Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник






Виробнича структура підприємства, її види і характеристика

ТЕМА 5. УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ

Виробнича структура підприємстваце склад, кількісне співвідношення і розміри внутрішніх підрозділів, форми їх побудови.

Виробнича структура характеризує частку окремих підрозділів в загальній чисельності працівників підприємства, у сукупному випуску продукції, вартості основних фондів і т.д.

Базовим елементом виробничого процесу є робоче місце – частина виробничої площі, оснащеної необхідним устаткуванням та інструментом, на якій виконуються певні операції по виготовленню продукції.

Виробнича дільниця є сукупністю робочих місць, на яких виконуються технологічно однорідні роботи або виготовляється однорідна продукція. Звідси, виробничі дільниці можуть організовуватись за технологічним або за предметним принципом.

Цех – це територіально і адміністративно відокремлений підрозділ підприємства, в якому виконується комплекс робіт відповідно до внутрішньозаводської спеціалізації. Кількість цехів залежить від конструктивних і технологічних характеристик продукції, обсягів її виробництва, рівня спеціалізації і кооперування.

Цехи поділяються на:

· основні;

· допоміжні;

· побічні;

· підсобні;

· обслуговуючі.

В залежності від складу внутрішніх підрозділів підприємства можна виділити такі види його виробничої структури:

1) цехова, де головним виробничим підрозділом є цех;

2) безцехова, основою побудови якої є виробнича дільниця;

3) корпусна, при якій основним структурним підрозділом є корпус як об’єднання однотипних цехів;

4) комбінатська, при якій поєднуються стадії послідовного процесу переробки сировини і підрозділи виготовляють завершену частку готового виробу.

Поряд з виробничою, розрізняють загальну структуру підприємства, яка включає, крім виробничих підрозділів, заклади соціально-культурного призначення (житлово-комунальне господарство, їдальні, профілакторії, медичні, культурні і спортивні заклади і установи), а також підрозділи апарату управління.

На виробничу структуру підприємства впливають такі чинники:

o масштаб виробництва,

o складність конструкції виробів,

o характер технологічного процесу,

o рівень спеціалізації і кооперування,

o ступінь охоплення життєвого циклу виробів.

Виробнича структура підприємства є мінливою, вона може змінюватись під впливом перелічених чинників, вдосконалюватись разом із зміною вимог до самої продукції, до технології її виготовлення. Однак, основною вимогою до виробничої структури є забезпечення раціонального сполучення в просторі і часі всіх елементів виробничого процесу.

 


Читайте також:

  1. I. Загальна характеристика політичної та правової думки античної Греції.
  2. II. ВИРОБНИЧА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОФЕСІЇ
  3. II. Морфофункціональна характеристика відділів головного мозку
  4. III. Географічна структура світового ринку позичкового капіталу
  5. VІ. План та організаційна структура заняття
  6. Аварії на хімічно-небезпечних об’єктах та характеристика зон хімічного зараження.
  7. Автобіографія. Резюме. Характеристика. Рекомендаційний лист
  8. Автокореляційна характеристика системи
  9. Адміністративно – територіальний устрій і соціальна структура Слобожанщини у половині XVII – кінці XVIII століття
  10. Акти з охорони праці, що діють в організації, їх склад і структура.
  11. Активи підприємства, їх кругооборот і оборот
  12. Амплітудно-частотна характеристика, смуга пропускання і загасання




Переглядів: 4093

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Галузь функціонування підприємства | Цілі, завдання, функції і основні риси управління підприємством

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.001 сек.