- харчові продукти місцевих заготовок від населення і зі складів в районі надзвичайних ситуацій;
- трофейні харчові продукти;
- імпортні продовольчі продукти.
До основних завдань медичної експертизи продовольства необхідно віднести:
- оцінку товарних якостей продовольства, його відповідність сертифікатам, санітарним нормам та термінам реалізації;
- оцінку ступеня зіпсованості та наявності її окремих ознак продуктів з метою запобігання харчових отруєнь, інфекційних захворювань з харчовим механізмом передачі, а також гельмінтозів (планова, періодична, спорадична експертиза);
- екстрену медичну експертизу продовольства під час розслідування причин харчових отруєнь та інфекційних захворювань, в умовах катастроф та інших надзвичайних ситуацій, при застосуванні противником засобів масового ураження у воєнний час тощо;
- виявлення зараження або отруєння противником, що відступає продовольства з диверсійною метою;
Проведення медичної експертизи продовольства у польових умовах є необхідним заходом для вирішення питань щодо організації харчування рятувальних команд і потерпілого населення в умовах катастроф та у воєнний час вибору методів дезинфекції, дегазації, дезактивації, утилізації або знищення партії продовольства, що покладає велику відповідальність на медичну службу частин і з’єднань військ, цивільних формувань тощо.