МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Контроль за якістю праці і продукціїПроцес управління містить не лише прийняття рішень, але й організацію виконання й контроль за їх здійсненням. За допомогою контролю управлінському персоналу надається інформація, одержана шляхом аналізу та оцінки об’єктів, що перевіряються, а також виробляються відповідні рекомендації стосовно коригування стану таких об’єктів. Контрольні функції займають значне місце в роботі бухгалтерських, планово-економічних, виробничих, технологічних та інших служб апарату управління. Як показали дослідження діючої практики підприємств матеріальної сфери в Україні, фахівцями цих служб витрачається майже 50% часу на виконання контрольних функцій, а в низових ланках – ще більше. Чітка організація контролю на всіх рівнях управління сприяє підвищенню ефективності господарської діяльності підприємств. На основі здійснення контролю не лише фіксуються негативні явища та відхилення в ході виробничого процесу, але й з’ясовуються їх причини, визначаються шляхи усунення недоліків і поліпшення господарської діяльності. Поряд з цим контроль забезпечує зворотній зв’язок між суб’єктом управління та його об’єктом, надає інформацію про результати діяльності підприємств, показує як і яким чином їх досягнуто, які недоліки, прорахування й помилки виявлено. У системі КСУЯП важливе місце відведено саме організації контролю, оцінці і стимулюванню якості продукції. У зв’язку із сезонністю і відсутністю потокового виробництва у сільському господарстві контроль за якістю в ньому практично можливо застосовувати лише частково. Більшість основних видів рослинницької продукції, як правило, один раз у рік протягом короткого проміжку часу, і це обмежує можливості управління якістю готової продукції. Найбільшого поширення набув виробничо-технологічний контроль, який складається з оперативного і періодичного. Оперативний контроль проводиться щоденно керівниками і спеціалістами підрозділів за галузевими стандартами підприємств, моделями кількісної оцінки якості виконання робіт або за оціночними картами якості праці. Показники щоденної оцінки якості регулярно заноситься в табелі і служать основою для матеріального стимулювання за кінцеві результати роботи. Основною передумовою раціональної організації оперативного економічного контролю якості виробничих процесів в сільському господарстві є тісний зв’язок його з системою оперативного технологічного обліку й контролю. Одержання високоякісної продукції може бути досягнуто лише при забезпеченні неперервного контролю всіх технологічних процесів її виробництва. Управління технологічними процесами – необхідна умова підвищення їх ефективності. Згідно вимог стандартів ІСО серії 9000, технологічні процеси повинні обов’язково перевірятися на здатність виробляти продукцію у відповідності з діючими НТД. Періодичний контроль за якістю праці і продукції здійснюють керівники і спеціалісти під час виконання своїх службових обов’язків за допомогою талонів. При виявленні порушень технологічних вимог на виконавця у його присутності заповнюється талон, у якому вказується зміст порушення, прізвище працівника, професія і дата. Залежно від вагомості порушення технологічних вимог рада пропонує зменшити працівникові розмір додаткової оплати до 20%, а при грубому порушенні технології виконавці можуть бути позбавлені додаткової оплати повністю. Поточний (оперативний) контроль займає центральне місце й повинен бути безперервним і постійним. Він передбачає систематичний нагляд за господарською діяльністю, виконанням планових завдань виробничими та господарськими підрозділами, дотримання лімітів витрат, раціональним використанням виробничих ресурсів, відслідковує фактичний рівень досягнутої якості продукції, а також дає можливість своєчасно виявляти негативні відхилення, аналізувати їх причини та вживати заходів до усунення. Рівень якості продукції на сільськогосподарському підприємстві досягається дотриманням системи організаційно-технологічних заходів, методів і засобів, які можливо узагальнити за такими напрямками контролю: - вхідний контроль якості насіння, кормів, сировини, матеріалів та контроль нормування випуску їх у виробництво; - контроль забезпечення надійності роботи техніки, обладнання та технологічна підготовка виробництва щодо створення належних умов трудового процесу; - контроль якості виконання робіт і технологічних операцій: дотримання передбачених вимогами технології обсягів, термінів, якості проведення агротехнічних робіт, дотримання правил ветеринарно-санітарного утримання та догляду тварин згідно планових рівнів випуску та якості продукції; - контроль фактичного рівня якості одержуваної готової продукції власного виробництва: правильності визначення її якості, а також достовірності й своєчасності її оприбуткування та відображення в обліку; - контроль збереження якості продукції, що знаходиться на зберіганні в господарстві та на відповідальному зберіганні в інших осіб, забезпечення якості продукції на стадії її безпосередньої реалізації споживачам; - контроль дотримання передбачених планом виробничих завдань й виконання договірних зобов’язань тощо. Читайте також:
|
||||||||
|