Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Структура персоналу підприємства

 

Всі працівники на підприємстві діляться на дві групи:

- промислово-виробничий персонал, зайнятий виробництвом і його обслуговуванням. До нього відносяться всі працівники основних, допоміжних, підсобних і обслуговуючих цехів; науково-дослідних, конструкторських, технологічних організацій і лабораторій, що знаходяться на балансі підприємства; заводоуправління з усіма відділами і службами, а також служб, зайнятих капітальним ремонтом устаткування і транспортних засобів свого підприємства;

- персонал непромислових організацій. Це працівники торгівлі і громадського харчування, житлово-комунального господарства, культурно-побутових і медико-санітарних установ, дитячих садків і ясел, учбових закладів, що перебувають на балансі підприємства.

Всі задіяні на підприємстві згідно з класифікатором професій і посад підрозділяються на категорії: робітники, керівники, фахівці і службовці, охорона і учні.

Робітники - особи, безпосередньо зайняті створенням матеріальних цінностей, ремонтом основних засобів, переміщенням вантажів, перевезенням пасажирів, наданням матеріальних послуг та ін. У свою чергу робітники підрозділяються на основних і допоміжних.

Керівники - працівники, що обіймають посади керівників підприємства і його структурних підрозділів, а також їх заступники: директори, начальники, що управляють, завідувачки на підприємстві, в структурних підрозділах; головні фахівці (головний бухгалтер, головний інженер, головний механік, головний технолог, головний економіст та ін.).

Фахівці - працівники, зайняті інженерно-технічними, економічними, бухгалтерськими, юридичними та іншими аналогічними видами діяльності (інженери, диспетчери, математики, нормувальники, механіки, ревізори, бухгалтери, адміністратори, інспектори, економісти, юрисконсульти та ін.).

Службовці - здійснюють підготовку і оформлення документація, облік і контроль, господарське обслуговування і діловодство (агенти, діловоди, касири, секретарі-друкарки, статистики, стенографісти, контролери, обліковці, креслярі та ін.).

Залежно від характеру трудової діяльності працівники підприємства підрозділяються за професіями, спеціальностями і рівнями кваліфікації.

Професія - особливий вид трудової діяльності, що вимагає певних теоретичних знань і практичних навичок (наприклад, економіст, токар, слюсар, шахтар).

Спеціальність - вид діяльності в межах професії, який має специфічні особливості і вимагає від працівників додаткових спеціальних знань і навичок. Наприклад, економісти (професія) підрозділяються на плановиків, маркетологів, фінансистів, трудовиків (спеціальність) тощо. Професія слюсаря підрозділяється за спеціальностями: слюсар-водопровідник, слюсар-ремонтник устаткування.

Працівники кожної професії і спеціальності розрізняються рівнем кваліфікації, тобто ступенем оволодіння тією або іншою професією (наприклад, економіст I і II категорії; слюсар V розряду).

У практиці обліку кадрів розрізняють обліковий склад, середньообліковий і явочний. В обліковий склад працівників підприємства повинні включатися всі працівники, прийняті на постійну, сезонну, а також на тимчасову роботу на термін один день і більше, з дня зарахування їх на роботу. В обліковому складі працівників за кожен календарний день повинні бути враховані як ті, що фактично працюють, так і відсутні на роботі з яких-небудь причин.

Для визначення чисельності працівників за звітний період обчислюється середньооблікова чисельність, яка використовується для розрахунку продуктивності праці, середньої заробітної платні, текучості кадрів та інших показників. Середньооблікова чисельність працівників за звітний місяць обчислюється шляхом підсумовування чисельності працівників облікового складу за кожен календарний день місяця, включаючи святкові і вихідні дні, і ділення одержаної суми на число календарних днів звітного місяця. Аналогічним чином визначається середньооблікова чисельність працівників за квартал і рік.

Від облікового складу працівників слід відрізняти явочний склад, який показує, скільки чоловік з тих, що є в списку, з'явилося на роботу. Число тих, що фактично працюють показує чисельність персоналу, що не тільки з'явився, але і фактично приступив до роботи. Різниця між явочним числом і числом тих, що фактично працюють показує кількість осіб, що знаходяться в цілоденних простоях (наприклад, через відсутність енергії, матеріалів, через хворобу, відпустку, відрядження тощо).

Структура кадрів підприємства характеризується співвідношенням різних категорій працівників у їх загальній чисельності. Для аналізу структури кадрів визначається і порівнюється питома вага кожної категорії працівників у загальній середньообліковій чисельності персоналу підприємства.

 


Читайте також:

  1. B. Тип, структура, зміст уроку і методика його проведення.
  2. III етап. Аналіз факторів, що визначають цінову політику підприємства.
  3. III. Географічна структура світового ринку позичкового капіталу
  4. ISO 15504. Призначення і структура стандарту
  5. ISO 15504.Структура еталонної моделі
  6. IV група- показники надійності підприємства
  7. IV. Оцінка привабливості стратегічних зон господарювання підприємства на ринку.
  8. IY.3. Общество и его структура.
  9. IІI розділ. Аналіз стану маркетингового середовища підприємства
  10. L2.T4/1.Переміщення твердих речовин по території хімічного підприємства.
  11. V розділ. Товарна політика підприємства
  12. VІ. План та організаційна структура заняття




Переглядів: 898

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Колективні форми оплати праці | Методи визначення чисельності працівників

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.006 сек.