МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
||||||||||||||||||||
Дубильні речовиниДубильні речовини- це речовини поліфенольної будови, з молекулярною масою 1000, 5000 одиниць. В харчовій промисловості використовуються псевдодубильні речовини, вони не здатні сильно зв`язуватися з білками, мають меншу молекулярну масу. Вони надають терпкий смак харчовим продуктам (виноробна промисловість), придають характерний колір. За хімічним складом поділяються на дві групи: - негідролізуючі (конденсуючі) - гідролізуючі. Конденсуючі - це суміш різних речовин, як правило - це ефіри вуглеводів та інших сполук, в переважній більшості: флавонів, флаванолів, фенантренів. При нагріванні з розбавленими кислотами не гідролізуються, а навпаки - ущільнюються, і є похідними лейкоантоцианів та катехінів. Широко розповсюджені в природі, в корі дуба, кропиві, акації. При ферментативному розщепленні (переважній більшості з катехінів) утворюються димери, що використовуються як харчові дубильні сполуки. До гідролізуючих дубильних сполук відносяться з`єднання, що являють собою ефіри глюкози та ароматичних оксикислот, де під радикалами R знаходяться оксикислоти – галові або елагові кислоти (їх полімери, димери). Але частіше залишки різних кислот – дипсиди, трипсиди. Дубильні речовини, що знаходяться в листках чаю - танін. Дубільні речовини використовують для дубління шкір, у півоваренній промисловості дубільні речовини використовують для осадження білків. Вони містяться у корі дуба. Дубільні речовини – це ефіри глюкози та ароматичних оксикислот:
R1, R2, R3 – залишки ароматичних кислот.Найчастіше це галова кислота. Часто входить дигалова кислота. Також входить кофейна, хінна, хлорогенова кислоти. Глікозиди - похідні цукрів агліконом яких можуть виступати залишки спиртів, фенолів і альдегідів. Азотисті основи - фенольні сполуки. Мають гіркий смак і специфічний аромат. А глікони частіше з’єднуються з глюкозою, галактозою, ксилозою і арабінозою і з три- та досахаридами. В залежності від виду зв’язку між вуглеводним компонентом та агліконом розрізняють О глікозиди R-C-O-A, N-глікозиди, R-C-N-A, S-глікозиди R-C-S-A, C-глікозиди R-C-C-A До глікозидів відносяться глюкованілін, синігрин (глікозид гірчиці та хрону), амігдалін (глікозид гіркого мигдалю (містить синильну кислоту). Цей глікозид утворюється в кісточках слив, абрикос, солодкий мигдаль використовується в кондитерській промисловості. Солонін - глікозид недозрілої картоплі, яка зберігається на на сонці. Віцин міститься в насінні віки,і отруйний для тварин. Велика кількість глікозидів має токсичну дію на організм люини і тварини. Накопичується в листі, насінні, стеблах і можуть попадати з їжею. Існують глікозиди, які в якості аглікону містять стероїдні сполуки (похідні ЦПФГ) вони відносяться до серцевих глікозидів. Містяться в конваліях, дієталіс - наперстянці, строфантин, усі вони в малих дозах стимулюють серцеву діяльність, збільшення дози призводять до зупинки серця. Алкалоїди- похідні індолу, імідазолу, пурину, піридину тощо. Мають циклічну будову, в своєму циклі містять обов’язково азот. Проміжні продукти азотистого обміну в рослинах, попередніми являються амінокислоти. Рослини містять 1-2% алкалоїдів. Загальною властивістю алкалоїдів є сильна фізіологічна дія на організм людини і тварини. Одне з них є сильно діючою отрутою (атропін, яд кураре, яд споринні). Інші стимулюють нервову діяльність, кофеїн, теобромін, лікарські засоби (хінін і антропін), наркотичні засоби (нікотин, морфін), кофеїн міститься в чаї, 1,5-3,5%, каві 0,7-2%, шоколадне дерево (какао) 0,5% (теобраніну). В листі табаку 1-4% нікотину. Піперин (алк. чорного перцю 5-10%). Хінін найважливіший алкалоїд, який зустрічається в деревах. Хінне дерево, ним лікують малярію. Атропін (алкалоїд травяного походження красавка, беладонна) - яд. Це продукти як рослинного так і мікробного походження, а тваринного - зміїний яд. Кураре - яд американського гарбуза. Алколоїди – це похідні гетероциклічних речовин: піридину, піримідину, індоліну, імідазолу, піролу. В малій кількості використовують як медичні препарати – болезаспокійливі. У великих концентраціях – це наркотики, у ще більшій кількості – важка отрута.
нікотин анабазін
Спориньяк – гриб, який шкодує жито. Антоціани мястяться у квітах, що мають колір. Це служить для приваблювання комах. Читайте також:
|
|||||||||||||||||||||
|