4) після операцій на стравоході та кардіальному відділі шлунка
Вводять: воду, ізотонічний (0,9%) розчин натрію хлориду, 5% розчин глюкози, частково білки та амінокислоти.
Парантеральне харчування (див. таб. №12):
Показання:
1) непрохідність травного каналу
2) після операцій на стравоході, шлунку, кишках
3) виснаження
4) при підготовці ослаблених хворих до операцій
5) обширні опіки
6) тяжка крововтрата
7) тяжкі інтоксикації
8) невгамовне блювання.
Вводять: білкові препарати (гідролізин, гідролізат казеїну білковий, альвезин), жирові емульсії, розчин глюкози з додаванням інсуліну з розрахунку 1 ОД препарату (1 мл вміщує 40 ОД) на 4 г сухої речовини глюкози, вітаміни, мінеральні солі, розчини електролітів, кровозамінники.
Таблиця №5
ПРИНЦИПИ ЛІКУВАЛЬНОГО ХАРЧУНАННЯ
щадний — принцип оберігання хворої системи або органа.
принцип коригування базується на збалансованості харчування щодо білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей, уведення рідини.
Значення має врахування енергетичної цінності харчового раціону, яке залежить від таких чинників:
а) виду захворювання
б) загального стану хворого та його фізичної активностів) дотримання певного режиму харчування
естетичне оформлення страв, створення спокійного оточення під час годування хворого
кількісне обмеження в їжі, може бути до повного голодування.
принцип заміщення: у разі потреби хворому вводять ті речовини, яких в організмі бракує, що стало причиною виникнення захворювання.
Хімічне оберігання: призначають хворим із захворюванням травного тракту з метою:
а) зменшення хімічного подразнення запаленої слизової оболонки травного тракту або при наявності ерозії та виразок;
б)зменшення або збільшення секреторної функції травних залоз;
в)зменшення або збільшення моторної функції шлунка або кишок.
Фізичне оберігання: певний температурний режим страв (гарячих - 55—65°С, холодних — 10—15°С.
Механічне оберігання — певне подрібнення страв, тобто певне кулінарне оброблення, виходячи з хвороби.
Складові компоненти харчових продуктів Таблиця №2
Складовікомпонентиїжі
Функції
Джерело надходження в організм людини
Вуглеводи(добова потреба 400-500г)
• Енергетична функція (використовуються для утворення енергії)
• Пластична і біорегуляторна функції (беруть участь в утворенні складних біоорганічних сполук (полісахаридів, глікопротеїнів тощо)
• Захисна функція (клітковина і рослинні волокна сприяють перистальтиці кишечнику, адсорбують і зв’язують токсичні речовини, беруть участь у формуванні калових мас)
• Біорегуляторна функція (амінокислоти і білки беруть участь в утворенні гормонів, ферментів, регулюють водно-сольовий обмін)
• Пластична функція (амінокислоти і білки складають основу клітин і тканин організму, беруть участь в утворенні складних біоорганічних сполук, гормонів, ферментів, регулюють водно-сольовий обмін)
• Енергетична функція (використовуються для утворення енергії)
• Захисна функція (білки беруть участь в утворенні імуноглобулінів (або антитіл), які знешкоджують віруси, бактерії та мутантні клітини, що можуть стати початком пухлин)
• джерелом білків тваринного походження є м'ясо, риба, птиця, яйця, молоко, сир, йогурт та інші молочні продукти
• джерелом білків рослинного походження є гриби, соя, горіхи, різне насіння, бобові, крупи, вершкове та горіхове масло тощо
Жири(добова потреба 80-100г, з них 20-25г рослинних жирів)
• Енергетична функція (жири є концентрованим джерелом енергії, що може зберігатися в організмі впродовж тривалого часу)
• Пластична функція (жирні кислоти і ліпіди беруть участь в утворенні складних біоорганічних сполук входять до складу ліпідного шару клітинних мембран, складають основу клітин і тканин організму, регулюють водно-сольовий обмін)
• Біорегуляторна функція (жирні кислоти і ліпіди беруть участь в утворенні гормонів, ферментів, пігментів, жири сприяють засвоєнню вітамінів А, О, Е і К)
• джерелом жирів тваринного походження є сало, вершкове масло, незбиране молоко, сметана, сир та яєчні жовтки, жирне м'ясо та печінка, жирна риба
• джерелом жирів рослинного походження є соняшникова, оливкова, горіхова та інші олії, маргарин, майонез, горіхи, соняшникове та інше насіння
Мінеральнісолі
• Пластична функція (мінеральні солі беруть участь в утворенні складних біоорганічних сполук, входять до складу кісток, зубів, м’язів, крові, ферментів, гормонів, цитоплазми клітин і тканин)
• Біорегуляторна функція (регулюють багато функцій організму у складі ферментів, гормонів, підтримують осмотичний тиск сироватки крові, цитоплазми та інших біологічних рідин)
• в усіх продуктах, але типи мінералів і їхня кількість залежать від особливостей ґрунту, де вони були вирощені, або технології вигодовування тварин
Вітаміни
• Біорегуляторна функція (беруть участь в обміні речовин та регулюють багато функцій організму у складі ферментів)
• в усіх продуктах, але типи вітамінів і їхня кількість залежать від виду продуктів, особливостей їх зберігання та приготування їжі, технології вирощування рослин або вигодовування тварин
Вода(добова потреба 2,5л)
• Біорегуляторна функція (є середовищем, яке підтримує речовини в розчиненому стані в тканинах організму і регулює температуру тіла, забезпечує кровообіг і виділення продуктів метаболізму)
• Пластична функція (є складовою частиною плазми крові, спинномозкової рідини, травних соків слини, поту та інших біологічних рідин)