Методи дослідження жовчовиділення у людини. Склад і властивості жовчі.
У людини жовчовиділеня досліджується за допомогою таких методів:
1. Дуоденальне зондування. Зонд вводять у дванадцятипалу кишку і збирають її вміст. Для збільшення надходження жовчі у дуоденум, підшкірно можна вводити гормон ХЦК-ПЗ, або через зонд – концентрований розчин MgSO2, яєчний жовток чи глюкозу, які стимулюють секрецію та виділення жовчі. У жовчі досліджують вміст жовчних кислот та інших компонентів.
2. Дослідження вмісту у крові, сечі та калі жовчних пігментів (білірубіну, білівердину та стеркобіліну). Даний метод базується на тому, що у випадку порушення функції виділення жовчі, у крові та у сечі концентрація жовчних пігментів підвищується, а у калі навпаки – знижується.
3) Ультразвукове дослідження (УЗД) печінки та жовчного міхура. Цей ме-тод дозволяє вивчити секреторну функцію печінки та евакуацію жовчі із жовчного міхура.
Склад жовчі.
Компоненти.
Печінкова жовч.
Міхурова жовч.
Вода (%)
97,4
Сухий залишок (г/л):
133,5
Солі жовчних кислот.
10,3
91,4
Жирні кислоти та ліпіди.
1,4
3,2
Пігменти та муцин.
5,3
9,8
Холестерин.
0,6
2,6
Неорганічні солі.
8,4
6,5
Йони (ммоль/л):
Na+
Fe2+
Mg2+
2,5
K+
Жовч має такі властивості:
1. Емульгує жири, збільшуючи поверхню, на якій здійснюється їх гідроліз лі-пазою;
2. Розчиняє продукти гідролізу жирів, чим сприяє їх гідролізу;
3. Підвищує активність панкреатичних та кишкових ферментів, особливо лі-пази;
4. За участю жовчних солей проходить утворення тонкодисперсних частинок жирів, внаслідок чого вони у невеликій кількості можуть всмоктуватись із тонкої кишки навіть без проходження попереднього гідролізу;
5. Стимулює моторну та секреторну діяльність тонкої кишки;
6. Здатна припинити шлункове травлення не тільки нейтралізацією соляної кислоти, яка надійшла у дванадцятипалу кишку, а й шляхом інактивації пепсину;
7. Має бактеріостатичні властивості;
8. Приймає участь у процесах всмоктування з кишківника жиророзчинних ві-тамінів, холестерину, амінокислот та солей кальцію.