МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Контроль якості біохімічних дослідженьКонтроль якості включає систему заходів, спрямованих на підвищення збіжності, відтворювання, правильності й точності виконання методу. Цей контроль передбачає виявлення й усунення випадкових і систематичних помилок аналізу. В арсеналі засобів лабораторного контролю існують контрольні матеріали й різні методи статистичної обробки результатів аналізу. Вони дозволяють визначити якісний рівень роботи клініко діагностичної лабораторії (КДЛ). Як контрольні матеріали застосовують матеріали, як виготовлені в лабораторії, так і заводського виробництва. Як матеріали власного виробництва застосовують еталонні розчини строго певної концентрації, а також злита сироватка із залишків крові, що залишилася в лабораторії. Еталонні розчини готовлять із фіксаналів– хімічних реактивів у скляних запаяних ампулах. У колби на один літр із однією міткою (точний аналітичний посуд) кількісно переносять уміст ампули, промивають дистильованою водою й доводять обсяг до мітки. Матеріали заводського виробництва: 1. "Сероконт-В" – суха ліофілізована кінська сироватка, використається для контролю відтворювання біохімічних досліджень; 2. "Сероконт-П - еквін" – суха ліофілізована кінська сироватка з атестованим змістом компонентів, зазначених у прикладеному до сироватки паспорті, використається для контролю правильності біохімічних досліджень; 3. "Сероконт-П" – суха ліофілізована людська сироватка з атестованим змістом компонентів, переважно, ліпідного спектра, застосовується для контролю правильності біохімічних досліджень; 4. "Патосероконт-П-еквін" – суха ліофілізована кінська сироватка з атестованим патологічним змістом компонентів, використається для контролю правильності біохімічних досліджень. Крім перерахованих вище матеріалів у лабораторії використаються інші контрольні матеріали імпортного виробництва. Перед уживанням суху контрольну сироватку варто розчинити дистильованою водою в обсязі, зазначеному на етикетках. Звичайно в 3 мл дистильованої води розчиняють сироватку протягом 30-40 хвилин при кімнатній температурі. Перемішують обережно, щоб не було піни, збовтувати не можна; зберігають у морозильній камері. Обсяг контрольного матеріалу для аналізу береться той же, що й матеріал від хворого. Сироватки з атестованим змістом компонентів можна застосовувати як еталонні розчини. Контроль якості підрозділяється на внутрішньо лабораторний і міжлабораторний. Внутрішньолабораторний контроль вирішує завдання підвищення якісного рівня роботи КДЛ за рахунок поліпшення збіжності, відтворювання й правильності виконуваних аналізів. Попереджає випадкові помилки аналізів. І. Внутрішньолабораторний контроль на відтворювання здійснюється статистичним методом контрольних карт. Для його проведення використається контрольна сироватка " Сероконт-В", сироватка повинна бути однієї серії. Основні вимоги контролю – систематичність проведення й виконання його в реальних умовах роботи КДЛ, паралельно з діагностичними пробами. Контроль на відтворювання ділиться на 4 етапи: 1) Підготовчий. Складається в зборі даних для статистичної обробки. Щодня, паралельно із пробами матеріалу від хворих, досліджується проба з контрольною сироваткою. По кожному тесті, узятому на контроль, набирають не менш 20-25 результатів. 2)Статистична обробка результатів аналізу. Розраховують наступні параметри: а) Середнє арифметична величина: ; де– середнє арифметична величина, - сума всіх набраних результатів, n - кількість узятих для розрахунку результатів. б) Середнє квадратичне відхилення: ; в) Коефіцієнт варіації: . Для більшості біохімічних реакцій V. не повинен перевищувати 5 %, тільки для аналізу ферментів V допускається до 10 %. Межі таких значень забезпечують роботу з погрішністю не вище 1/8 припустимої межі помилки (величина, при якій не страждає діагностична значимість тесту). Якщо V не перевищує припустиму величину, можна переходити до третього етапу - побудові контрольної карти. Якщо V вище, те необхідно з вибірки виключити сумнівні результати за допомогою критерію Т: . Якщо Т>2,62, то результат виключається, і всі розрахунки необхідно повторити заново до одержання прийнятних значень V. Якщо V< 5 %, то переходимо до третього етапу. 3) Побудова контрольної карти. Розраховують контрольні межі ±1S, +2S, ±3S. Допустимо, = 3 ммоль/л, S = 0,2, V = 5 %. Побудова виконують на спеціальних бланках або міліметровому папері. По осі абсцис відкладають дату досліджень, а по осі ординат - значення концентрації. Дата визначення ммоль/л 3,6 +3S 3,4 + 2S 3,2 +1S 3,0 2,8 -1S 2,6 -2S 2,4 -3S 1/02 2/02 3/02 4/02 5/02 Читайте також:
|
||||||||
|