Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Тенденції споживання продовольства в Україні, відповідність структури харчування раціональним нормам

Національний рівень продовольчого споживання − похідна від загальноеконо­мічного рівня розвитку країни. Всесвітній банк, спираючись на показник до­ходу на душу населення з урахуванням паритету купівельної спроможності національної валюти, виді­ляє чотири типи країн за рівнем економічного розвитку: найвищий, вищий від серед­нього, нижчий від середнього, найнижчий. Україна належить до третього типу, і по­казники продовольчого споживання приблизно підтверджують таку типологію.

За енергетичною цінністю харчування Україна в докризовий період перебувала в групі найбільш розвинутих країн: у 1990 р. добовий набір продуктів харчу­вання на душу населення містив 3,6 тис. ккал. В останньому десятиріччі минулого століття системна криза виробництва і споживання різко погіршила продовольчу ситуацію: у 1999 р. цей показник загрозливо знизився до 2,5 тис. ккал. Після 2000 р. поча­лося поступове підвищення середньодобового раціону, і у 2005 р. він становив уже 2,9 тис. ккал. Для порівняння зазанчимо, що сучасний рівень цього показника в США - 3,9 тис., у країнах Європейського Союзу - 3,5 тис. ккал. Але підсумовування всіх продуктів харчування за калорійністю вимагає певних застережень. Методичні розбіжності виникають уже під час визначення калорійності харчових продуктів. Наприклад, у кілограмі кар­топляних бульб міститься 890 ккал, але частина цієї маси йде у відходи, у зв'язку з чим з'являються різні знижувальні оцінки. У результаті в розрахунках Держкомстату України енергетична цінність 1 кг картоплі береться на рівні 590, а FАОSТАТ-670 ккал.

Розбіжності другої черги виникають через наявність різних методик оцінювання про­довольчого споживання. В офіційних публікаціях Держкомстату України вже давно поруч існують дві істотно відмінні цифри: у 2004 р. відповідно до статистики продук­тових балансів середнє добове споживання оцінювалося в розмірі 2 910 ккал, а ста­тистика сімейних бюджетів наводить цифру, що дорівнює 3 492 ккал . Головний недолік визначення сумарного кількісного показника харчування за допомогою калорійності як засобу оцінювання полягає в тому, що енергетична цінність продовольчих продуктів може слугувати їх головною якісною характеристи­кою лише в тих країнах, де існує необхідність боротися з голодом і недоїданням. Для розвинутих країн важливими є дієтичні, смакові, навіть естетичні оцінки продуктів харчування, а тому ринкова ціна якнайкраще характеризує споживчу корисність то­вару.

За показником вартості одиниці енергетичної цінності основні продукти харчування можна поділити на дві групи – набір відносно дешевих харчо­вих енергоносіїв (хлібопродукти, картопля, цукор, олія) і набір відносно дорогих енер­гетичних продуктів (риба, м'ясо, молоко, яйця, овочі та фрукти).


Читайте також:

  1. III. Процедура встановлення категорій об’єктам туристичної інфраструктури
  2. Адаптивні організаційні структури управління.
  3. Актуальні тенденції організації іншомовної освіти в контексті євроінтеграції.
  4. Алгоритм розробки техніко-економічного обґрунтування будівництва нового та реконструкції діючих підприємств харчування.
  5. Аналіз асортименту й структури випуску продукції.
  6. Аналіз динаміки і структури валового нагромадження.
  7. Аналіз динаміки і структури витрат підприємства
  8. Аналіз динаміки та структури банківських доходів
  9. Аналіз динаміки та структури валютних операцій
  10. Аналіз показників складу, структури й технічного стану основних фондів.
  11. Аналіз рівня, динаміки і структури обсягу виробленої та реалізованої продукції
  12. Аналіз рівня, динаміки та структури фінансових результатів підприємства




Переглядів: 724

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Баланс м’яса свиней в України у забійній масі (2003 – 2005 рр. та прогноз на 2006 р.), тис. т | Споживання продуктів харчування на душу населення в Україні

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.011 сек.