Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Газетні нормативи форматів

Для газетної продукції відповідно до ГОСТ 9254 - 86 передбачені наступні формати аркушевого паперу: 60х84, 42х60, 30х42 см и рулонний папір шириною:42, 60, 84,126 і 168 см.

Формат А2 (420х594 мм) - 1/2 частка аркуша формату 60х84 см; формат A3 (297х420 мм) - 1/2 А2 або 1/4 частка аркуша формату 60 84 см; формат А4 (210x297 мм) - 1/2 A3.

Формат смуги в квадратах формату газети А2 - 21,5х30,5 кв, формату A3- 14,5x21 кв і формату А4 - 10х15,5 кв.

Кожній газеті властивий свій стиль оформлення, але основним для всіх газет є вміле розміщення матеріалу на смузі, акцентування уваги читача на найважливіших, провідних темах номера, виділення головного. Композиція газетної смуги перш за все залежить від формату газети, формату текстових колонок і їх числа. Число колонок тексту, розташованих на смузі, визначається варіантом заверстування матеріалу.

 

Вимірювання об’єму авторського оригіналу і друкарської продукції

Авторський аркуш — одиниця виміру обсягу чи тексту образотворчого матеріалу. Дорівнює 40 тис. друкарських знаків (букви, коми, цифри і т.д. і пробіли між ними). До авторського аркуша прирівнюється 700 рядків віршованого тексту чи 3 тис. см2 площі зображень у готовому виданні (на оригіналі). Служить для оцінки праці автора, рецензентів, редакторів.

Видавничий (обліково-видавничий аркуш) — дорівнює як і авторський, тим же величинам. Але в обліково-видавничих аркушах виміряється весь обсяг видання, включаючи матеріал видавництва (анотація, зміст, редакційна передмова і т.п.). Необхідний для обліку роботи редакційних працівників (редакторів, коректорів і т.п.).

Друкарський аркуш — є одиницею виміру об’єму друкованого видання. Розрізняють фізичний і умовний друкарські аркуші. Фізичний друкарський аркуш дорівнює половині паперового аркуша будь-якого стандартного розміру чи повному аркушу, задрукованому з однієї сторони. У друкарнях облік обсягу видання ведуть в умовних (іноді також у фізичних) друкарських аркушах. Це зв'язано з тим, що трудомісткість виготовлення друкарської продукції різна при використанні різних друкарських аркушів стандартного розміру. Чим більше розмір аркушу, тим, як правило, нижче трудомісткість. Умовним (обліковим) друкарським аркушем вважають задрукований з однієї сторони паперовий аркуш формату 60х90. Для приведення фізичних друкованих аркушів до умовного (облікового) використовують коефіцієнт умовності К.

Коефіцієнт приведення (умовності) дорівнює відношенню площі однієї сторони паперового аркуша, що використовується, до площі умовного аркуша:

Кпр = S/Sу

Значення Кпр для окремих форматів, що найбільш широко використовуються, приведено в таб.4.


Читайте також:

  1. Газетні видання
  2. Економічні нормативи діяльності комерційних банків
  3. Економічні нормативи, що регламентують діяльність комерційних банків
  4. Законодавчі нормативи га вміст токсичних елементів у харчових продуктах і воді
  5. Законодавчі нормативи га вміст токсичних елементів у харчових продуктах і воді
  6. Законодавчі нормативи га вміст токсичних елементів у харчових продуктах і воді
  7. Мета: Знати нормативи оформлення довідково – інформаційної документації, класифікацію службових листів, правила ділового листування, склад реквізитів
  8. Міжнародні стандарти та національні нормативи аудиту.
  9. Нормативи витрат часу на обслуговування свиней на відгодівлі
  10. Нормативи витрат часу на окремі елементи робочого процес
  11. Нормативи ліквідності




Переглядів: 1539

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Вибір формату для книг і журналів | До умовного друкарського аркуша

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.009 сек.