Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Стандартизація в системі управління якістю праці і продукції

Стандартизація – діяльність, що полягає у встановленні положень для загального і багаторазового користування стосовно розв’язання існуючих чи можливих проблем і спрямована на досягнення оптимального ступеня впорядкованості за таких умов.

Сучасний етап розвитку світової економіки неможливий без стандартизації. Досвід Європейського Союзу переконує: при членстві нових партнерів і налагодженні економічних взаємозв’язків з ними, передусім, захищаються принципи й інтереси вітчизняних виробників, беруть до уваги економічні загрози і можливості пристосування до європейського рівня якості та стандартів якості. У контексті інтеграційних процесів і перспектив для України велике значення має гармонізація стандартів вітчизняної продукції до вимог ЄС (224 діючих ДСТУ лише 63 гармонізовані з ISO та EN).

Стандарти є своєрідним еталоном якості, який формує функціональну базу забезпечення необхідного рівня якості та безпечних умов споживання продукції споживачами. Стосовно сільськогосподарської продукції, то тут ситуацію слід виправляти.

Організаційною й нормативно-технічною базою системи управління якістю продукції є основні та спеціальні стандарти підприємства, зокрема стандарти, які визначають основні положення функціонування системи, координаційно-робочої групи, проведення днів якості, навчання працівників, оцінка якості праці, контроль і стимулювання діяльності працівників, аналіз і облік якості праці та продукції тощо.

Основний стандарт розробляється і затверджується на етапі впровадження КСУЯП. У ньому встановлюються основні положення з побудови КСУЯП в цілому і окремих її елементів. Базовий стандарт включає наступні розділи: загальні положення, ціль і завдання КСУЯП, організаційну структуру, організацію роботи підрозділів зі стандартами підприємства і контроль за їх дотриманням, контроль функціонування КСУЯП. Розробка основного стандарту здійснюється спеціалізованим підрозділом з управління якістю продукції чи групою спеціалістів галузі стандартизації і управління виробництвом під керівництвом директора підприємства.

У загальних стандартах підприємства регламентовані питання, що стосуються роботи різних ланок КСУЯП.

Найбільший масив нормативних документів КСУЯП складають спеціальні стандарти підприємства. Вони встановлюють вимоги до номенклатури і значень показників якості деталей та ін. складових одиниць, методи їх визначення та оцінки.

У впровадженні КСУЯП на основі стандартів виділяють три етапи: підготовчий етап розробки системи, розробка технічного завдання і робочого проекту, впровадження системи. Перший етап передбачає такі дії: прийняття рішення про розробку проекту створення системи та координаційно-робочої групи. Наступний етап – розробка документації про систему інформації в підприємстві, показників якості праці та продукції, формування структури органів управління, делегування повноважень, матеріально-моральне заохочення високої якості праці, розробка стандартів підприємства. На заключному етапі реалізується рішення про впровадження в дію комплексної системи управління якістю.

Поряд із розвитком стандартизації важливим напрямом поліпшення якості є сертифікація. Відповідно до ДСТУ 2462–94 «Сертифікація. Основні поняття. Терміни та визначення» сертифікація – це процедура, за допомогою якої третя сторона дає письмову гарантію, що продукція, процес або послуга відповідають заданим вимогам. Державна система сертифікації УкрСЕПРО створена у 1993 р. і ґрунтується на трьох основних принципових правилах: підтвердження відповідності третьою стороною; продукція, процес, послуга (об’єкти сертифікації) мають бути сертифікованими; встановлення відповідності продукції нормативним вимогам стандартів. Структурні підрозділи національної системи сертифікації (Держстандарт України, науково-технічна комісія, органи із сертифікації продукції, органи із сертифікації систем якості, випробовувальні лабораторії, аудитори, навчально-методичний та інформаційний центри, територіальні центри стандартизації, метрології та сертифікації Держстандарту України, учбово-науковий центр з стандартизації, метрології та якості продукції) здійснюють організаційно-координаційну роботу в галузі сертифікації, розробляють перспективні шляхи вдосконалення та міжнародного співробітництва з питань сертифікації.


Читайте також:

  1. ERP і управління можливостями бізнесу
  2. H) інноваційний менеджмент – це сукупність організаційно-економічних методів управління всіма стадіями інноваційного процесу.
  3. II. Вимоги безпеки праці перед початком роботи
  4. III. КОНТРОЛЬ і УПРАВЛІННЯ РЕКЛАМУВАННЯМ
  5. Oracle Управління преміальними
  6. А. Видання прав актів управління
  7. Автоматизація помпових станцій підкачування і перекачування. Охорона праці під час експлуатації систем автоматизації.
  8. АВТОМАТИЗОВАНІ СИСТЕМИ ДИСПЕТЧЕРСЬКОГО УПРАВЛІННЯ
  9. АВТОМАТИЗОВАНІ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ДОРОЖНІМ РУХОМ
  10. Адаптація працівників.
  11. Адаптивні організаційні структури управління.
  12. АДАПТОВАНА ДО РИНКУ СИСТЕМА ФОРМУВАННЯ (НАБОРУ) ОКРЕМИХ КАТЕГОРІЙ ПЕРСОНАЛУ. ВІДБІР ТА НАЙМАННЯ НА РОБОТУ ПРАЦІВНИКІВ ФІРМИ




Переглядів: 689

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Основні завдання, принципи та функції КСУЯП | Контроль за якістю праці і продукції

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.001 сек.