Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Споживання продуктів харчування на душу населення в Україні

Енергетична цінність і вартість основних продуктів харчування в Україні

Продукти харчування Енергетична цінність 1 кг продукту (ккал)* Середня ціна 1 кг продукту у 2005 р. (грн)** Вартість 1 тис. ккал (грн)
Риба і рибопродукти 11,15 15,62
Овочі 2,62 9,49
Фрукти 5,20 8,16
М'ясо і м'ясопродукти 2 491 20,28 8,14
Молоко і молокопродукти 1,84 3,23
Яйця(шт.) 0,27 2,01
Картопля 0,92 1,56
Цукор 4 003 3,36 0,84
Хліб і хлібопродукти 3 138 2„22 0,71
Олія 9 009 4,96 0,55

* Норми калорійності, що використовуються в розрахунках Держкомстатом України.

** Ураховуються ціни роздрібної торгівлі і міських ринків.

Оцінювання динамі­чних зрушень у продовольчій ситуації енергетичним або ціновим методом може при­вести до істотно різних результатів, якщо мають місце значні зміни в пропорції цих наборів.

Динаміка продовольчого споживання в Україні, починаючи з 1960 р. (саме в цей рік відбивається не лише минулий, а й нинішній рівень продовольчого споживання), по 2005 р. засвідчує, що між 1960 і 1990 рр. розвиток сільськогосподарського виробництва, зростання доходів населення і, що дуже важливо, незначна інфляція на продовольчому рин­ку забезпечили істотне кількісне та якісне поліпшення продовольчого споживання. Енергетична цінність добового душового раціону зросла на 22 %, причому майже весь приріст був одержаний за рахунок продуктів дорожчого набору. Тому ціновий індекс зростання продовольчого споживання становив близько 40 % (табл. 19).

Трансформаційна криза відкинула рівень продовольчого споживання в Україні майже на півстоліття назад: у 2005 р. кількісні й структурні характеристики харчування мало відрізнялися від показників 1960 р. Природно, що регресивні кризові зрушення зде­більшого торкнулися дорогого набору продуктів. Якщо в першому

  1960 р 1990 р 2005 р.
Кількість кг на рік Добова калорійність (ккал) Добова вартість у цінах 2005 р. (грн) Кількість кг на рік Добова калорійність (ккал) Добова вартість у цінах 2005 р. (грн) Кількість кг на рік Добова калорійність (ккал) Добова вартість у цінах 2005 р. (грн)
Хліб і хлібопродукти 1 398 0,99 0,86 1 057 0,75
Картопля 0,44 0,33 0,34
Цукор 0,25 0,46 0,35
Олія 6,0 0,08 12,0 0,16 13,5 0,18
Разом щодо набору дешевих енергоносіїв X 1,76 Х 1,81 Х 2 022 1,62
М'ясо і м'ясопродукти 2,33 3,79 2,17
Молоко і молокопродукти 1,16 1,88 1,15
Яйця (шт.) 0,10 0,20 0,18
Риба і рибопродукти 9,7 0,30 17,5 0,53 13,0 0,39
Овочі 0,64 0,74 0,84
Фрукти 0,48 0,67 0,51
Разом щодо набору дорогих енерго­носіїв Х 5,01 Х 7,81 Х 5,24
Усього Х 2 960 6,77 Х 3 610 9,62 Х 2 909 6,86

наборі за 1990 – 2005 рр. скорочення становило 10 %, то в другому – 33 %.

Ще одним вимірником про­довольчої ситуації є показник недостатності (неповноцінності) харчування. Таку недостатність (недоїдання) відбиває різниця між раціональним і фактичним рівнями продовольчого споживання. Як цільовий орієнтир для порівняння варто використову­вати медично рекомендовані норми раціонального (здорового) харчування або рівень продовольчого споживання в розвинутих країнах. Наприклад, Український НДІ харчу­вання рекомендував як раціональну норму споживання м'яса на душу населення, включаючи м'ясопродукти, 83 кг на рік. За фактичного споживання у 2005 р. 39 кг рекомендована норма досягнута лише на 47 %, отже недостає 53 %. Такий вимірник продовольчої ситуації називається дефіцитом продовольчого спожи­вання. Його можна обчислювати і щодо окремих продуктів, і щодо всього набо­ру продуктів харчування (табл. 20).


Читайте також:

  1. А. Заходи, які направлені на охорону навколишнього середовища та здоров’я населення.
  2. Автоматизація банківської діяльності в Україні
  3. Аграрні відносини в Україні у ХVІ - перш. пол. ХVІІІст.
  4. Адаптація законодавства України до законодавства ЄС - один із важливих інструментів створення в Україні нової правової системи та громадянського суспільства
  5. Адаптація законодавства України до законодавства ЄС - один із важливих інструментів створення в Україні нової правової системи та громадянського суспільства
  6. Адвокатура в Україні: основні завдання і функції
  7. Адміністративне судочинство в Україні
  8. Адміністративний поділ, площа і населення українських земель у складі Речі Посполитої в першій воловині ХVІІ ст.
  9. Адміністративний устрій та окупаційний режим в Україні під час війни 1941-1945 рр
  10. АКТИВІЗАЦІЯ СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНОГО РУХУ В ЗАХІДНІЙ УКРАЇНІ
  11. Алгоритм розробки техніко-економічного обґрунтування будівництва нового та реконструкції діючих підприємств харчування.
  12. Аналіз диференціації населення за доходами




Переглядів: 972

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Тенденції споживання продовольства в Україні, відповідність структури харчування раціональним нормам | Державна політика щодо вирішення продовольчої проблеми в країні

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.