Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Загальна характеристика зернових культур.

У світловому рослинництві, зернові культури займають найбільші посівні площі, що свідчить про їх виключно можливе продовольче, нормове і сировинне значення в подальшому господарстві.

В Україні площа зернових культур у сприятливі роки сягає 15,5 – 16,5 млн. га, або 45 – 50% загальної посівної площі.

Найпоширенішою зерновою культурою в Україні є озима пшениця, посіви якої займають, залежно від року, 6,4 – 7,3 млн. га землі. До 90% площ її зосереджені у степовій і лісостеповій зонах і лише близько 10% - поліській і зоні передкарпаття. Друге місце за площами посіву належить ярому ячменю, який в окремі роки висівають на 3,5 – 4 млн. га. Вирощують його, як і озиму пшеницю, переважно в Степу й Лісостепу.

Третє місце за зерновою культурою, посівні площі якої часто перевищують 1,5 – 2 млн. га і розміщенні переважно у степовій та лісостеповій зонах.

Інші зернові злакові культури (жито, овес, яра пшениця, озимий ячмінь, просо, рис) висівають в Україні на площі, яка коливається в межах 2,5 – 3,5 млн. га.

Основне значення зернових культур полягає в тому що вони є не тільки безпосередньо необхідними і не замінними продуктами харчування людей (хліб, крупи, макаронні, кондитерські та інші вироби), а й найважливішим фактором забеспечення людей висококалорійною їжею тваринного походження – м’ясом, салом, молоком, яйцями та іншою продукцією.

Зерно і солому багатьох зернових культур використовубть як сировину у переробнії промисловості. Із зерна вироблябть крохмаль, пиво, глюкозу; із стебел – папір, деревний спирт, картон та ін. Солому і стедла кукурудзи використовують як грубі корми.

Зернові культури забезпечують тваринництво також зеленими кормами, силосом, сіном.

Зернові культури – пшениця, жито, ячмінь, овес, просо, кукурудза, рис – це окремі роди родини злакових – Роасеас.

Кожний рід за певними морфологічними та іншими ознаками поділяється на види (тверда і м’яка пшениця, посівний і піщаний овес і т. д.), а види на підвиди (дворядний і багаторядний ячмінь, або кремениста та зубовидна кукурудза).

Зернові культури за морфологічними та біологічними ознаками і властивостями поділябться на дві групи. До першої групи належать пшениця, жито, ячмінь, овес; до другої – кукурудза, просо, рис. Характерні особливості зернових культур першої та другої групи такі:



Читайте також:

  1. I. Загальна характеристика політичної та правової думки античної Греції.
  2. II. ВИРОБНИЧА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОФЕСІЇ
  3. II. Морфофункціональна характеристика відділів головного мозку
  4. IV. Загальна оцінка діяльності вчителя
  5. IV. Загальна схема поточного і підсумкового контролю та оцінювання знань студентів
  6. Ni - загальна кількість періодів, протягом яких діє процентна ставка ri.
  7. Аварії на хімічно-небезпечних об’єктах та характеристика зон хімічного зараження.
  8. Автобіографія. Резюме. Характеристика. Рекомендаційний лист
  9. Автокореляційна характеристика системи
  10. Активне вентилювання зернових мас
  11. Амплітудно-частотна характеристика, смуга пропускання і загасання
  12. Аналіз розриву», його характеристика




Переглядів: 1080

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Вірусні хвороби | Перша група

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.001 сек.