Санітарно-освітня робота з гігієни харчування серед населення повинна посідати провідне місце у пропаганді здорового способу життя, її зміст складають як пропаганда основ раціонального харчування, так і засвоєння заходів запобігання аліментарним інфекціям, гельмінтозам ї отруєнням мікробної та хімічної етіології. Пропаганда здорового харчування буде успішною лише тоді, коли медичний працівник добре знає умови харчування місцевого населення та його захворюваність аліментарної етіології, враховує місцеві традиції, а також природні і соціально-економічні умови та реальні можливості того контингенту населення, з яким проводять бесіду або лекцію. Наукову інформацію слід подавати населенню в яскравій, доступній, переконливій формі, обов’язково адаптованою до місцевих умов.
Медичним працівникам слід культивувати існуючі корисні традиції та викорінювати небажані навички та звички.