Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Методичні вказівки

1. Визначить якість воску різного виду за кольором, консистенцією, ароматом, наявністю домішок. Бджолиний віск має медовий запах або запах прополісу.

1. Дуже часто віск фальсифікують церезином, парафіном, каніфоллю, які мають запах нафти.

2. Визначить якість і дійсність воску. Форма злитку натурального воску має рівну або вгнуту поверхню, при ударі молотком розколюється. При додаванні до воску парафіну, при ударі молотком, утворюється ямка з світлим краєм.

3. Вивчіть характер злому і зрізу. На розламаному куску воску добре видно дрібно-кристалічну структуру. При суміші воску з парафіном на розломі видні кристали.

4. Натуральний віск має матовий колір, з сумішшю парафіну, церезину або каніфоллю зріз гладкий і блискучий. При додаванні до воску парафіну, він стає крихкий.

5. Характер стружки. При додаванні до воску парафіну, його стружка кришиться, при додавання церезину, вона стає ломкою.

6. Якщо віск пристає до зубів, в ньому є каніфоль, стеарин або сало. Натуральний віск до зубів не прилипає.

7. Визначення натуральності воску за щільністю. Суміш воску з парафіном зменшує щільність воску. В етиловий спирт кладуть два шматочка воску: натуральний і фальсифікований. Додають воду доки віск не піднімиться на верх, натуральний віск залишиться на дні.

8. В розчин спирту 400 додають шматочок досліджуємого воску, якщо віск опуститися на дно – натуральний, а якщо піднімиться наверх – фальсифікований.

9. Визначення домішок стеарину за допомогою вапняної води. В пробірку наливають вапняну воду і додають воскову стружку. Розчин нагрівають до температури плавлення воску. Якщо розчин стає мутним то у воску є стеарин.

10. Визначення суміші каніфолі. В колбу наливають оцтовий ангідрид, додають 1 г воску. Колбу нагрівають до розчинення воску, охолоджують і додають одну краплю 63%-ної сірчаної кислоти. Поява червоного і сине-фіолетового кольору свідчить про домішки у воску каніфолі.

11. Визначення стеарину або сала за допомогою бури. В колбу наливають 6-8 мл розчину бури і додають 2 г воску. Розчин кип’ятять 1 хв. Потім охолоджують. При наявності стеарину або сала, розчин має молочний колір. Натуральний віск має мутний розчин.

 

Завдання для самостійної роботи

Складіть план заходів зі збільшення воскової продуктивності Вашої пасіки.

Контрольні запитання

1. Що є віск, як він виробляється?

2. Як застосовується віск в бджолиних сім’ях?

3. Як визначити якість воску?

4. Що є вощина і яке її призначення?

5. Як визначити суміш воску з парафіном?

6. Якими органолептичними способами можна визначити натуральність воску?

7. Які фізичні способи по визначенню натуральності воску Ви знаєте?

8. За якими показниками визначають якість воскової сировини?

9. Що таке пасічна мерва?

10. Яким вимогам повинен відповідати натуральний віск?

11. Скільки листив вощини на стандартну рамку в одному кілограмі, а скільки на рамку багатокорпусного вулика?

12. Як визначити якість вощини?

13. Як визначити валовий вихід воску на пасіці?

14. Скільки можна отримати воску від однієї бджолиної сім’ї за рік?

15. Від чого залежить колір воску?

 

 


Читайте також:

  1. I. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. II. МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  3. V. ІНДИВІДУАЛЬНІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ ТА МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ЇХ ВИКОНАННЯ
  4. VIІ. Короткі методичні вказівки до роботи студентів на практичному занятті
  5. В ході аудиту фінансової звітності аудитором застосовуються методичні прийоми документального та фактичного контролю.
  6. ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ
  7. Вказівки до виконання контрольної роботи
  8. ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
  9. Вказівки до виконання контрольної роботи
  10. Вказівки до виконання контрольної роботи ( РГР ).
  11. Вказівки до виконання контрольної роботи ( РГР ).
  12. Вказівки до компоновки міжповерхового Перекриття




Переглядів: 341

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Тема 14. Визначення якості воску | Тема 15. Технологія отримання квіткового пилку

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.18 сек.