Нормативи витрат часу на окремі елементи робочого процес
Група робіт
Підготовчо-заключні роботи, хвилин на зміну
Відпочинок виконавця, хвилин на 1 годину оперативної роботи
Обслуговування робочого місця на 1 год оперативної роботи
І
II
III
IV
V
—
Всі роботи, що виконуються вручну, в типових довідниках згруповані за розділами: загальні, рільництво, овочівництво та ін. Віднесення конкретної роботи до групи за зазначеними в табл. 27 нормативами наводиться в довідниках.
Для прикладу розглянемо порядок визначення норми виробітку на очищення столових буряків. За даними трьох спостережень, продуктивність виконавця за годину оперативної роботи становила 1,41 ц.
З довідників випливає, що робота по очищенню столових буряків від гички й землі з сортуванням відноситься за нормативом на підготовчо-заключні роботи до другої групи (Тпв = 8 хв на зміну), за нормативом па обслуговування робочого місця й відпочинок виконавця – також до другої групи, на що виділяється відповідно по 2 й 7 хв на годину оперативного часу. За таких нормативів норма виробітку на очищення столових буряків становитиме: