Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Облік кормів у сільськогосподарських підприємств тваринництва

Приріст ваги тварин, що відгодовується і випасається, кількість і якість м’ясопродуктів, що отримані від забою, залежать, насамперед, від правильної організації відгодівлі і догляду за тваринами, що безпосередньо пов’язано з використанням кормів.

Денні норми витрат кормів встановлюють для кожної відгодівельної групи тварин із залученням спеціалістів зоотехнічної служби.

В основу норм витрат кормів закладено кормові одиниці, що характеризують харчову цінність кормів. Кормова одиниця відповідає харчовій цінності 1 кг вівса (комбікорму).

Організація_________________ Затверджую:
Підприємство_______________ керівник підприємства
Раціон для м’ясної відгодівлі свиней на ______________ 200__р. за добу на одну голову
Жива маса, кг Харчові відходи Комбікорм Сироватка Разом кормових одиниць Середньо­добовий приріст, г
кг к.од. кг к.од. кг к.од.
30-40 2,0 0,54 1,3 1,3 0,5 0,06 1,9
40-50 2,0 0,54 1,5 1,5 - - 2,04
50-60 - - - - - - - -
60-70 3,0 0,81 1,9 1,9 - - 2,71
Зоотехнік ___________________ підпис
                   

Для різних відгодівельних груп встановлені різні норми витрат кормів залежно від ваги тварин, що відгодовуються в цих групах. Наприклад, при відгодівлі свиней на добу на одну голову за відгодівельними нормами необхідно:

у групі вагою 30–40 кг — 1,5–1,8 кормових одиниць;

60–70 кг — 2,6–3,0 кормових одиниць;

100–110 кг — 4,0–4,5 кормових одиниць;

Норми витрат кормів залежать також від виду відгодівлі — м’ясний, м’ясо-сальний, сальний, бекон, є окремі норми і для вирощування молодняка та утримання продуктивних тварин.

На основі встановлених норм з урахуванням наявності кормів розробляють раціони для окремих відгодівельних груп тварин.

Кормові раціони затверджує керівник організації. Правильно складені раціони з широким використанням харчових відходів забезпечують повноцінне харчування тварин і отримання від них високої продуктивності, зниження собівартості тварин і продукції відгодівлі.

Корми, що надійшли на відгодівельний пункт, здаються на склад під відповідальність завідувача складу (комірника) чи іншої матеріально відповідальної особи на основі первинних документів: товарно-транспортних накладних, рахунків-фактур, прихідних накладних тощо

При надходженні кормів на склади здійснюється ретельна перевірка відповідності їх асортименту, кількості (вазі, об’єму) і якості, вказані у супровідних документах (товарно-транспортній накладній та ін.). Корми на складі перевіряються і приймаються в день їх надходження.

Якщо корми на склад надійшли без супровідних документів, завідувач складом (комірник) складає акт приймання. Акт підписують: особа, що прийняла корми, і особа, що доставила їх на склад.

Якщо корми надійшли на склад у пошкодженій тарі, з ознаками псування, бою, їх приймання здійснюється комісією. При встановленні невідповідності асортименту, кількості і якості складають акт приймання.

Надходження харчових відходів від підприємств громадського харчування, хлібопекарень, а також заготівельних і виробничих підприємств, що знаходяться на одному балансі з відповідальним господарством, оформляється забірними листами чи видатковими накладними підприємств, що їх відпустили.

Відпуск кормів зі складу (комори) відгодівельного пункту здійснюється на основі раціонів і оформляється забірною відомістю. Відомість складається в двох примірниках. Перший залишається у завідувача складу (комірника), другий передається особі, що здійснює відгодівлю.

Витрачання кормів для годування тварин оформляється кормовою відомістю.

У кінці місяця зоотехнік чи зав. відгодівельного господарства (пункту) визначає фактичні витрати кормів по кожній групі тварин.

Кількість витрачених за місяць кормів, яка відображена у кормових відомостях, повинна відповідати тій кількості, що вказана в забірній відомості.

Кормові відомості подаються в бухгалтерію разом із Звітом про рух кормів.

Облік кормів на складі (в коморі) ведеться в книзі за назвами і ґатунками тільки в натуральних показниках.

У встановлені терміни, але не рідше одного разу в місяць матеріально-відповідальна особа складає Звіт про рух кормів у 2 примірниках. Перший з первинними документами здається в бухгалтерію, другий — з відміткою і підписом бухгалтера залишається у матеріально відповідальної особи.

Перевірений звіт затверджується керівником.

На підсобних сільськогосподарських підприємствах корми обліковуються на субрахунку 208 „Насіння і корми“.

В обліку корми відображаються за фактичною або плановою собівартістю з доведенням останньої до фактичної після закінчення звітного періоду.

Корми, що надійшли на сільськогосподарське підприємство, як різновид запасів згідно із П(С)БО 9 оцінюються за первісною вартістю.

В аналітичному обліку у зв’язку із можливою зміною цін на корми одного виду, складністю визначення витрат на перевезення кормів та інших витрат, що включаються до їх первісної вартості, доцільно окремо вести облік:

• кормів за обліковими цінами;

• відхілень між обліковою вартістю кормів та фактичною вартістю кормів за цінами постачальників;

• транспортно-заготівельних та інших витрат, що входять до первісної вартості кормів.

При такому способі обліку суми транспортно-заготівельних та інших витрат, що узагальнюється на окремому субрахунку (аналітичному рахунку) рахунків обліку запасів, щомісячно розподіляється між сумою залишку запасів на кінець звітного місяця і сумою запасів, що вибули (використані, реалізовані, безоплатно передані тощо) за звітний місяць. Сума транспортно-заготівельних та інших витрат, яка відноситься до запасів, що вибули, визначається як добуток середнього відсотка транспортно-заготівельних та інших витрат і вартості запасів, що вибули, з відображенням її на тих самих рахунках обліку, у кореспонденції з якими відображено вибуття цих запасів. Середній відсоток транспортно-заготівельних та інших витрат визначається діленням суми залишків транспортно-заготівельних витрат на початок звітного місяця і транспортно-заготівельних та інших витрат за звітний місяць на суму залишку запасів на початок місяця і запасів, що надійшли за звітний місяць.


Читайте також:

  1. Cистеми безпеки торговельних підприємств
  2. IV група- показники надійності підприємства
  3. IX. Відомості про військовий облік
  4. IX. Відомості про військовий облік
  5. L2.T4/1.Переміщення твердих речовин по території хімічного підприємства.
  6. WEB - сайт підприємства в Інтернет
  7. Або продукція підприємств, що знаходяться за кордоном.
  8. Абсолютні та відності показники результатів діяльності підприємства.
  9. Автоматизовані форми та системи обліку.
  10. Автопідприємства вантажних автомобілів
  11. Автопідприємство пасажирських автомобілів
  12. Адміністративно-правовий статус торговельного підприємства




Переглядів: 1716

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Типова кореспонденція рахунків бухгалтерського обліку операцій з біологічними активами тваринництва | Типові бухгалтерські проведення з обліку кормів

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.036 сек.