Для проведення теплообмінних процесів при первинній обробці молока необхідно розрахувати потреби в подачі тепла (на пастеризацію) і холоду (на охолодження). Система рівнянь балансу теплоти при пастеризації та охолодженні молока буде мати вигляд:
, (4.7.4)
де См, Св – питома тепломісткість відповідно молока та води залежно від
їх температури та щільності, См =3,852-3,923 кДж/(кг·°С),а Св= 4,2-4,37
кДж/(кг·°С);
– температура молока відповідно на початку та в кінці обробки, °С;
– те ж, стосовно води, °С;
– витрати пари на підігрівання молока, кг/год;
– ентальпія пари, кДж/кг;
– тепломісткість конденсату, кДж/кг;
– витрати води на охолодження молока, кг/год.
За системою рівнянь (4.7.4) визначають потреби пари та води:
, кг., (4.7.5)
, кг. (4.7.6)
Відповідно до необхідної подачі теплоносія та холодоагента підбирають відповідне обладнання для утворення пари й охолодження води, розраховують діаметри трубопроводів розподільної мережі.