Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Споживання продуктів харчування на душу населення в Україні

Енергетична цінність і вартість основних продуктів харчування в Україні

Продукти харчування Енергетична цінність 1 кг продукту (ккал)* Середня ціна 1 кг продукту у 2005 р. (грн)** Вартість 1 тис. ккал (грн)
Риба і рибопродукти 11,15 15,62
Овочі 2,62 9,49
Фрукти 5,20 8,16
М'ясо і м'ясопродукти 2 491 20,28 8,14
Молоко і молокопродукти 1,84 3,23
Яйця(шт.) 0,27 2,01
Картопля 0,92 1,56
Цукор 4 003 3,36 0,84
Хліб і хлібопродукти 3 138 2„22 0,71
Олія 9 009 4,96 0,55

* Норми калорійності, що використовуються в розрахунках Держкомстатом України.

** Ураховуються ціни роздрібної торгівлі і міських ринків.

Оцінювання динамі­чних зрушень у продовольчій ситуації енергетичним або ціновим методом може при­вести до істотно різних результатів, якщо мають місце значні зміни в пропорції цих наборів.

Динаміка продовольчого споживання в Україні, починаючи з 1960 р. (саме в цей рік відбивається не лише минулий, а й нинішній рівень продовольчого споживання), по 2005 р. засвідчує, що між 1960 і 1990 рр. розвиток сільськогосподарського виробництва, зростання доходів населення і, що дуже важливо, незначна інфляція на продовольчому рин­ку забезпечили істотне кількісне та якісне поліпшення продовольчого споживання. Енергетична цінність добового душового раціону зросла на 22 %, причому майже весь приріст був одержаний за рахунок продуктів дорожчого набору. Тому ціновий індекс зростання продовольчого споживання становив близько 40 % (табл. 19).

Трансформаційна криза відкинула рівень продовольчого споживання в Україні майже на півстоліття назад: у 2005 р. кількісні й структурні характеристики харчування мало відрізнялися від показників 1960 р. Природно, що регресивні кризові зрушення зде­більшого торкнулися дорогого набору продуктів. Якщо в першому

  1960 р 1990 р 2005 р.
Кількість кг на рік Добова калорійність (ккал) Добова вартість у цінах 2005 р. (грн) Кількість кг на рік Добова калорійність (ккал) Добова вартість у цінах 2005 р. (грн) Кількість кг на рік Добова калорійність (ккал) Добова вартість у цінах 2005 р. (грн)
Хліб і хлібопродукти 1 398 0,99 0,86 1 057 0,75
Картопля 0,44 0,33 0,34
Цукор 0,25 0,46 0,35
Олія 6,0 0,08 12,0 0,16 13,5 0,18
Разом щодо набору дешевих енергоносіїв X 1,76 Х 1,81 Х 2 022 1,62
М'ясо і м'ясопродукти 2,33 3,79 2,17
Молоко і молокопродукти 1,16 1,88 1,15
Яйця (шт.) 0,10 0,20 0,18
Риба і рибопродукти 9,7 0,30 17,5 0,53 13,0 0,39
Овочі 0,64 0,74 0,84
Фрукти 0,48 0,67 0,51
Разом щодо набору дорогих енерго­носіїв Х 5,01 Х 7,81 Х 5,24
Усього Х 2 960 6,77 Х 3 610 9,62 Х 2 909 6,86

наборі за 1990 – 2005 рр. скорочення становило 10 %, то в другому – 33 %.

Ще одним вимірником про­довольчої ситуації є показник недостатності (неповноцінності) харчування. Таку недостатність (недоїдання) відбиває різниця між раціональним і фактичним рівнями продовольчого споживання. Як цільовий орієнтир для порівняння варто використову­вати медично рекомендовані норми раціонального (здорового) харчування або рівень продовольчого споживання в розвинутих країнах. Наприклад, Український НДІ харчу­вання рекомендував як раціональну норму споживання м'яса на душу населення, включаючи м'ясопродукти, 83 кг на рік. За фактичного споживання у 2005 р. 39 кг рекомендована норма досягнута лише на 47 %, отже недостає 53 %. Такий вимірник продовольчої ситуації називається дефіцитом продовольчого спожи­вання. Його можна обчислювати і щодо окремих продуктів, і щодо всього набо­ру продуктів харчування (табл. 20).


Читайте також:

  1. А. Заходи, які направлені на охорону навколишнього середовища та здоров’я населення.
  2. Автоматизація банківської діяльності в Україні
  3. Аграрні відносини в Україні у ХVІ - перш. пол. ХVІІІст.
  4. Адаптація законодавства України до законодавства ЄС - один із важливих інструментів створення в Україні нової правової системи та громадянського суспільства
  5. Адаптація законодавства України до законодавства ЄС - один із важливих інструментів створення в Україні нової правової системи та громадянського суспільства
  6. Адвокатура в Україні: основні завдання і функції
  7. Адміністративне судочинство в Україні
  8. Адміністративний поділ, площа і населення українських земель у складі Речі Посполитої в першій воловині ХVІІ ст.
  9. Адміністративний устрій та окупаційний режим в Україні під час війни 1941-1945 рр
  10. АКТИВІЗАЦІЯ СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНОГО РУХУ В ЗАХІДНІЙ УКРАЇНІ
  11. Алгоритм розробки техніко-економічного обґрунтування будівництва нового та реконструкції діючих підприємств харчування.
  12. Аналіз диференціації населення за доходами




Переглядів: 1043

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Тенденції споживання продовольства в Україні, відповідність структури харчування раціональним нормам | Державна політика щодо вирішення продовольчої проблеми в країні

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.016 сек.