Ступінь ймовірності банкрутства підприємства за критерієм Бівера (KБ)
Значення KБ
Ймовірність настання банкрутства
KБ < 0.2
незадовільної структура балансу
0.17 – 0.4
Рекомендований інтервал
Ознакою формування незадовільної структури балансу є таке фінансове становище підприємства, у якого протягом тривалого часу (1,5-2 роки) коефіцієнт Бівера не перевищує 0,2, що відображає небажане скорочення частки прибутку, який направляється на розвиток виробництва.
В такій ситуації створюється незадовільна структура балансу, підприємство починає працювати в борг і його коефіцієнт забезпечення власними засобами стає меншим 0,1.
Дискримінантні моделі прогнозування банкрутства А.А. Терещенко (на прикладі харчової промисловості):
Х4- відношення операційного грошового потоку (Cash-flow I) до суми чистого доходу та інших операційних доходів
Х5- відношення операційного та інвестиційного грошових потоків(Cash-flow II) до активів
Х6- відношення чистого доходу до позикового капіталу
Х7- відношення операційного грошового потоку (Cash-flow I) до позикового капіталу
Х8- відношення прибутку до оподаткування до чистого доходу
Х9- відношення чистого прибутку до власного капіталу
Х10- коефіцієнт оборотності оборотних активів
Ступінь ймовірності банкрутства підприємства за критерієм Zт
Значення Zт Ймовірність настання банкрутства
Zт< - 0.65 Зона фінансової кризи
-0.65 ≤ Zт ≤ 0.43 Зона додаткового аналізу
0,43 < Zт Зона фінансової стійкості
Результати розрахунків показників фінансового стану,діагностики банкрутства тавиявлення ознак приховуваного банкрутства (доведення до банкрутства чи фіктивного банкрутства) представити в таблицях 2-
Тема 3:
Контролінг в антикризовому управлінні підприємством
Мета роботи:
Засвоєння, закріплення, поглиблення та систематизація знань про основи фінансової санації підприємств
План вивчення теми
1. Фінансово-економічний контролінг та його роль у санації підприємства.