Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






V. Передня кишка

Основні функції:

а) рух харчової грудки завдяки ритмічним скороченням мускулатури головної і передньої кишок через зів у глотку, стравохід і шлунок – процес ковтання;

б) початкова фаза перетравлення білків у шлунку під дією ферменту пепсину, подальша механічна обробка харчової маси і формування харчової кашиці – хімуса; в шлунку частково всмоктується вода, мінеральні солі, спирт і деякі інші низькомолекулярні речовини;

в) евакуація хімуса із шлунку в тонку (дванадцятипалу) кишку.

Стравохід

Якщо ротову порожнину можна розглядати як відділ, який сприймає корм, а глотку – відділ, який проштовхує її, то стравохід є відділом, що проводить харчову грудку із глотки в шлунок.

Характеристика оболонок стравоходу:

1. слизова оболонка вистелена плоским багатошаровим незроговілим епітелієм, має підслизовий шар, тому легко збирається в складки;

2. м’язова оболонка – в стравоході відбувається зміна довільної посмугованої мускулатури темно-червоного кольору, яка продовжується з глотки на мускулатуру недовільну непосмуговану блідо-жовтого кольору, характерну для кишкової трубки. Ця зміна відбувається в ссавців на різних рівнях.

Однопрохідні (качконіс) – мускулатура майже на всьому протязі стравоходу непосмугована.

Однокопитові (кінь) – посмугована мускулатура змінюється на непосмуговану на рівні біфуркації трахеї (не здатні до блювоти).

Всеїдні (свиня), гризуни і хоботні – посмугована мускулатура змінюється на непосмуговану недалеко від шлунку.

Хижаки (собака) – вважають, що на всьому протязі мускулатура посмугована (легка здатність до блювоти).

Жуйні, оленеві, мозоленогі – посмугована мускулатура переходить із стравоходу у верхню стінку рубця (його присінок) і дещо в сітку (подача корму назад із шлунку в ротову порожнину для вторинного пережовування).

Людина – непосмуговані м’язові волокна з’являються дещо вище середини довжини стравоходу.

Кількість непосмугованої мускулатури збільшується з віком.

3. зовнішня оболонка – в шийній частині – адвентиція, в грудній порожнині – плевра, в черевній – очеревина.

Шлунок – мішкоподібне розширення травної трубки, де відбувається накопичення корму, початкова фаза перетравлення білків, утворення харчової кашиці, яка періодично поступає в кишковий канал.

 

 

Класифікація шлунків

Однокамерні Багатокамерні
1. беззалозистий (стравохідний) тип – слизова оболонка вистелена багатошаровим плоским незроговілим епітелієм (єхидна, качконіс); 2. залозистий (кишковий) тип – слизова оболонка темно-рожевого кольору, оксамитова, вкрита одношаровим циліндричним епітелієм (собака, кіт, людина, мавпи, гризуни); 3. змішаний (стравохідно-кишковий) тип – беззалозиста частина слизової оболонки представлена багатошаровим плоским незроговілим епітелієм, а залозиста – одношаровим циліндричним епітелієм (однокопитові, свиня, мурахоїд). Всі змішані. 1. двокамерні – птахи, хом’як, кашалот; у беззалозистих камерах відбуваються бродильні процеси, які руйнують клітковину; 2. трикамерні – мозоленогі (верблюд) – відсутня книжка, дельфін; 3. чотирикамерні – жуйні, оленеві, бегемот, кити, морська свиня; 4. п’яти- та шестикамерні – окремі китоподібні (гринда).  

Характеристика оболонок шлунку:


Читайте також:

  1. VI. Середня кишка
  2. VIII. Задня кишка
  3. Передня група
  4. Передня кишка
  5. Попередня класифікація і дробіння
  6. Попередня обробка заготовок валів.
  7. Попередня стадія розробки і аналізу проекту
  8. Товста кишка
  9. Тонка кишка
  10. Травлення в тонкій і товстій кишках.




Переглядів: 1074

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Передня кишка | Слизова оболонка

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.