Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Фактори, що впливають на молочну продуктивність тварин

Якість молока самок різних видів с.-г. тварин

Якість молока самок різних видів с.-г. тварин

Тривалість лактаційного періоду

Вид с.-г. самок Тривалість, міс.
Корови
Кобили 8-10
Вівці
Кози

 

Оцінюють тварин за молочною продуктивністю відповідно до надоїв, що періодично визначаються відомими способами (У корів за 305 днів лактації).

Коефіцієнт молочності – визначають діленням надою на живу масу тварин.

Головними ознаками, які визначають якість молока, є вміст в ньому жиру і білка. Часто, поряд з рівнем молочної продуктивності проставляють суму (в кг) молочного жиру визначають:

 

(надій х середній вміст жиру за лактацію)

та молочного білка:

 

(надій х середній вміст білка за лактацію)

За нормальних умов годівлі інтенсивність молоко утворення на початку лактації зростає, а потім, після досягнення максимуму, знижується. У корів максимальний рівень секреції молока припадає на 2-3 міс. лактації.

Лактаційна крива – графічне відображення коду секреції молока протягом лактаційного періоду.

 

Показник Вид с.-г. самок
корови кози вівці кобили олені
Суха речовина, % 12,5 13,0 17,9 36,7
Жир, % 3,6 4,1 6, 7 1,0 22,5
Білок, % 3,4 3,5 5,8 2,0 10,3
Молочний цукор, % 4,7 4,6 4,6 6,7 2,5
Солі, % 0,8 0,8 0,8 0,3 1,4 %

Крім цих показників до складу молока входять вітаміни, ферменти, імунні тіла.

Фактори, що впливають на молочну продуктивність тварин.

Головними факторами рівень годівлі, утримання тварин та кваліфікованість людської праці. З біологічних факторів слід виділити:

Показник Вид с.-г. самок
Корови Кози Вівці Кобили Олені
Суха речовина, % 12,5 13,0 17,9 36,7
Жир, % 3,6 4,1 6,7 1,0 22,5
Білок, % 3,4 3,5 5,8 2,0 10,3
Молочний цукор, % 4,7 4,6 4,6 6,7 2,5
Солі, % 0,8 0,8 0,8 0,3 1,4 %

 

Головними факторами є рівень годівлі, утримання тварин та кваліфікованість людської праці.

З біологічних факторів слід виділити:

- породу,

- розвиток молочної залози,

- вік першого парування,

- живу масу та розвинутість первістки,

- кратність доїння (дво- чи триразове).

Для корів з кількома отеленнями має значення вік, тривалість сервіс-періоду (період від отелення до запліднення - 60-80 діб), тривалість сухостійного періоду (період від запуску корови до її отелення – 45-60 діб).

Найвищі надої у корів в період 3-4 лактації іноді 5. Протягом періоду лактації (305-340 днів)

- на 2-3 місяці лактації (після отелення).

- крупні тварини 600-700 кг як правило більш продуктивні ніж 400-550 кг.

Оптимальний вік і маса самок до першої лактації визначається певними видовими і породними особливостями. Але вважається, що телиця повинна досягти 70% живої маси дорослої корови.

Суттєвим фактором молочної продуктивності самок є рівень їх годівлі в останню третину вагітності, коли інтенсивно розвивається молочна залоза. При повноцінній і достатній годівлі закладається фундамент високої молочності тварин. Позитивно впливає на неї також масаж вимя у молодих статевозрілих і вагітних самок.


Читайте також:

  1. Аналіз факторів, що впливають на цінову політику.
  2. Антропогенез – процес виділення людини з тваринного святу, олюднення мавпи під впливом суспільної практики.
  3. Антропогенез – процес виділення людини з тваринного святу, олюднення мавпи під впливом суспільної практики.
  4. Біологічні особливості, продуктивність та породи коней
  5. Будівельна продукція. Кадри, нормування і продуктивність праці
  6. Види голодування у тварин
  7. ВИДИ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ПОСЛУГ ТВАРИННИЦТВА
  8. Визначення економічного збитку від забруднення лісу, рослинності і тваринного світу.
  9. Визначення типів нервової системи тварин і людини.
  10. Виробництва м’яса і м’ясної продуктивності тварин
  11. Виробничі небезпеки, аварійність і травматизму тваринництві
  12. Вовнова продуктивність




Переглядів: 2319

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Довголіття і термін використання тварин. | Вовнова продуктивність

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.016 сек.