У маркетингу виділяються п'ять основних концепцій:
1. Концепція удосконалювання виробництва (фірми, які її дотримуються, думають, що їхнє процвітання на ринку пов'язане з низькими цінами на власні товари, тому вони постійно удосконалюють виробництво, щоб зменшити витрати й підтримувати низькі ціни).
2. Концепція удосконалювання товару (фірми вважають, що споживач віддає перевагу товарам тільки високої якості і намагаються випускати такі)
3. Концепція інтенсифікації комерційних зусиль (нею користуються фірми, які виробляють товари пасивного попиту, а також у тих умовах, коли пропозиція перевищує попит, тут має місце агресивна реклама й тиск на споживача).
4. Концепція власне маркетингу (перш ніж почати виробництво, фірми вивчають потреби ринку і тільки потім приступають до його організації. Їхній девіз «Покупець завжди правий».)
5. Концепція соціально-етичного маркетингу (фірми, які дотримуються цієї концепції, намагаються досягти гармонії між виробником, споживачем і суспі-льством, тобто намагаються всіма способами створити гарний імідж в очах гро-мадськості. Дана концепція стає все популярнішою, багато фірм застосовують її).
Основні маркетингові цілі можна сформулювати в такий спосіб:
1. Досягнення максимально можливого високого споживання, тобто фірми, які дотримуються цієї цілі, вважають, що чим більше споживається товарів покупцем, тим щасливішим він стає.
2. Досягнення максимальної споживчої задовільності.
3. Наявність максимально широкого вибору товарів. Дві складності при її реалізації: при збільшенні асортиментів товари стають дорожче; занадто велика розмаїтість товарів лякає покупця.
4. Максимально висока якість життя. Складається з наступних підцілей:
• якість, кількість і доступність товару;
• якість фізичного середовища;
• якість культурного середовища.
Це досить важкодосяжна й, скоріш, нереальна, а декларативна мета.