Метод, заснований на теорії ефективної конкуренції
Для аналізу конкурентоспроможності використовується співставлення показників стану підприємства з показниками конкурентів та з середньогалузевими показниками. Найбільш конкурентоспроможними вважаються підприємства, де найкращим чином організована робота всіх підрозділів і служб. Оцінка ефективності роботи кожного з них залежить від ефективності використання ресурсів.
Ефективність роботи кожного підрозділу оцінюється за чотирма груповими показниками або критеріями конкурентноздатності.
У першу групу об'єднані показники, що характеризують ефективність управління виробничим процесом: економічність виробничих витрат, раціональність експлуатації основних фондів, досконалість технології виготовлення товару, організація роботи на виробництві.
У другу групу об'єднані показники, що відображають ефективність управління оборотними коштами: незалежність підприємства від зовнішніх джерел фінансування, здатність підприємства розплачуватися за своїми зобов'язаннями, можливість стабільного розвитку організації в майбутньому. До третьої групи відносяться показники, що дають уявлення про ефективність управління збутом і просуванням товару на ринку за допомогою реклами та стимулювання (рентабельність продаж, коефіцієнт затовареністю-готовою продукцією, коефіцієнт завантаження виробничих потужностей, коефіцієнт ефективності реклами і засобів стимулювання збуту).
У четверту групу входять показники конкурентноздатності товару. Оскільки кожний з цих показників має різний ступінь важливості для розрахунку коефіцієнта конкурентноздатності підприємства, експертним шляхом розраховано коефіцієнти вагомості кожного критерію й показника.
Розрахунок інтегрального показника (за методом класичного обрахунку) проводиться за таким алгоритмом:
1. Визначення переліку характеристик, що визначають конкурентоспроможність підприємства на ринку.
2. Установлення питомої ваги кожної характеристики в складі даного параметра.
3. Визначення еталона для проведення конкурентної оцінки.
4. Обчислення показників за формулою:
ПН = ПФ/ПЕ, де
ПН – рівень нормованого показника діяльності підприємства; ПФ – рівень фактичної величини показника (розраховується для кожного підприємства) 5. Обчислення інтегрального показника конкурентоспроможності за формулою