М'ясорозпушувачі на підприємствах харчування використовуються для розрихлення порційних шматків м'яса. М’ясорозпушувачі приводять до дії індивідуальним електродвигуном чи УКМ. На підприємствах харчування використовують м’ясорозпушувачі МРМ -15, МС 19-1400 та МРП - II - 1.
Рис. 8.10. М'ясорозпушувач МРМ-15: а) розріз; б) загальний вигляд
Пилка використовується для нарізання крупних кусків мяса з кісткою в тому числі замороженого, а також напівфабрикатів з риби. Корпус пилки виконано з нержавіючої сталі з анодованим покриттям. Дана модель розроблена з урахуванням міжнародних стандартів з техніки безпеки, комплектуються механізмом для подавання продукту в зону різання. Полотно виконує рівний зріз без подрібнення кістки.
Продуктивність м’ясорубок визначається за формулою:
(8.1)
де F0- сумарна площа отворів в першій ножовій решітці, м2;
(8.2)
де d0 – діаметр одного отвору, м;
z0 – кількість отворів ножової решітки, шт.;
υ0 – швидкість руху продукту через отвори ножової решітки,