Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Характеристика об’єктів підвищеної небезпеки на території України…….32

КИЇВ НУХТ 2011

Цивільна оборона :Курс лекцій «ЦО на підприємствах харчової промисловості» для студентів усіх спеціальностей денної та заочної форм навчання. Уклад.: О.П. Слободян, В.А. Заєць, Т.М. Чорна, Нещадим Л.П. НУХТ, 2011. – 125 с.

 

Рецензент: О.В. Хіврич, к.в.н., доцент

 

 

Укладачі: О.П.Слободян к.т.н., доцент

В.А. Заєць, асистент

Т.М. Чорна, к.т.н., доцент

Л.П.Нещадим, ст..викладач

 

 

Відповідальний за випуск В.С. Гуць, д-р техн. наук, проф.

 

 

Зміст

 

1. Лекція 1. Правові та організаційні основи цивільного захисту………….……5

1.1. Система цивільної оборони України, її призначення та завдання…………..8

1.2. Організація ЦО на об’єктах господарської діяльності……………………...11

1.3. Сили та засоби Цивільної оборони………………………………………..….16

2. Лекція 2.Надзвичайні ситуації на території України………………………….23

2.1. Класифікація надзвичайних ситуацій……………………………………..….23

2.3. Виробничі аварії на підприємствах харчової промисловості………………35

2.4. Надзвичайні ситуації природного походження………………………….…..38

3. Лекція 3. Захист виробничого персоналу і населення в умовах надзвичайних ситуацій…………………………………………………………………………………45

3.1. Укриття населення в захисних спорудах…………………………………….45

3.2. Евакуація……………………………………………………………………….52

3.3. Застосування засобів індивідуального захисту і медичних засобів захисту………………………………………………………………………………62

4. Лекція 4. Організація радіаційного і хімічного контролю на об’єктах харчової промисловості……………………………………………………………………....63

4.1. Дозиметричний контроль на об‘єктах харчової промисловості……………64

4.2. Дозиметричний контроль…………………………………………………......64

4.2.1. Дозиметричний контроль опромінення.....................................................64

4.2.2. Контроль радіоактивного забруднення…………………………………..69

4.3. Хімічний контроль……………………………………………………….……72

4.4. Порядок забезпечення населення приладами радіаційної та хімічної розвідки і дозиметричного контролю………………………………………….….73

4.5. Експрес методи визначення вмісту радіонуклідів у продуктах харчування………………………………………………………………………….74

5. Лекція 5, 6. Захист та знезараження продуктів харчування на підприємствах харчової та переробної промисловості…………………………………….……..76

5.1. Характеристика можливих способів зараження харчових продуктів та води радіоактивними, хімічними отруйними речовинами та бактеріологічними засобами……………………………………………………………………………..76

5.1.1. Зараження харчової сировини і готової продукції радіоактивними речовинами………………………………………………………………………….76

5.1.2. Зараження харчової сировини і готової продукції отруйними і сильнодіючими отруйними речовинами………………………………………….78

5.1.3. Зараження харчової сировини і продуктів харчування бактеріологічними засобами…………………………………………………………………………….79

5.2. Захист сировини та готової продукції на об’єктах харчової промисловості…………………………………………………………………...…80

6.3. Ліквідація наслідків зараження РР, ХОР та БЗ………………………………82

6.3.1. Способи і засоби санітарної обробки…………………………………….83

6.3.2. Спеціальна обробка………………………………………………………..84

6.3.2.1. Дезактивація…………………………………………………………..….85

6.3.2.2. Дегазація………………………………………………………….………85

6.3.2.3. Дезінфекція…………………………………………………………..…..86

6.3.3. Технічні засоби спеціальної обробки…………………………………….87

6.3.4. Речовини і розчини для спеціальної обробки…………………………....87

7.Лекція 7.Оцінка стійкості функціонування ОЕ в НС………………………..…91

7.1. Теоретичні положення щодо оцінки стійкості функціонування об’єкту економіки в умовах надзвичайних ситуацій………………………….…………..91

7.2. Оцінка стійкості елемента ОЕ і об’єкту народного господарства в цілому…………………………………………………………………………….....98

8. Лекція 8. Організація і проведення рятувальних та інших невідкладних робіт на об’єктах харчової та переробної промисловості в надзвичайних ситуаціях…………………………………………….…………………………..106

8.1. Осередки ураження об’єктів харчової та переробної промисловості.
Ступені руйнування та їх характер……………………………………………107

8.2. Черговість, стадійність і послідовність виконання рятувальних і невідкладних робіт у надзвичайних умовах…………………………………….109

8.3. Поняття про рятувальні та інші невідкладні роботи……………………….110

8.4. Невідкладні роботи, які проводяться в надзвичайних ситуаціях на об’єктах харчової і переробної промисловості……………………………………………115

8.5. Організація та проведення об’єктним формуванням харчової та переробної промисловості рятувальних та інших невідкладних робіт в осередку комбінованого ураження…………………………………………………………119

Література 124

 

 

Лекція 1.

Правові та організаційні основи цивільного захисту

 

1.1. Система цивільної оборони України, її призначення та завдання.

1.2. Організація ЦО на об’єктах господарської діяльності.

1.3. Сили та засоби Цивільної оборони.

За твердженням аналітиків провідних країн світу, основною проблемою на майбутні роки стануть техногенні катастрофи. В цій галузі найбільшу небезпеку можуть викликати події, що супроводжуються радіаційним, хімічним і біологічним (РХБ) забрудненням навколишнього природного середовища.

За останні десятиріччя в Україні спостерігається негативна тенденція росту кількості надзвичайних ситуацій природного й техногенного характеру, які почали призводити, в деяких районах, до незворотних змін навколишнього природного середовища й позначатися на ефективності економіки та безпеки держави.

За оцінками вітчизняних вчених та експертів, можливий середньорічний сукупний матеріальний збиток з витратами на ліквідацію наслідків катастроф і стихійних лих в найближче десятиріччя в Україні може складати від 5 до 10 відсотків валового внутрішнього продукту країни.

Найважливішими складовими Національної безпеки України є захист особистості, суспільства та держави від тероризму, а також від надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру, їх наслідків, а в воєнний час – від небезпек, які виникають при веденні бойових дій або у наслідок цих дій. В зв’язку з цим особливо гостро стоїть проблема захисту населення та територій від надзвичайних ситуацій.


Читайте також:

  1. I. Загальна характеристика політичної та правової думки античної Греції.
  2. II. ВИРОБНИЧА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОФЕСІЇ
  3. II. Морфофункціональна характеристика відділів головного мозку
  4. III. По території охоплення
  5. L2.T4/1.Переміщення твердих речовин по території хімічного підприємства.
  6. Абіотичні та біотичні небезпеки.
  7. Аварії на хімічно-небезпечних об’єктах та характеристика зон хімічного зараження.
  8. Автобіографія. Резюме. Характеристика. Рекомендаційний лист
  9. Автокореляційна характеристика системи
  10. Автоматичне і ручне створення об’єктів.
  11. Адміністративний захист об’єктів інтелектуальної власності від недобросовісної конкуренції
  12. Адміністративно-правовий захист об’єктів інтелектуальної власності




Переглядів: 429

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Курс лекцій | Система цивільної оборони України, її призначення та завдання

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.