Приймання, зберігання та оцінка якості риби і рибних продуктів на основі вирішення ситуаційних
Завдань
ВАРІАНТ 1
Завдання 1. Провести системний аналіз якості партії оселедців холодного копчення, яка надійшла до роздрібного торговельного підприємства в ящиках із гофрованого картону масою по 20 кг. Загальна кількість ящиків - 70, із них 12 - пошкоджено. Риба - ціла, з незначними жировими напливами, консистенція - сухувата, смак і запах - характерні. Вміст солі у м'ясі риби - 9%, вологи - 50%.
Зазначте число одиниць упаковки, відібраних для експертизи якості, масу загальної і середньої проби. Зробіть висновок щодо якості партії копченої риби та дайте характеристику процесам, що впливають на зміну якості копченої риби під час товароруху.
Завдання 2. Акваріум у магазині має розміри 3,5x2x1,5 м і заповнений водою на 2/3 об'єму. Скільки можна помістити у ньому коропа ставкового дрібного, форелі, судака? Назвати оптимальні умови товароруху та реалізації зазначених видів риб.
ВАРІАНТ 2
Завдання 1. Під час експертизи якості партії мороженого далекосхідного лосося встановлено: риба - одного товарного сорту, розчинена з головою, укладена рівними щільними рядами спинкою донизу, розбирання - правильне, поверхня - чиста, природного забарвлення, із слабкими бурувато-рожевими смугами на боках, консистенція - густа, запах - окисленого жиру на поверхні.
Зробити висновок щодо якості партії мороженої риби та надати характеристику процесам, що впливають на зміну якості мороженої риби під час товароруху.
Завдання 2. Яким повинно бути співвідношення складових (вказати межі):
а) у банці консервів «Кілька в томатному соусі» ємністю 480 г?
б) у банці консервів «Оселедці атлантичні бланшовані в олії»- ємністю 350 г?