МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||||||||||
Склад і властивості шлункового сокуТравлення в шлунку. Регуляція слиновиділення
Регуляція відбувається рефлекторно, нервовий центр слиновиділення знаходиться в довгастому мозку. Аферентні імпульси до нього надходять від рецепторів: - язика (смакові) - ротової порожнини; - піднебіння; - носової порожнини; - від зорових і слухових рецепторів. А потім по волокнам І, ІІ, VIIІ,X, IX, V,VII пар черепномозкових нервів збудження передається до головного мозку, звідки по парасимпатичним і симпатичним нервам імпульси доходять до слинних залоз. Парасимпатична нервова системаздійснює вплив за допомогою V, VII, IX, X пар, подразнення парасимпатичних нервів (експеримент) сприяє виділенню великої кількості рідкої слини ( високий вміст електролітів і низький вміст ферментів). Симпатична нервова системастимулює слинні залози, які виділяють невелику кількість густої слини. Симпатичні центри знаходяться в бічних рогах спинного мозку ІІ - І V грудних сегментів. У людей слина виділяється постійно, при відсутності стимуляції слинні залози секретують слину зі швидкістю 0,5 мл/хв, при появі нюхового подразника секреція збільшується в 2 рази, при жуванні в 2,5 рази, при дії лимонної кислоти до 7,4 мл/хв, всього 1,5 – 2 л за добу
Функції шлунка: 1.Секреторна функція забезпечується шлунковими залозами, які знаходяться в слизовій оболонці. 2.Моторна функція відбувається за рахунок скорочення м’язів стінки шлунка. 3.Всмоктувальна, шлунок сприяє надходженню в організм води, мінеральних солей, алкоголю, лікарських речовин. 4.Екскреторна функція- це виведення в складі шлункового соку продуктів обміну. 5.Інкреторна функція – це утворення гормонів. 6.Бактерицидна ( НСІ, лізоцим).
За добу секретується 2 – 2,5л. шлункового соку. Чистий шлунковий сік – це безбарвна прозора рідина, кислої реакції, рН 1,5 – 1,8. В шлунку секреторну функцію виконують такі клітини: 1. Клітини шлункових залоз: - головні клітини – секретують ферменти; - парієтальні (обкладові) – соляну кислоту; - додаткові (мукоцити) – розчинний слиз. 2. Клітини покривного епітелію секретують нерозчинний слиз. До складу шлункового соку входять: 1. Ферменти: а) протеолітичні ферменти: - пепсин – гідролізує білки в дуже кислому середовищі (pH = 1,5-2) до поліпептидів; - гастриксин – розщеплює білки в менш кислому середовищі (pH = 3-3,5); - желатиназа розщеплює білок сполучної тканини – желатин; - хімозинвикликає звурдження молока. Протеолітичні ферменти шлункового соку виділяються шлунковими залозами в неактивному стані. Активуються вони тільки в порожнині шлунка за рахунок соляної кислоти. Неактивна форма пепсину називається пепсиноген. Виділення ферментів в неактивному вигляді попереджує самоперетравлювання головних клітин залоз. б) ліполітичні ферменти,ліпаза – розщеплює емульгований жир, який є в рідких молочних продуктах. Шлункова ліпаза забезпечує гідроліз цього жиру до жирних кислот та гліцерину. В дорослої людини цей фермент не має великого значення для перетравлення їжі, але він є дуже важливим для дітей 1-го року життя. Ферменти виділяють залози всіх відділів шлунка. 2. Соляна кислота, що виділяється парієтальними клітинами, яких багато в залозах тіла та дна шлунка, але мало в залозах пілоричного відділу шлунка, тому середовище в пілоричному відділі шлунка лужне. Роль соляної кислоти в травленні: 1) забезпечує оптимальний рівень pH для активації та дії ферментів шлункового соку, активує пепсиноген; 2) забезпечує набухання білків, що полегшує їх гідроліз; 3)викликає перетворення нормального молока на кисле, що полегшує його перетравлення; 4)впливає на виділення багатьох гормонів ШКТ (гастрин, секретин, соматостатин); 5)впливає на рухову функцію шлунка, перехід хімуса в 12- палу кишку; 6) руйнує патогенні мікроорганізми (антибактерицидна дія). 3. Слиз (розчинний та нерозчинний), муцин. 1) Розчинний слиз виділяється додатковими клітинами залоз шлунка, змішується з їжею і полегшує її перетравлення. 2) Нерозчинний слиз виділяється клітинами покрівного епітелію і покриває тонким шаром (близько 0,6 мм) всю слизову оболонку шлунка. Він виконує захисну функцію і захищає слизову шлунка від дії соляної кислоти та самоперетравлення протеолітичними ферментами. Зниження утворення муцина відбувається при хронічному гастриті, коли атрофуються додаткові клітини під дією деяких речовин: алкоголю, солі жовчних кислот, аспірин. Слиз має лужну реакцію (pH=7). До складу слизу входить внутрішній фактор Касла – це глікопротеїд, який виконує важливу роль у всмоктуванні вітаміну В12 в кишківнику, при відсутності ФК всмоктується тільки 1/50 частина вітаміну, що надходить з їжею. Читайте також:
|
||||||||||||||||
|