Продуктивність праці є вирішальним чинником підвищення ефективності виробництва. Економічна сутність продуктивності праці полягає в тому, що вона виражає співвідношення між кількістю виробленої продукції та затратами робочого часу на її виготовлення. Продуктивність праці характеризує:
· ефективність праці в процесі виробництва;
· здатність працівника виробляти певну кількість продукції за одиницю часу.
Продуктивність праці визначається:
1) показником рівня продуктивності праці, який характеризує кількість продукції, що виготовлено за одиницю часу або приходиться на одного працівника, – тобто виробітком (В)
, (4.12)
де О – обсяг виробництва продукції; – затрати живої праці на виробництво відповідного обсягу продукції;
2) сумою усіх витрат праці на виробництво одиниці продукції на даному підприємстві, – тобто трудомісткістю (Т)
. (4.13)
Чинники підвищення продуктивності праці поділяють на:
· зовнішні: стан науково-технічного прогресу; рівень освіти та кваліфікація робітників; зміна рівня цін і рівня інфляції;
· внутрішні: технологічні та організаційні умови виробництва; рівень кооперації, спеціалізації; економічні умови діяльності підприємства; прогресивність норм виробітку, форми оптимізації використання робочого часу.
Зміна продуктивності праці працівників промислового підприємства може мати як позитивні так і негативні наслідки для підприємства (табл. 4.1).
Таблиця 4.1
Наслідки зміни продуктивності праці
Показник
Зниження продуктивності праці
Підвищення продуктивності праці
Конкурентоспроможність підприємства та його продукції на ринку
зменшується
зростає
Ефективність використання ресурсів
зменшується
зростає
Рівень використання виробничої потужності
зменшується
зростає
Обсяги виробництва і реалізації продукції
зменшується
зростає
Собівартість продукції
зростає
зменшується
Рентабельність господарської діяльності підприємства, трудових ресурсів