МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Значення слини
1. Слина розчиняє речовини, що діють на смакові рецептори, зволожує ротову порожнину, змочує їжу, формує та покриває харчову грудку, сприяє ковтанню. 2. Розпочинає гідроліз вуглеводів (амілаза найбільш активна при рН6,9 й розщеплює крохмаль до дисахаридів , мальтаза розщеплює мальтозу до глюкози – тому, якщо потримати довго в роті ломтик чорного хліба, відчувається солодкий присмак); 3. Захисна функція полягає в тому, що в слині містяться бактерицидні речовини (лізоцим, імуноглобуліни, тому собака зализує рани), вони сприяють заживленню мікротравм рота, попереджають розвиток карієсу. 4. При надходженні разом з харчовою грудкою в шлунок, амілази продовжують травлення вуглеводів в середині грудки. Слина частково нейтралізує кислотність шлункового соку. Дія ферментів слини продовжується в шлунку 20 – 30 хвилин.
Для дослідження слини у тварин вирізають слизову разом з протоком привушної залози й виводять її на зовнішню поверхню щоки. Коли рана загоїться, з цього протоку буде капати слина. Через цей свищ (фістула) збирають слину й досліджують її якість та склад при дії різних подразників. У людини слину збирають за допомогою капсули Красногорського. Її прикріплюють всередині щоки, де відкривається проток та збирають слину. Механізм секреції слини
У людини слина утворюється постійно, на протязі доби. Це пояснюється актом мови, при « сухій» ротовій порожнині мова ускладнюється. Привушні і підщелепні залози виділяють слину при умові їх подразнення. Утворюється слина в часточках (ацинусах) слинних залоз. Утворення поділяється на 2 стадії: Утворення первинної слини, яка за складом нагадує плазму крові, але при проходженні через протоки, з нею відбуваються зміни: - реабсорбція: Na+ i Cl- в кров; - надходження в проток К+ і НСО3; - утворюється клітинами протоку слизу (муцин); - секреторні клітини cекретують ферменти (синтез іде на рибосомах, в апараті Гольджі), це активний процес. Утворення вторинної слини. Вторинна слина відрізняється від первинної вмістом йонів Na+ i Cl- стало менше в 7 – 10 разів, К+ і НСО3 більше в 1 – 3 рази, вторинна слина містить ферменти та інші речовини.
1. секреторний відділ; 2. вивідні протоки; 3. реабсорбція Na+ i Cl-
Для утворення слини необхідною умовою є збільшення кровотоку, тому під час вживання їжі кровоток у слинних залозах зростає в 5 разів. Кількість і якість слини залежить від характеру їжі: - на сухарі виділяється слини більше, ніж на хліб; - менше слини виділяється на рідкі продукти; - багато слини виділяється на неїстівні продукти (пісок, кислота). Читайте також:
|
||||||||
|