Поточні витрати підприємств готельного та закладів ресторанного господарства .
1. За економічною сутністю – це сукупність витрат живої та уречевленої праці на здійснення поточної експлуатаційно-комерційної (виробничо-комерційної) діяльності підприємства, виражених у грошові формі.
2. За натурально- речовим складом – це спожита підприємством частина матеріальних, трудових та фінансових ресурсів.
3. Поточні витрати готельного комплексу включають:
- повну собівартість послуг готельного господарства і туризму;
- витрати виробництва і обертання підрозділів ресторанного господарства;
- витрати обертання підрозділів торгівлі.
4. Собівартість послуг готельного господарства – це вартісне вираження витрат підприємства на виробництво та реалізацію послуг, пов'язаних із використанням у процесі обслуговування природних, матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, виплату встановлених державою податкових відрахувань тощо.
Заробітна плата обслуговуючого персоналу
Відрахування на соціальні заходи
Амортизація основних фондів
Поточний ремонт
Водопостачання і каналізація
Електроенергія
Прання білизни
Телефонізація, радіомовлення
Інші витрати на утримання будівель, територій
Загальновиробничі витрати
Виробнича собівартість
+
Адміністративні витрати
Витрати на збут
Повна собівартість
5. Собівартість продукції ресторанного господарства –цесукупність витрат на виробництво, реалізацію і організацію споживання продукції ресторанного господарства, виражених у грошовій формі, які включають витрати на сировину та поточні витрати виробництва і обертання.
Структура собівартості продукції ресторанного господарства.
1. Витрати на сировину
2. заробітна плата виробничих працівників, відрахування на соціальне страхування з їхньої зарплати
3. Паливо, пара, електроенергія для виробничих витрат
4. Загальноцехові витрати
5. Цехова собівартість (1 + 2 + 3 + 4)
6. Загальнофабричні витрати.
7. Фабрично-заводська собівартість (5 + 6)
8. Невиробничі витрати.
9. Повна собівартість ( 5 + 6 + 8)
5.2. Показники, що характеризують ефективність здійснення витрат підприємств готельного та закладів ресторанного господарства.