Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Визначення економічного збитку, що спричиняється хворобами тварин

1. Збиток від загибелі, вимушеного забою, знищення тварин 1) розраховують як різницю між вартістю тварин в закупівельних цінах і грошовою виручкою від реалізації продуктів забою за формулою:

 

З1 = М · Ж · Ц - Вф ,

де М – кількість загиблих, вимушено забитих, знищених

тварин, гол.;

Ж – середня жива маса однієї тварини, кг;

Ц – закупівельна ціна одиниці продукції, грн.;

Вф – виручка від реалізації продуктів забою, трупної сировини, грн.

 

2. Збиток від загибелі, вимушеного забою, знищення молодняку 1) визначають за формулою:

З1=М· (Вп+Сп+Т·Ц)-Вф

деМ-кількість загиблих, вимушено забитих телят (до 6 місяців),

поросят, ягнят (до 4 місяців), гол;

Вп –вартість приплоду при народженні, грн.;

Сп –середньодобовий приріст живої маси, кг;

Т –вік загиблої, вимушено забитої тварини, дні;

Ц –закупівельна ціна одиниці продукції, грн.

 

3. Збиток від зниження продуктивності тварин внаслідок їх захворювання2) визначають за формулою:

 

З2 = М · (Взд – Вхв) · Т · Ц,

де М – кількість хворих тварин, гол.;

Взд і Вхв – середньодобова кількість продукції (молока, м’яса, яєць) одержана відповідно від здорових та хворих тварин в розрахунку на 1 голову, кг;

Т – тривалість спостереження за зміною продуктивності тварин (період карантину, неблагополуччя, хвороби), дні;

Ц – закупівельна ціна одиниці продукції, грн.

 

4. Збиток від недоодержання приплоду внаслідок перехворювання та яловості маток 3) визначають за формулою:

 

З3 = (Кн · Рв – Нф) · Вп ,

 

де Кн – коефіцієнт народжуваності, прийнятий за плановим показником;

Рв – можливий контингент маток для розплоду за видами тварин, гол.;

Нф – фактична кількість народжених телят, поросят, ягнят, гол.;

Вп – умовна вартість однієї голови приплоду, грн.

Вартість приплоду при народженні встановлюють за вартістю основної продукції, одержаної за рахунок кормів, витрачених на утворення приплоду, за формулами:

Вт = 3,61 · Ц

Вп = 1,97 ·Ц : Пп

Вя = 0,84 · Ц : Пя

Вл = 80 · Скд,

де Вт,Вп, Вя, Вл – вартість відповідно теляти, поросяти, ягняти, лошати при народженні, грн.;

3,61 – кількість молока, яку можна одержати за рахунок кормів, що витрачаються на утворення приплоду однієї корови молочних порід, ц;

1,97 – кількість приросту маси свині, яку можна одержати за рахунок кормів, що витрачаються на утворення приплоду основної свиноматки, ц;

0,84 – кількість шерсті, яку можна одержати за рахунок кормів, що витрачаються на утворення приплоду вівцематки шерстних порід, кг;

Ц – ціна одиниці продукції, грн.;

Пп – вихід поросят на основну свиноматку, гол.;

Пя – вихід ягнят на вівцематку, гол.;

80 – число коне-діб, що дорівнює витратам кормів на утворення приплоду кобили;

Скд – собівартість коне-дня, грн.

 

5. Збиток від втрати племінної цінності тварин4) визначають за формулою:

 

З4 = Мв · (Цп – Цв) ,

де Мв – кількість тварин, що втратили племінну цінність, гол.;

Цп і Цв – середня ціна реалізації відповідно племінних та тих тварин, які втратили племінну цінність, грн.

 

6. Збиток від зниження якості продукції, одержаної від перехворілих, вимушено забитих, загиблих тварин 5) визначають за формулою:

 

З5 = Вр · (Цзд – Цхв) ,

де Вр – кількість реалізованої продукції зниженої якості, кг, шт;

Цзд і Цхв – ціни реалізації одиниці продукції, одержаної відповідно від здорових і хворих тварин, грн.

7. Збиток від вимушеного простою робочої худоби6) визначають за формулою:

 

З6 = Мр · Т · Ск ,

де Мр – кількість робочої худоби, що вимушено простояла, гол.;

Т – середня тривалість простою тварин, днів;

Ск – собівартість робочого коне – дня, грн.

 

8. Збиток від бракування уражених туш, органів та сировини 7) визначають за формулою:

 

З7 = Пв · Ц – Ді ,

де Пв – кількість вибракованої продукції та сировини, кг;

Ц – державна закупівельна ціна продукції та сировини середньої якості, грн.;

Ді – вартість продукції чи сировини, отриманих після переробки, грн.

 

9. Загальна сума економічного збитку, обумовленого тією чи іншою хворобою (З), визначається як сума всіх видів збитків:

 

З = З1 + З2 + З3 + З4 + З5 + З6 + З7 .

 


Читайте також:

  1. A) Оцінка захисних споруд за ємністю – визначення коефіцієнта Квм.
  2. CMM. Визначення моделі зрілості.
  3. I визначення впливу окремих факторів
  4. II. Визначення мети запровадження конкретної ВЕЗ з ураху­ванням її виду.
  5. II. Мотивація навчальної діяльності. Визначення теми і мети уроку
  6. Ocнoвнi визначення здоров'я
  7. S Визначення оптимального темпу роботи з урахуванням динаміки наростання втоми.
  8. VI. Рекомендації щодо безпечного використання сільськогосподарської техніки при виконанні основних технологічних операцій у тваринництві
  9. А) Визначення захисних властивостей, якими володіє сховище, за захисту від іонізуючого випромінювання.
  10. А) Оцінка захисних споруд за місткістю – визначення коефіцієнта Квм
  11. А. Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження
  12. А. Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження.




Переглядів: 1109

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Розрахунок економічної ефективності | Витрати на проведення ветеринарних заходів та методика їх обліку

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.