Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Ректальне штучне годування (див. таб. №12).

Показання:

1) невгамовне блювання

2) різке зневоднення організму

3) повна непрохідність стравоходу

4) після операцій на стравоході та кардіальному відділі шлунка

Вводять: воду, ізотонічний (0,9%) розчин натрію хлориду, 5% розчин глюкози, частково білки та амінокислоти.

Парантеральне харчування (див. таб. №12):

Показання:

1) непрохідність травного каналу

2) після операцій на стравоході, шлунку, кишках

3) виснаження

4) при підготовці ослаблених хворих до операцій

5) обширні опіки

6) тяжка крововтрата

7) тяж­кі інтоксикації

8) невгамовне блювання.

Вводять: білкові препарати (гідролізин, гідролізат казеїну білковий, альвезин), жирові емульсії, розчин глюкози з додаванням інсуліну з розрахунку 1 ОД препарату (1 мл вміщує 40 ОД) на 4 г сухої речовини глюкози, вітаміни, мінеральні солі, розчини електролітів, кровозамінники.

 

 


Таблиця №5

ПРИНЦИПИ ЛІКУВАЛЬНОГО ХАРЧУНАННЯ

 

щадний — принцип оберігання хворої системи або органа.

 

принцип коригування базується на збалансованості харчу­вання щодо білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей, уведення рідини. Значення має врахування енергетичної цінності хар­чового раціону, яке залежить від таких чинників: а) виду захворювання б) загального стану хворого та його фізичної активності в) дотримання певного режиму харчування естетичне оформлення страв, створен­ня спокійного оточення під час годування хворого

 

кількісне обмеження в їжі, може бути до повного голодування.  

 

принцип заміщення: у разі потреби хворому вво­дять ті речовини, яких в організмі бракує, що стало причиною виник­нення захворювання.

 

Хімічне оберігання: призначають хворим із захворюванням травного тракту з метою: а) зменшення хімічного подразнення запаленої слизової оболонки травного тракту або при наявності ерозії та виразок; б)зменшення або збільшення секреторної функції травних залоз; в)зменшення або збільшення моторної функції шлунка або ки­шок.

 

Фізичне оберігання: певний температур­ний режим страв (гарячих - 55—65°С, холодних — 10—15°С.

 

Механічне оберігання — певне подрібнення страв, тобто певне кулінарне оброблення, виходячи з хвороби.

 

Складові компоненти харчових продуктів Таблиця №2

Складові компоненти їжі Функції Джерело надходження в організм людини
Вуглеводи (добова потреба 400-500г) Енергетична функція (використовуються для утворення енергії) • Пластична і біорегуляторна функції (беруть участь в утворенні складних біоорганічних сполук (по­лісахаридів, глікопротеїнів тощо) • Захисна функція (клітковина і рослинні волокна сприяють перистальтиці кишечнику, адсорбують і зв’язують токсичні речовини, беруть участь у формуванні калових мас) зернові: пшениця, жито, овес, гречка, ячмінь, бобові, кукурудза, рис тощо • овочі та баштанні: картопля, капуста, помідори, огірки, буряки, морква, кавуни, гарбузи, шпинат тощо • фрукти і ягоди: яблука, груші, сливи, вишні, черешні, суниці, виноград, абрикоси, банани, апельсини тощо • солодощі: цукор, мед, варення, джем, цукерки, кондитерські вироби, сиропи тощо  
Білки (добова потреба 100-120г) Біорегуляторна функція (амінокислоти і білки беруть участь в утворенні гормонів, ферментів, регулюють водно-сольовий обмін) • Пластична функція (амінокислоти і білки складають основу клітин і тканин організму, беруть участь в утворенні складних біоорганічних сполук, гормонів, ферментів, регулюють водно-сольовий обмін) • Енергетична функція (використовуються для утворення енергії) • Захисна функція (білки беруть участь в утворенні імуноглобулінів (або антитіл), які знешкоджують ві­руси, бактерії та мутантні клітини, що можуть стати початком пухлин) • джерелом білків тваринного походження є м'ясо, риба, птиця, яйця, молоко, сир, йогурт та інші молочні продукти • джерелом білків рослинного походження є гриби, соя, горіхи, різне насіння, бобові, крупи, вершкове та горіхове масло тощо
   
Жири (добова потреба 80-100г, з них 20-25г рослинних жирів) Енергетична функція (жири є концентрованим джерелом енергії, що може зберігатися в організмі впродовж тривалого часу) • Пластична функція (жирні кис­лоти і ліпіди беруть участь в утво­ренні складних біоорганічних сполук входять до складу ліпідного шару клітинних мембран, складають осно­ву клітин і тканин організму, регулюють водно-сольовий обмін) • Біорегуляторна функція (жирні кислоти і ліпіди беруть участь в утворенні гормонів, ферментів, пігментів, жири сприяють засвоєнню вітамінів А, О, Е і К) • джерелом жирів тваринного походження є сало, вершкове масло, незбиране молоко, сметана, сир та яєчні жовтки, жирне м'ясо та печінка, жирна риба • джерелом жирів рослинного походження є соняшникова, оливкова, горіхова та інші олії, маргарин, майонез, горіхи, соняшникове та інше насіння  
Мінеральні солі Пластична функція (мінеральні солі беруть участь в утворенні складних біоорганічних сполук, входять до складу кісток, зубів, м’язів, крові, ферментів, гормонів, цитоплазми клітин і тканин) • Біорегуляторна функція (регулюють багато функцій організму у складі ферментів, гормонів, підтримують осмотичний тиск сироватки крові, цитоплазми та інших біологічних рідин) • в усіх продуктах, але типи мінералів і їхня кількість залежать від особливостей ґрунту, де вони були вирощені, або технології вигодовування тварин  
Вітаміни Біорегуляторна функція (беруть участь в обміні речовин та регулюють багато функцій організму у складі ферментів) • в усіх продуктах, але типи вітамінів і їхня кількість залежать від виду продуктів, особливостей їх зберігання та приготування їжі, технології вирощування рослин або вигодовування тварин  
Вода (добова потреба 2,5л) Біорегуляторна функція (є середовищем, яке підтримує речовини в розчиненому стані в тканинах організму і регулює температуру тіла, забезпечує кровообіг і виділення продуктів метаболізму) • Пластична функція (є складовою частиною плазми крові, спинномозкової рідини, травних соків слини, поту та інших біологічних рідин) • питна вода, соки, молоко, овочі і фрукти  

 


Читайте також:

  1. Види освітлення. Природне. Штучне: робоче та аварійне.
  2. Витрати змінні (див. Змінні витрати).
  3. Годування тяжкохворих.
  4. Додаткові (див. Прирістні витрати) витрати.
  5. За функціональним призначенням штучне освітлення поділяється на робоче, чергове, аварійне, евакуаційне, охоронне .
  6. Організація та методика годування, вкладання і укладання, привчання до охайності
  7. Постійні специфічні витрати (див. Витрати постійні специфічні).
  8. Природне та штучне освітлення
  9. Природне та штучне освітлення.
  10. ПРОКАТУВАННЯ МЕТАЛЕВИХ ПОРОШКІВ. МУНДШТУЧНЕ ТА ІНЖЕКЦІЙНЕ ФОРМУВАННЯ
  11. Регресійний аналіз (див. Метод регресійного аналізу).




Переглядів: 1744

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Годування тяжкохворих. | Лекція 8 – Робота з базами даних у Delphi

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.