Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Ресторанного господарства

План

5.1. Призначення і види систем автоматизації закладів ресторанного господарства.

5.2. Характеристика окремих складових модулів системи автоматизації D2 System.

5.3. Електронне меню.

5.1. Призначення і види систем автоматизації закладів

 

Сучасна система автоматизації це спеціалізований комп’ютеризований комплекс програм і устаткування, який відкриває можливості щодо забезпечення ефективного управління закладами ресторанного господарства.

Призначення автоматизованих систем - упорядкувати і автоматизувати діяльність підприємства, зв'язавши її в єдиний високотехнологічний ланцюг ефективних процесів. Така організація роботи дозволяє знизити витрати закладу і збільшити його прибуток. Об'єднання процесів обслуговування відвідувачів, взаємодії з персоналом та партнерами, розподілу матеріальних і фінансових ресурсів, формування звітності та управління підприємством, автоматизація всіх цих процесів - це унікальна основа для прийняття ефективних управлінських рішень. З розвитком глобальної мережі Інтернет сучасні автоматизовані системи дозволяють управляти роботою підприємства у віддаленому режимі.

Ефект від впровадження автоматизованої системи може бути розділений на дві складові: фінансову та якісну.

Основні характеристики фінансової складової - це реальна економія і прибуток, а також: стають практично неможливими зловживання на виробництві; повний контроль за витратами коштів на виробничі і невиробничі потреби; оптимізація зарплати за підсумками роботи кожного працівника виробництва, офіціанта, бармена або менеджера; точний розрахунок собівартості страви, що дає можливість оптимізації ціни страви; введення продуманої політики знижок.

Якісна складова крім підвищення якості роботи закладу ресторанного господарства, що в кінцевому підсумку також збільшує прибуток, включає в себе:

v можливість отримання оперативної точної інформації про рух продуктів;

v зменшення кількості обслуговуючого персоналу (в основному працівників бухгалтерії);

v оперативність передачі завдання на виробництво - прискорення обслуговування відвідувачів;

v підвищення якості приготування страв (контроль за дотриманням калькуляційних карт);

v оперативність і точність розрахунку з відвідувачем;

v чіткий розподіл прав і обов'язків персоналу, що приводить до зменшення кількості внутрішніх конфліктів в колективі.

Основними завданнями, для вирішення яких розробляються автоматизовані системи для ресторанів, барів, кафе, їдалень, а також комбінатів харчування, магазинів кулінарії, кондитерських і спеціалізованих цехів, є:

- робота із замовленнями відвідувачів (оформлення, друк, дозамовлення, скасування, виписка гостьових рахунків, остаточна оплата), підключення спеціального торгового обладнання, аналіз продажів, виробки офіціантів, завантаженості залів у режимі реального часу - всі ці функції властиві торговим і обіднім залам, барам, сервіс-барам, буфетам (підрозділам фронт-офісу);

- облік руху товарів, взаєморозрахунки з постачальниками, розрахунок собівартості продуктів і страв, аналіз даних для прийняття управлінських рішень, ведення бухгалтерського і податкового обліку (ці роботи виконують підрозділи, які називають бек-офісом).

Більшість автоматизованих систем, що використовуються в закладах ресторанного господарства, складаються з двох підсистем - автоматизації роботи залу (фронт-офіс) та автоматизації обліку та управління (бек-офіс).

Процес автоматизації включає в себе установку на підприємстві програмно-апаратного комплексу та організацію автоматизованих робочих місць (табл. 1).

Таблиця 1

Залежність комплектації автоматизованого робочого місця від його призначення

Автоматизоване робоче місце Устаткування
Директор IBM PC-сумісний комп'ютер
Менеджер зали IBM PC-сумісний комп'ютер
Касир POS-термінал (Point of Sale - точка продаж) являє собою спеціалізований комп'ютер з дисплеєм покупця і дисплеєм касира, зі спеціалізованим периферійним обладнанням, що включає грошовий ящик, фіскальний модуль, пристрій зчитування пластикових карт, принтер касового чека та ін.
Офіціант Спеціалізована комп'ютерна станція для внесення замовлення в систему і сервіс-друку по підрозділах (кухня, бар), яка складається з системного блоку, монітора і програмованої клавіатури або сенсорного монітора типу Touch Screen і зчитувача магнітних карт
Кухня Принтери рулонного друку (Roll) використовуються як принтери сервіс-друку. Принтери сервіс-друку призначені для друку замовлень в підрозділах (кухня, бар)
Бухгалтер IBM PC-сумісний комп'ютер
Калькулятор IBM PC-сумісний комп'ютер
Менеджер із закупівель IBM PC-сумісний комп'ютер
Системний адміністратор IBM PC-сумісний комп'ютер, SQL Server

 

В даний час широке поширення на українському ринку програмних продуктів для автоматизації закладів ресторанного господарства отримали програмно-апаратні комплексні системи, розроблені вітчизняними та зарубіжними компаніями. Широкого використання набули такі системи автоматизації закладів ресторанного господарства:

- D2 System”;

- “Compas”;

- “Ресторан”;

- “Ресторан+”;

- “RKeeper”.

Строк окупності сучасних систем автоматизації ресторанної діяльності складає, за різними даними, від 5 до 12 місяців.

Система ”D2 System” у автоматизованому режимі може забезпечити керування закладами різного типу, що працюють автономно, чи входять в єдиний ресторанний комплекс. Для цього передбачені окремі, сумісні одна з одною, підсистеми:

 

D2 restaurant система керування реєстрацією і виконанням замовлень у ресторанах. Це ефективний засіб для закладів, де клієнти обслуговуються офіціантами безпосередньо за столами.
D2 fastfood система керування продажами в ресторанах швидкого обслуговування. Незамінний засіб для підприємств, де клієнти обслуговуються зі стійки кафе, бара, буфета тощо.
D2 netfood система централізованого керування …  
D2 trade система керування продажами в торговельних підрозділах закладів ресторанного господарства. Дозволяє включити в єдиний облік типові торговельні підрозділи ресторану: сувенірний кіоск, продуктовий магазин, кулінарну крамницю тощо.

 

Підсистеми “D2 System” можуть функціонувати як самостійно, так і спільно. При спільній роботі всі підсистеми обслуговує один сервер. Генеровані дані зводяться в єдину базу системи керування закладом.

Основним програмним елементом “D2 System” єпідсистема D2restaurant (рис. 1), яка поєднує:

v фронтальну частину – станції офіціанта (бармена) і касира;


Читайте також:

  1. Багатомірність системи світового господарства
  2. Білорусь. Характеристика положення та господарства країни.
  3. Біологічні методи боротьби з шкідниками сільського й лісового господарства
  4. Бюджет домогосподарства.
  5. Бюджет домогосподарства.
  6. Бюджетне фінансування житлового господарства.
  7. В підсобних господарствах
  8. Вантажного господарства
  9. Вартісні показники продукції сільського господарства
  10. Вивчення загальної характеристики господарства, окремих галузей господарства та міжгалузевих комплексів.
  11. Види вартісної оцінки продукції сільського господарства
  12. Види додаткових послуг ресторанного господарства.




Переглядів: 1722

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Питання для самоперевірки | V офісну частину – станцію менеджера.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.008 сек.