МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Виробнича потужність підприємстваЗ метою узгодження планового обсягу випуску продукції з виробничими можливостями підприємства виконується розрахунок виробничої потужності підприємства. Під виробничою потужністю заводу розуміють максимально можливий випуск в номенклатурі і кількісних співвідношеннях, встановлених планом, з врахуванням повного використання обладнання і площ при використанні прогресивної технології, організації виробництва і праці. Основним завданням розрахунку виробничої потужності є виявлення резервів з метою повнішого використання діючих виробничих основних засобів підприємства. При розрахунку виробничої потужності використовуються наступні вихідні дані: 1) виробнича програма в номенклатурі; 2) відомості про наявність обладнання і виробничі площі; 3) прогресивні норми продуктивності обладнання і трудомісткості виробів; 4) режим роботи обладнання і використання площ; 5) введення в експлуатацію основних засобів. Виробнича потужність підприємства визначається за потужністю ведучих цехів; цехів - за потужністю ведучих дільниць; дільниць - за потужністю ведучого обладнання. Ведучими цехами є, звичайно, механічні, але в залежності від спеціалізації заводу і питомої ваги в загальному обсязі випущеної продукції, ведучими можуть бути і інші цехи. Ведучою дільницею вважається така, яка має вирішальне значення у виконанні виробничої програми цеху. Ведучим обладнанням вважають те обладнання, на якому здійснюються головні технологічні операції з виготовлення продукції. На деяких дільницях (в складальних, ливарних та інших цехах) потужність визначаєтьс за виробничою площею. Розрахунок виробничої потужності ведеться для всього виробничого обладнання (діючого і недіючого з різних причин). В загальному вигляді виробнича потужність обладнання П може бути виражена залежністю: П = F ∙ q або П = де F - ефективний фонд часу роботи обладнання, год.; q - продуктивність обладнання за одиницю часу, шт./год.; t - трудомісткість; С - кількість робочих місць. Для обчислення виробничої потужності складальних дільниць (цеху) застосовується формула: Пскл = де Sк - корисна виробнича площа дільниці, цеху; Sс - виробнича площа, необхідна для складання одного виробу; Тр - кількість робочих днів розрахункового періоду; tц - тривалість циклу складання одного виробу, днів. Розрізняють потужність вхідну, вихідну і середньорічну. Потужність на початок року називається вхідною, на кінець року - вихідною. Середньорічна потужність розраховується, виходячи із величин потужності підприємства в окремі періоди року за формулою: Пср = Пв + де Пв - потужність на початок року (вхідна); Пвв - потужність введена і нарощена в результаті модернізації, вдосконалення технологічних процесів; Пвиб - потужність ліквідована в результаті зняття з виробництва застарілого обладнання; Тв - термін використання введеної потужності протягом року; Тнв - термін невикористання потужності, яка вибуває. Вихідна потужність (Пвих) визначається на кінець планового періоду з врахуванням змін за рік за формулою: Пвих = Пв + Пвв - Пвиб Виробнича потужність підприємства повинна використовуватися максимально. Для цього необхідно підвищувати техніко-економічні показники роботи основних видів обладнання, повніше використовувати обладнання і виробничі площі. Особливо враховується пропускна здатність універсального обладнання. Оцінка ступеня використання виробничої потужності здійснюється за показниками: - коефіцієнтом використання виробничої потужності Квп: Квп = де Q - річний обсяг продукції; - середній коефіцієнт змінності роботи обладнання Кзм: Кзм = де m - номенклатура програми виробництва продукції; ti - трудомісткість робіт; Ni - річний випуск продукції і-го найменування; С - середньорічна кількість обладнання; Fзм - ефективний фонд часу роботи одиниці обладнання в одну зміну;
- середній коефіцієнт завантаження обладнання Кз: Кз = F - ефективний фонд часу роботи одиниці обладнання. Отже, виробнича потужність є важливою характеристикою потенційних можливостей підприємства випускати продукцію, а показники її використання - показують ступінь використання основних засобів.
Планування виробництва і реалізації продукції Результати розрахунку виробничої потужності розраховують для обгрунтування плану виробництва продукції. Для визначення обсягу випуску і реалізації продукції застосовують натуральні, вартісні і трудові показники. Формування обсягів виробництва відбувається ні підставі вивчення попиту на продукцію підприємства, з наступним укладанням договорів, які забезпечують найповніше використання виробничих фондів. У машинобудуванні частіш за все використовують такі натуральні виміри, як штуки, комплекти, тонни. Наприклад, випуск верстатів планується в штуках, холодильних установок - в комплектах. Однак, натуральні показники дозволяють визначити обсяги тільки однорідної продукції. Система вартісних показників включає обсяги реалізованої, товарної, а також чистої продукції підприємства. Товарна продукція (Qт) - вартість вироблених в плановому періоді і призначених до відпуску на сторону готових виробів, напівфабрикатів і робіт промислового характеру. Продукція, яка не відповідає вимогам якості (стандарт, технічні умови), а також всі види невиробничих послуг до складу товарної продукції не включається. Обсяг товарної продукції планують у вартісному виразі за діючими оптовими цінами для кожної номенклатурної позиції. Qт = де n - номенклатура виробів; Ni - обсяг виробництва і-го найменування продукції; Ці - оптова ціна і-го виду продукції; Вп - вартість виробничих послуг. Обсяг реалізованої продукції (Qр) - це вартість готових виробів і напівфабрикатів власного виробництва, а також послуг промислового характеру, які оплачені споживачами в плановому періоді. При розрахунку обсягу реалізації враховують залишки продукції на складі, обсяги відвантаженої продукції на початок Qп і кінець планового періоду Qк: Qр = Qт + (Qп - Qк) Склад і обсяги товарної і реалізованої продукції за один і той же період відрізняються, так як остання не враховує зміни складських залишків і продукції, яка знаходиться на стадії реалізації (товаропросуванні, транспортуванні і в розрахунках). Валовою (Qвал) називається вся продукція, яка вироблена підприємством за плановий період, незалежно від ступеня її готовності. В склад валової продукції включаються товарна продукція і зміна залишку незавершеного виробництва, напівфабрикатів, оснастки і запчастин до обладнання власного виробництва. Qвал = Qт + (Wк - Wп) де Wк, Wп - залишок незакінченого виробництва на початок і кінець планового періоду. Показник чистої продукції (Qч) розраховують як різниця між товарною продукцією, матеріальними витратами (М) і амортизаційними відрахуваннями (А): Qч = Qт - М - А При складанні програми виробництва продукції розраховують потребу підприємства в обладнанні і характер завантаження з метою виявлення і ліквідації диспропорцій (перевантажених „вузьких” місць і недовантажених „широких” місць на дільницях). Такі розрахунки звичайно називають об’ємними. Вони виконуються для однотипних технологічних груп обладання і містять: 1) визначення завантаження обладнання в нормогодинах згідно виробничої програми ( ); 2) визначення пропускної здатності обладнання (С∙F); 3) визначення коефіцієнту завантаження. Якщо Кз > 1 - обладнання перевантажене, „вузьке місце”. При наявності „вузьких” місць у виробництві передбачаються заходи, які дозволяють ліквідувати їх шляхом перегляду технологічних маршрутів і режимів обробки, введення додаткових змін, вдосконалення організації праці, матеріального стимулювання і обслуговування робочих місць, а іноді модернізація обладнання. Оцінка виконання плану виробництва і реалізації здійснюється за показниками приросту товарної, реалізованої, валової і чистої продукції. Крім того, важливим показником є ритмічність випуску продукції. Коефіцієнт ритмічності визначається наступним чином: Кр = де n - кількість відрізків часу за період, для якого визначається Кр; Рвп - процент виконання плану без врахування перевиконання.
Читайте також:
|
||||||||
|