Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Тенденції споживання продовольства в Україні, відповідність структури харчування раціональним нормам

Національний рівень продовольчого споживання − похідна від загальноеконо­мічного рівня розвитку країни. Всесвітній банк, спираючись на показник до­ходу на душу населення з урахуванням паритету купівельної спроможності національної валюти, виді­ляє чотири типи країн за рівнем економічного розвитку: найвищий, вищий від серед­нього, нижчий від середнього, найнижчий. Україна належить до третього типу, і по­казники продовольчого споживання приблизно підтверджують таку типологію.

За енергетичною цінністю харчування Україна в докризовий період перебувала в групі найбільш розвинутих країн: у 1990 р. добовий набір продуктів харчу­вання на душу населення містив 3,6 тис. ккал. В останньому десятиріччі минулого століття системна криза виробництва і споживання різко погіршила продовольчу ситуацію: у 1999 р. цей показник загрозливо знизився до 2,5 тис. ккал. Після 2000 р. поча­лося поступове підвищення середньодобового раціону, і у 2005 р. він становив уже 2,9 тис. ккал. Для порівняння зазанчимо, що сучасний рівень цього показника в США - 3,9 тис., у країнах Європейського Союзу - 3,5 тис. ккал. Але підсумовування всіх продуктів харчування за калорійністю вимагає певних застережень. Методичні розбіжності виникають уже під час визначення калорійності харчових продуктів. Наприклад, у кілограмі кар­топляних бульб міститься 890 ккал, але частина цієї маси йде у відходи, у зв'язку з чим з'являються різні знижувальні оцінки. У результаті в розрахунках Держкомстату України енергетична цінність 1 кг картоплі береться на рівні 590, а FАОSТАТ-670 ккал.

Розбіжності другої черги виникають через наявність різних методик оцінювання про­довольчого споживання. В офіційних публікаціях Держкомстату України вже давно поруч існують дві істотно відмінні цифри: у 2004 р. відповідно до статистики продук­тових балансів середнє добове споживання оцінювалося в розмірі 2 910 ккал, а ста­тистика сімейних бюджетів наводить цифру, що дорівнює 3 492 ккал . Головний недолік визначення сумарного кількісного показника харчування за допомогою калорійності як засобу оцінювання полягає в тому, що енергетична цінність продовольчих продуктів може слугувати їх головною якісною характеристи­кою лише в тих країнах, де існує необхідність боротися з голодом і недоїданням. Для розвинутих країн важливими є дієтичні, смакові, навіть естетичні оцінки продуктів харчування, а тому ринкова ціна якнайкраще характеризує споживчу корисність то­вару.

За показником вартості одиниці енергетичної цінності основні продукти харчування можна поділити на дві групи – набір відносно дешевих харчо­вих енергоносіїв (хлібопродукти, картопля, цукор, олія) і набір відносно дорогих енер­гетичних продуктів (риба, м'ясо, молоко, яйця, овочі та фрукти).


Читайте також:

  1. III. Процедура встановлення категорій об’єктам туристичної інфраструктури
  2. Адаптивні організаційні структури управління.
  3. Актуальні тенденції організації іншомовної освіти в контексті євроінтеграції.
  4. Алгоритм розробки техніко-економічного обґрунтування будівництва нового та реконструкції діючих підприємств харчування.
  5. Аналіз асортименту й структури випуску продукції.
  6. Аналіз динаміки і структури валового нагромадження.
  7. Аналіз динаміки і структури витрат підприємства
  8. Аналіз динаміки та структури банківських доходів
  9. Аналіз динаміки та структури валютних операцій
  10. Аналіз показників складу, структури й технічного стану основних фондів.
  11. Аналіз рівня, динаміки і структури обсягу виробленої та реалізованої продукції
  12. Аналіз рівня, динаміки та структури фінансових результатів підприємства




Переглядів: 662

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Баланс м’яса свиней в України у забійній масі (2003 – 2005 рр. та прогноз на 2006 р.), тис. т | Споживання продуктів харчування на душу населення в Україні

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.