Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Виробнича потужність підприємства

З метою узгодження планового обсягу випуску продукції з виробничими можливостями підприємства виконується розрахунок виробничої потужності підприємства.

Під виробничою потужністю заводу розуміють максимально можливий випуск в номенклатурі і кількісних співвідношеннях, встановлених планом, з врахуванням повного використання обладнання і площ при використанні прогресивної технології, організації виробництва і праці.

Основним завданням розрахунку виробничої потужності є виявлення резервів з метою повнішого використання діючих виробничих основних засобів підприємства.

При розрахунку виробничої потужності використовуються наступні вихідні дані:

1) виробнича програма в номенклатурі;

2) відомості про наявність обладнання і виробничі площі;

3) прогресивні норми продуктивності обладнання і трудомісткості виробів;

4) режим роботи обладнання і використання площ;

5) введення в експлуатацію основних засобів.

Виробнича потужність підприємства визначається за потужністю ведучих цехів; цехів - за потужністю ведучих дільниць; дільниць - за потужністю ведучого обладнання.

Ведучими цехами є, звичайно, механічні, але в залежності від спеціалізації заводу і питомої ваги в загальному обсязі випущеної продукції, ведучими можуть бути і інші цехи.

Ведучою дільницею вважається така, яка має вирішальне значення у виконанні виробничої програми цеху.

Ведучим обладнанням вважають те обладнання, на якому здійснюються головні технологічні операції з виготовлення продукції.

На деяких дільницях (в складальних, ливарних та інших цехах) потужність визначаєтьс за виробничою площею.

Розрахунок виробничої потужності ведеться для всього виробничого обладнання (діючого і недіючого з різних причин).

В загальному вигляді виробнича потужність обладнання П може бути виражена залежністю:

П = F ∙ q або П =

де F - ефективний фонд часу роботи обладнання, год.;

q - продуктивність обладнання за одиницю часу, шт./год.;

t - трудомісткість;

С - кількість робочих місць.

Для обчислення виробничої потужності складальних дільниць (цеху) застосовується формула:

Пскл =

де Sк - корисна виробнича площа дільниці, цеху;

Sс - виробнича площа, необхідна для складання одного виробу;

Тр - кількість робочих днів розрахункового періоду;

tц - тривалість циклу складання одного виробу, днів.

Розрізняють потужність вхідну, вихідну і середньорічну.

Потужність на початок року називається вхідною, на кінець року - вихідною.

Середньорічна потужність розраховується, виходячи із величин потужності підприємства в окремі періоди року за формулою:

Пср = Пв +

де Пв - потужність на початок року (вхідна);

Пвв - потужність введена і нарощена в результаті модернізації, вдосконалення технологічних процесів;

Пвиб - потужність ліквідована в результаті зняття з виробництва застарілого обладнання;

Тв - термін використання введеної потужності протягом року;

Тнв - термін невикористання потужності, яка вибуває.

Вихідна потужність (Пвих) визначається на кінець планового періоду з врахуванням змін за рік за формулою:

Пвих = Пв + Пвв - Пвиб

Виробнича потужність підприємства повинна використовуватися максимально. Для цього необхідно підвищувати техніко-економічні показники роботи основних видів обладнання, повніше використовувати обладнання і виробничі площі. Особливо враховується пропускна здатність універсального обладнання.

Оцінка ступеня використання виробничої потужності здійснюється за показниками:

- коефіцієнтом використання виробничої потужності Квп:

Квп =

де Q - річний обсяг продукції;

- середній коефіцієнт змінності роботи обладнання Кзм:

Кзм =

де m - номенклатура програми виробництва продукції;

ti - трудомісткість робіт;

Ni - річний випуск продукції і-го найменування;

С - середньорічна кількість обладнання;

Fзм - ефективний фонд часу роботи одиниці обладнання в одну зміну;

 

- середній коефіцієнт завантаження обладнання Кз:

Кз =

F - ефективний фонд часу роботи одиниці обладнання.

Отже, виробнича потужність є важливою характеристикою потенційних можливостей підприємства випускати продукцію, а показники її використання - показують ступінь використання основних засобів.

 

Планування виробництва і реалізації продукції

Результати розрахунку виробничої потужності розраховують для обгрунтування плану виробництва продукції.

Для визначення обсягу випуску і реалізації продукції застосовують натуральні, вартісні і трудові показники.

Формування обсягів виробництва відбувається ні підставі вивчення попиту на продукцію підприємства, з наступним укладанням договорів, які забезпечують найповніше використання виробничих фондів.

У машинобудуванні частіш за все використовують такі натуральні виміри, як штуки, комплекти, тонни. Наприклад, випуск верстатів планується в штуках, холодильних установок - в комплектах. Однак, натуральні показники дозволяють визначити обсяги тільки однорідної продукції.

Система вартісних показників включає обсяги реалізованої, товарної, а також чистої продукції підприємства.

Товарна продукція (Qт) - вартість вироблених в плановому періоді і призначених до відпуску на сторону готових виробів, напівфабрикатів і робіт промислового характеру.

Продукція, яка не відповідає вимогам якості (стандарт, технічні умови), а також всі види невиробничих послуг до складу товарної продукції не включається. Обсяг товарної продукції планують у вартісному виразі за діючими оптовими цінами для кожної номенклатурної позиції.

Qт =

де n - номенклатура виробів;

Ni - обсяг виробництва і-го найменування продукції;

Ці - оптова ціна і-го виду продукції;

Вп - вартість виробничих послуг.

Обсяг реалізованої продукції (Qр) - це вартість готових виробів і напівфабрикатів власного виробництва, а також послуг промислового характеру, які оплачені споживачами в плановому періоді.

При розрахунку обсягу реалізації враховують залишки продукції на складі, обсяги відвантаженої продукції на початок Qп і кінець планового періоду Qк:

Qр = Qт + (Qп - Qк)

Склад і обсяги товарної і реалізованої продукції за один і той же період відрізняються, так як остання не враховує зміни складських залишків і продукції, яка знаходиться на стадії реалізації (товаропросуванні, транспортуванні і в розрахунках).

Валовою (Qвал) називається вся продукція, яка вироблена підприємством за плановий період, незалежно від ступеня її готовності.

В склад валової продукції включаються товарна продукція і зміна залишку незавершеного виробництва, напівфабрикатів, оснастки і запчастин до обладнання власного виробництва.

Qвал = Qт + (Wк - Wп)

де Wк, Wп - залишок незакінченого виробництва на початок і кінець планового періоду.

Показник чистої продукції (Qч) розраховують як різниця між товарною продукцією, матеріальними витратами (М) і амортизаційними відрахуваннями (А):

Qч = Qт - М - А

При складанні програми виробництва продукції розраховують потребу підприємства в обладнанні і характер завантаження з метою виявлення і ліквідації диспропорцій (перевантажених „вузьких” місць і недовантажених „широких” місць на дільницях). Такі розрахунки звичайно називають об’ємними. Вони виконуються для однотипних технологічних груп обладання і містять:

1) визначення завантаження обладнання в нормогодинах згідно виробничої програми ( );

2) визначення пропускної здатності обладнання (С∙F);

3) визначення коефіцієнту завантаження. Якщо Кз > 1 - обладнання перевантажене, „вузьке місце”.

При наявності „вузьких” місць у виробництві передбачаються заходи, які дозволяють ліквідувати їх шляхом перегляду технологічних маршрутів і режимів обробки, введення додаткових змін, вдосконалення організації праці, матеріального стимулювання і обслуговування робочих місць, а іноді модернізація обладнання.

Оцінка виконання плану виробництва і реалізації здійснюється за показниками приросту товарної, реалізованої, валової і чистої продукції. Крім того, важливим показником є ритмічність випуску продукції.

Коефіцієнт ритмічності визначається наступним чином:

Кр =

де n - кількість відрізків часу за період, для якого визначається Кр;

Рвп - процент виконання плану без врахування перевиконання.

 

 



Читайте також:

  1. II. ВИРОБНИЧА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОФЕСІЇ
  2. III етап. Аналіз факторів, що визначають цінову політику підприємства.
  3. IV група- показники надійності підприємства
  4. IV. Оцінка привабливості стратегічних зон господарювання підприємства на ринку.
  5. IІI розділ. Аналіз стану маркетингового середовища підприємства
  6. L2.T4/1.Переміщення твердих речовин по території хімічного підприємства.
  7. V розділ. Товарна політика підприємства
  8. WEB - сайт підприємства в Інтернет
  9. А) Капітал підприємства, його кругообіг та обіг.
  10. Абсолютні та відності показники результатів діяльності підприємства.
  11. Автопідприємства вантажних автомобілів
  12. Адміністративно-правовий статус торговельного підприємства




Переглядів: 1976

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
 | Лекція 2. Організація виробничого процесу

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.