Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Лекція №5.

Тема: Насіння і сівба.

Сорт як засіб сільськогосподарського виробництва.

Сортові та посівні якості насіння.

Підготовка насіння до сівби.

Сівба сільськогосподарських культур.

Література:

1.Основи землеробства і тваринництва : Підручник / П.Д. Клименко , О.І. Косенко , В.П. Федоров . –К.: Вища школа , 1991. с. 147 –163.

2. Лихочвор В.В., Петриненко В.Ф. Рослинництво. Сучасні інтенсивні технології вирощування основних польових культур. – Львів: НВФ “Українські технології”, 2006. – 730 с.

3. Шпек М.П. Основи сільського господарства. Лабораторний практикум. – Львів: Друк ПП Бодлак, 2007 – с.19 –23.

Сорт як засіб сільськогосподарського виробництва.

У сучасному землеробстві сорт і високо якісне насіння поряд з іншими агротехнічними заходами мають велике, а іноді й вирішальне значення для одержання високих і стабільних врожаїв. Правильно підібрані сорти дають можливість без додаткових матеріальних затрат підвищити врожай на 10-15 %, а в окремих випадках і більше.

Сортом називають групу культурних рослин подібних за господарсько – біологічними властивостями і морфологічними ознаками, відібраних і розмножених для вирощування у відповідних природних і виробничих умовах для підвищення врожайності і якості с/г культур.

Науково дослідні селекційні установи створюють нові сорти і гібриди с/г культур. Вони, як правило, істотно переважають старі за врожайністю та іншими господарськими властивостями. В зв’язку з цим проводять сортозаміну – тобто заміну старих сортів новими районованими, більш врожайними, з кращими технологічними показниками. Проведення сортозаміни – є одним із шляхів підвищення врожайності с/г продукції.

Крім сортозаміни в сільському господарстві проводять сортопоновлення, що являє собою планову заміну насіння того ж сорту з високими посівними якостями одержують шляхом його вищої репродукції. Друге потомство, вирощене з еліти, зветься насінням другої репродукції, третє – третьої і т. д.

Насіння еліти та вищих репродукцій перевищує за сортовою чистотою, посівними якостями та врожайністю насіння нижчих репродукцій.


Читайте також:

  1. Вид заняття: лекція
  2. Вид заняття: лекція
  3. Вид заняття: лекція
  4. Вид заняття: лекція
  5. Вид заняття: лекція
  6. Вступна лекція
  7. Вступна лекція 1. Методологічні аспекти технічного регулювання у
  8. Заняття . Лекція № .
  9. Заняття 10. Лекція № 8
  10. Заняття 12. Лекція №9.
  11. Заняття 13. Лекція №10.
  12. Заняття 7. Лекція № 6.




Переглядів: 631

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Мінімалізація обробітку грунту | Сортові та посівні якості насіння.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.007 сек.