Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контроль якості

Розроблення норм, методів і правил контролю якості виробів є одним із важливих напрямів стандартизації. Сюди належать: правила й норми контролю матеріалів; правила та методи операційного технологічного контролю; правила приймання готових виробів; методи вимірювання параметрів виробів; методи випробування виробів на стійкість до зовнішнього впливу і надійність; вимоги до випробувального та контрольно-вимірювального обладнання.

Створення науково обґрунтованих методів контролю пов’язане з проведенням дослідницьких робіт, що включають порівняльні натурні й лабораторні випробування, розроблення методів неруйнівного контролю і прогнозування якості виробів, використання методів математичної статистики. Для ефективної реалізації методів контролю кожному підприємству необхідно узагальнити їх у технологічних картах, з урахуванням конкретних особливостей виробництва. Таким чином, у технологічних картах відображають: правила ведення технологічних операцій, параметри процесу і продукції, які необхідно контролювати, а також термін перевірки та заміни засобів вимірювань.

Системи контролю якості класифікують: за рівнем проведення, залежно від об'єкта контролю, за етапами виробничого процесу, заповнотою охоплення,за характером впливу на виробничий процес, завпливом на об'єкт та за іншими ознаками.

 

Залежно від рівня проведення розрізняють державний, відомчий і виробничий контроль. Державний нагляд за якістю продукції являє собою комплекс технічних та організа­ційних заходів для контролю діяльності підприємств, що здійснюється спеціальними державними органами: Держстандарту України, Держбуду України, органами Державного архітектурно-будівельного контролю.

Об'єктами державного контролює якість продукції, організація технологічного процесу, стан обладнання та нормативно–технічної документації. В результаті такого контролю виявляється ступінь відповідності продукції заданому технічному рівню для атестації продукції і подальшого планування якості.

Відомчий контрольздійснюється відомчими службами стандартизації. Він дає можливість порівняти діяльність підприємств даного відомства й уживати заходи до підвищення якості продукції, що випускається.

Виробничий (технічний) контрольздійснюється контрольними органами (ВТК) підприємств.

 

Залежно від об'єкта, який контролюється, технічний контроль буває: контроль праці, контроль якості продукції та контроль технологічного процесу.

Контроль праціполягає в перевірці відповідності результатів роботи робітників, зайнятих на виробництві, встановленим вимогам.

Контроль якості продукції – це перевірка відповідності показників якості продукції діючим стандартам і технічним умовам.

При контролі технологічного процесувизначають відповідність технологічних режимів та інших показників технологічного процесу (стабільності, міцності) вимогам нормативно–технічної документації.

 

Залежно від етапу виробничого процесу технічний контроль ділять на вхідний, операційний та приймальний.

Вхідний контрольполягає у визначенні якості сировини, матеріалів і комплектуючих виробів, які поставляються підприємствами–поставниками.

Операційний контрольздійснюється після завершення окремих технологічних операцій.

Приймальний контрольпроводять із метою визначення якості готової продукції встановленим вимогам.

 

За повнотою охоплення контроль може бути суцільним, вибірковим, безперервним, періодичним та летючим.

При суцільному контролівизначають якість усіх виробів, що випускаються. Суцільний контроль використовують у таких випадках: при високих вимогах до рівня якості, коли абсолютно недопустимо пропускати вироби в подальше виробництво та експлуатацію; кількість об'єктів контролю недостатня для отримання вибірок або проб з установленим ризиком для виробництва чи споживача; якість виконання не може бути перевірена на наступних стадіях виготовлення і випробування продукції; технологічний процес не забезпечує необхідну стабільність якості продукції.

Вибірковий контрольполягає в оцінюванні якості за результатами перевірки однієї або декількох проб із партії продукції. Обсяг партії регламентується стандартами, обсяг та кількість вибірок – правилами контролю. При вибірковому контролі користуються, як правило, статистичними методами. Вибірковий контроль застосовується у випадках, коли кількість виробів достатня для отримання вибірок з установленим ризиком виготовлювача та споживача, а також при великій трудомісткості контролю. Доцільно використовувати вибірковий контроль у тому випадку, коли перевірка якості пов'язана з руйнуванням виробів.

Безперервний контрольпроводять із метою перевірки стабільності технологічних процесів. Для цього, як правило, використовують автоматизовані засоби контролю. У випадку, якщо технологічний процес і якість продукції стабільні, достатньо використання періодичногоконтролю.

У спеціальних випадках, що визначаються стандартами, може проводитися летючийконтроль, термін якого не регламентується.

 

 

Таблиця 3

Ознаки, що підлягають контролю

Об'єкт контролю Склад ознак, що підлягають контролю
Матеріал Марка матеріалу, геометричні параметри, фізико-хімічні властивості, зовнішні та внутрішні дефекти
Напівфабрикат, заготовка Марка матеріалу, геометричні параметри, фізико-хімічні властивості, зовнішні й внутрішні дефекти, тавра
Деталь Геометричні параметри, фізико-хімічні властивості, зовнішні і внутрішні дефекти, тавра
Складальна одиниця, комплекс, комплект Геометричні параметри, фізико-хімічні властивості, зовнішні та внутрішні дефекти, тавра
Технологічний процес Якісні й кількісні характеристики технологічного процесу

 

 

За характером впливу на виробничий процес розрізняють активний і пасивний контроль.

Активний контрольздійснюється вимірювальними приладами, вмонтованими в технологічне обладнання та безпосередньо контролюючими зміну властивостей продукції; його результати використовуються для управління виробничим процесом.

Пасивний контрольздійснюється після завершення технологічної операції або процесу, тобто коли дефект не можна усунути.

 

За впливом на об'єкт розрізняють традиційні та неруйнівні методи контролю. При традиційному контроліінформацію про якість отримують лабораторними методами, до яких належать головним чином руйнівні випробування. Такі методи завжди є вибірковими, оскільки руйнуються окремі зразки продукції, а основна її частина використовується за призначенням. При неруйнівному контроліпервинну інформацію про якість продукції отримують за допомогою неруйнівних випробувань.

Об'єктами технічного контролює: матеріал, напівфабрикат, заготовка, деталь, складальна одиниця, комплекс, комплект, технологічний процес. Склад ознак, що підлягають контролю, для різних об'єктів контролю дається в таблиці 3.

 


 


Читайте також:

  1. I. Аналіз контрольної роботи.
  2. I. Контроль і закріплення знань учнів
  3. I. Контроль, корекція та закріплення знань.
  4. I. Контроль, корекція та закріплення знань.
  5. I. Контроль, корекція та закріплення знань.
  6. I. Контроль, корекція та закріплення знань.
  7. I. Контроль, корекція та закріплення знань.
  8. I. Контроль, корекція та закріплення знань.
  9. I. Контроль, корекція та закріплення знань.
  10. III. Контроль знань
  11. III. КОНТРОЛЬ і УПРАВЛІННЯ РЕКЛАМУВАННЯМ
  12. IV. КЕРІВНИЦТВО, КОНТРОЛЬ І НАДАННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПРАКТИКАНТАМ.




Переглядів: 1377

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Методи оцінювання якості продукції | Лекція №9.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.002 сек.