Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Хвороби і пошкодження цибулевих овочів

Хімічний склад цибулевих овочів

Цибулеві овочі Вміст речовин (% сирої маси)
Сухих Цукрів Білків Вітаміну С, мг/100г Ефірної олії, мг/100г
Цибуля ріпчаста сортів          
Гострих 15-20 12-15 1,3-2,8 7-10 18-100
Напівгострих 13-18 8-12 1,0-2,0 6-11 15-40
Солодких 8-13 6-9 1,3-1,5 5-10 10-20
Цибуля зелена (перо) 7-9 1,5-2,5 2,4-3,0 13-30 5-21
Цибуля-порей 10-13 0,4-0,8 2,1-2,8 16-24 15-20
Цибуля-батун 7-9 2,4-3,9 1,5-1,9 42-74 5-8
Цибуля-шнітт 11-13 2,3-3,7 4,1-4,5 80-98 21-26

Цибуля ріпчаста,крім зазначених речовин, містить харчові волокна- 0,7%, кислоти - 0, мінеральні речовини (зола) - 1% (в тому числі калій - 175 мг/100 г, фосфор - 58, кальцій - 31, магній - 14, натрій - 18, залізо - 0,8 мг/100 г); вітамін В, - 0,05 мг/100 г, В2 - 0,02, ІРР- 0,2 мг/100 г.

Цибуля зелена має більше харчових волокон, ніж ріпчаста - 0,9, і кислот - 0,2%, а також калію - 250 мг/100 г, кальцію - 121, К магнію - 18 і менше фосфору - 26 мг/100 г, вітамінів групи В і в 3-6 разів більше вітаміну С.

 

Рис. 29. Цибулеві овочі:

1 - цибуля-порей; 2 - багатоярусна цибуля; 3 - цибуля-шнітт; 4 - цибуля-батун; 5 - цибуля-слизун; б - цибуля-шалот.

 

Цибулю-батун (рис. 29, 4) вирощують на одному місці 2-4 роки. Вона має трубчасті листки 20-30 см заввишки, більш гострого смаку, ніж у ріпчастої цибулі. Цибулини маленькі, в діаметрі 2-3см. Упродовж року листя збирають три-чотири рази.

Цибуля-шнітт (рис. 29, 3), або цибуля-різанець. Листки труб часті, значно менші, ніж у батуна (20см) і ріпчастої цибулі, шило­подібні, більш жорсткі, ніж у ріпчастої цибулі. Цю цибулю виро­щують впродовж 4-5 років у відкритому і захищеному ґрунті.

Цибуля-шалот (рис. 29, б). За будовою вона подібна до ріпчастої цибулі, але вона багатогніздова і має надто розгалужене стебло. Шалот утворює гнізда на перший рік - із 4-5 невеликих цибулин, а на другий рік із 25-30 цибулин масою 20-50г кожна. Цибулини щільні, забарвлені у фіолетовий, жовтий або білий колір залежно від сорту і мають солодкий, напівсолодкий або гострий смак.

В Україні вирощують сорти Кущівка харківська, Кущівка місцева.

Вирощують також часник зелений, їстівними частинами якого є недостиглі (молочної стиглості) цибулини і молоде свіже листя 25 см завдовжки і більше.

Зелений часник містить (%): сухих речовин - 17,2, цукрів - 2,7, інуліну - 4,0, пектинових речовин - 1,3, клітковини - 3,2, кислот -0,2, білка - 3,9, вітамінів і вітаміноподібних речовин, мг/100г: вітаміну С - 140, Р-каротину - 2,4, В1 - 0,05, В2 - 0,08, Е - 0,1, РР -0,08; золи - 0,85%, яка представлена кальцієм, магнієм, фосфором, сіркою, хромом, йодом. В листках часнику міститься 35 мг/100 г ефірної олії.

Цибуля і часник уражаються грибковими хворобами і шкідни­ками - кліщами, нематодами, а також сонячним опіком.

Шийкова гниль цибулі - найбільш поширене захворювання. Починається воно в полі, але виявляється тільки через 1-1,5 міс. після її збирання. Уражена тканина стає водянистою, жовто-рожевою, шкірочка впадає. Уражені луски вкриваються сірою плісенню, на якій з часом утворюються чорні склероції, які часто зливаються в суцільну кірку з горбкуватою поверхнею. У другій половині зимового зберіган­ня хвороба може розвиватись біля денця або з боку цибулини.

На розвиток хвороби впливають висока температура (оптималь­на - 20°С), але повільний розвиток відмічається при температурі 0°С і підвищеній вологості повітря.

Мокра бактеріальна гниль виявляється в полі, але в основному при зберіганні. Хвороба розвивається на поверхні, на внутрішніх соковитих лусках і між ними. Хвороба супроводжується розвитком плісеневих грибів у вигляді чорного, зеленого, бурого, білого і сірого нальоту (залежно від виду грибів), які викликають гниття лусок.

Чорна плісень або "сажистість" уражає цибулю ріпчасту і часник. На уражених лусках утворюється густий темний, іноді майже чорний наліт. В основному уражається погано просушена цибуля, яку зберігають при високій відносній вологості повітря.

Зелена плісень часнику - одна з найбільш поширених хвороб. Масове ураження часнику спостерігається через 2-3 міс. після закладання його в зволожені сховища без штучного охолодження. Гриб може розвиватись в зволожених умовах при температурі від -5 ° до +36°С. Спочатку на окремих зовнішніх зубках з'являються світло-жовті впадини, маленькі плями, на яких розвивається білувата, а потім зеленкувата плісень. Хвороба поширюється на внутрішні зубки, які стають плюсклими, темнішають і починають кришитися.

Гниль денця уражає цибулю і часник ще в полі - в денці з'яв­ляється біла грибниця. Хвороба швидко поширюється при високій І температурі. Оптимальна температура для розвитку хвороби -\ 10-20°С.

Бактеріоз часнику розвивається при зберіганні. На зубках з'являються заглиблені коричневі виразки. Часник набуває типового гнилого запаху.

Сонячний опік може статися у південних районах у жарку І сонячну погоду при збиранні цибулі, що не має ще сухої луски. При ; цьому зовнішня соковита луска стає м'якою слизуватою і швидко висихає.

Цибулева нематода - це ниткоподібні маленькі (довжина 1-1,5мм, товщина 0,04мм) черв'ячки білого кольору, які проникають у тканини цибулі і часнику через денце або через листя, відкладаючи там яйця. Цибулини набувають зернистої будови, зовнішні луски і денце розтріскуються, стають трухлявими.

Кліщі уражають цибулю і часник. Кліщ точить денце, проникає в цибулину і селиться між лусками, зовнішня поверхня вкриваєтьсябуруватою трухою і загниває.


Читайте також:

  1. Анамнез хвороби
  2. Аутосомно-рецесивні хвороби
  3. Будова і класифікація овочів
  4. Будова тканин овочів та плодів
  5. Визначення зон і місць пошкодження в кабельних лініях
  6. Визначення місця пошкодження трубопроводу
  7. Випробування і визначення місць пошкодження кабелю
  8. Виробництво напівфабрикатів з овочів
  9. Відкриті пошкодження кісток і суглобів
  10. Геномні хвороби, зумовлені зміною кількості хромосом.
  11. Гостра і хронічна променеві хвороби
  12. ГОСТРІ АЛЕРГІЧНІ СТАНИ. ГОСТРА СУДИННА НЕДОСТАТНІСТЬ.ІНФЕКЦІЙНІ, ШКІРНІ І ВІНЕРІЧНІ ХВОРОБИ.




Переглядів: 1573

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Хвороби і пошкодження капустяних овочів | Зелені овочі

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.026 сек.