налагоджувальних робіт;
- методики складання бізнес-плану для переробного підприємства.
В студентів формуються вміння та навички:
- обирати раціональні технології переробки продукції;
- підбирати машини та обладнання для потокових технологічних ліній (ПТЛ);
-виконувати розмічувальні роботи для монтажу технологічного обладнання;
-розробляти технологічну карту монтажу машин, обладнання і ІІТЛ.
Згідно з навчальним планом на вивчення дисципліни відведенії 108 год. аудиторних занять.
Тема 1:Розрахунок та комплектування ліній виробництва крупи.
1. 1 Мета роботи: оволодіти методикою розрахунку та компонування ліній виробництва крупи.
Завдання роботи
1.2.1 Вивчити методику розрахунку та компонування ліній виробництва крупи.
1.2.2. Виконати розрахунки згідно індивідуального варіанту завдання.