Загальна місткість резервуарів для приймання і зберігання молока визначається за формулою:
, кг., (4.7.3)
де – кратність вивезення молока з ферми .
Резервуари для молока мають такі розміри робочої ємності: 1,0 м3, 2,5 м3, 1,6 м3, 4,0 м3, 6,3 м3, 10,0 м3.
У відповідності з типорозрядом молочних резервуарів підбираємо резервуар.
Крім резервуарів основних випускається резервуари місткістю менше 1,0 м3 і більше 10,0 м3, розміри яких встановлені у відповідності з міжнародним стандартом (ряд чисел R 5).
В практичній діяльності часто необхідно знати не тільки робочу, але й геометричну місткість резервуара, а також площу його поверхні.
Для приймання і зберігання молока використовуються резервуари різної форми: прямокутні, циліндричні, напівциліндричні тощо.
Найбільш вигідна форма прямокутного резервуара – кубічна. При конструюванні такого резервуара намагаються ,щоб його висота дорівнювала ширині. Ухил дна приймають 1/10...1/50.
Для циліндричних резервуарів найбільш вигідне співвідношення = 1 ( – висота резервуара, – діаметр резервуара). Виходячи із специфіки розміщення цистерн на шасі або платформі і танків – охолоджувачів в доїльно молочних блоках використовують приблизно такі співвідношення :