У закладах ресторанного господарства певного типу (ресторан, кафе, бар) використовується посуд зі срібла, срібла з позолотою, мельхіору, нейзильберу та нержавіючої сталі. Посуд призначений для приготування та транспортування страв з виробництва до залу. Він має властивості легко нагріватися та охолоджуватися, що дає можливість подавати споживачеві страви визначеної температури.
Металеві столові набори, які використовуються в закладах ресторанного господарства, мають певне призначення. їх можна поділити на дві групи: основні – для споживання їжі (рис. 2.3, а) і допоміжні – для нарізання та розкладання страв (рис. 2.3, б).
Рис. 2.3, а. Основні столові набори:
1 – закусочний; 2 – столовий; 3 – рибний (а – із мельхіору, б – із нержавіючої сталі); 4 – десертний із мельхіору; 5 – фруктовий із мельхіору
Рис. 2.3, б. Допоміжні столові набори:
1 – розливна ложка для супів; 2 – мірна ложка для масла, соусів; 3 – ложка для лимонадів (віскі); 4-5 – лопатки для розкладання страв із риби та м'яса; 6 – лопатка для розкладання кондитерських виробів; 7 – щипці для розкладання страв; 8-9 – щипці для розкладання кондитерських виробів; 10 – ложка для салатів; 11 – виделка-скидувач для страв; 12 – ніж-виделка для сирів; 13 – ніж для масла; 14 – щипці для горіхів; 15 – кільце для серветок; 16 – щипці для цукру-рафінаду; 17 – лопатка для ікри паюсної; 18 – підставка під набори; 19 – виделка-лопатка для шпротів; 20 – набір для раків, омарів; 21 – виделка для гарячих закусок (кокотна); 22-23 – ніж і виделка для лимона; 24 – виделка для устриць; 25 – лопатка для зернистої ікри; 26 – совок для цукру-піску