Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Організація годівлі.

Серед заходів, спрямованих на підвищення молочної продуктивності, найважливіша роль належить годівлі корів. Більшість вчених вважають, що молочна продуктивність на 55 – 60 % визначається рівнем та повноцінністю годівлі, частка впливу породи в селекційній роботі становить 25 – 30% , а спосіб утримання та технологія – 15 – 20%.

● Повноцінною вважають годівлю, коли тварини в раціоні одержують всі поживні та біологічно активні речовини в їх оптимальному співвідношенні і згідно з потребами організму.

● Повноцінна, збалансована годівля корів має забезпечуватися при різному типі їх годівлі. Тип годівлі характеризується співвідношенням різних видів кормів (грубих, соковитих, концентрованих тощо) у відсотках від загальної енергетичної поживності раціону.

Залежно від переважання в раціоні корів того чи іншого виду кормів розрізняють:

- сінажний;

- силосний;

- силосно-коренеплодний;

- силосно-сінажний;

- силосно-жомовий та інші.

Найбільш біологічно повноцінними вважають раціони, які зимою включають помірну кількість силосу (20 кг на одну голову за день), необхідну кількість високоякісного сіна (4 – 6 кг), коренеплодів (10 -25 кг) та комбікормів – концентратів, що містять перетравного протеїну 140 – 150 г на 1 корм. од.

● Раціони з більшою питомою вагою соковитих і грубих кормів та помірною концентрованих сприяють підвищенню перетравності поживних речовин, забезпечують добрий фізіологічний стан і багаторічне використання корів

● Концентрований, особливо силосно – концентрований тип годівлі негативно впливає на здоров’я корів, порушує відтворні функції і спричинює вибракування корів внаслідок порушення обміну речовин.

Основни­ми соковитими кормами є силос, коренебульбоплоди, грубими — солома, сіно (лучне, злакове, бобове), сінаж.

З метою забезпечення продуктивності корів 3500 - 4000 кг моло­ка на стійловий період необхідно заготовити кормів: грубих — 14 ц, соковитих — 80 - 120, концентрованих — 12-14 ц.

Послідовність роздавання кормів може бути різною. Але найдо­цільніше згодовувати спочатку концентровані, потім коренеплоди й силос і в останню чергу грубі корми. Невелику кількість певного кор­му розділяють на одну-дві даванки.

Одержання високих надоїв залежить від організації годівлі в різні фізіологічні періоди. В окремі періоди забезпечення тварин поживними речовинами повинно бути вищим за існуючі норми, а в інші – нижчим.

Тільних корів запускають за 45 – 60 днів до отелення. Під час запуску корів змінюють частоту, час і техніку доїння та годівлі. Коли ж це не допомагає, знижують рівень годівлі: спочатку з раціону виключають соковиті корми, потім концентрати, а іноді сіно замінюють соломою.

Годують тільних сухостійних корів 2 – 3 рази на добу і забезпечують вдосталь водою.

● Годівля дійних корів. На фермах застосовують групову годівлю корів, а для високопродуктивних — індивідуальну.

Підвищення молочної продуктивності корів після отелення значною мірою визначається повноцінною їх годівлею протягом лактації. На початку лактації корови використовують енергії і поживних речовин із раціону на 10 – 20 % менше, ніж витрачають на утворення молока. Нестачу поживних речовин тварини поповнюють за рахунок резервів свого тіла, втрачаючи при цьому 40 – 90 кг живої маси. Низька забезпеченість корів енергією на початку лактації часто призводить до відносно раннього настання піку надоїв і швидкого спаду лактаційної кривої. Проте й поліпшувати годівлю тварин шляхом раннього включення молокогінних кормів у раціони не слід. Підготовку корів до переходу на підвищений рівень годівлі починають з родильного відділення (табл.. 1)

1. Орієнтовна схема годівлі корів у родильному відділенні

Фізіологічний стан корови Корми, кг
сіно сінаж силос коренеплоди комбікорми
За 9 – 10 днів до отелення У день отелення На 3- й день після отелення 4 – 7 днів після отелення Із 8 – го дня після отелення 5 – 6 Досхочу Досхочу 4 – 5 6 - 7   4 – 5 - 2 – 3 3 – 4 5 - 6 - - - 2 – 3 4 - 7 4 – 6 - - 3 – 4 5 – 8   2 – 4 1 – 1,5 1,5 – 2 2 – 3 3 - 5

На повний раціон корів після отелення переводять із врахуванням стану їх організму й вим’я, але не раніше ніж через 15 днів.

 

▲ На перші 100 днів після отелення корови припадає 40 – 45 % молочної продуктивності, яку одержують за всю лактацію. В цей період здійснюється роздоювання корів та їх осіменіння. Від успішного їх проведення значною мірою залежить рівень подальшої молочної продуктивності тварин. Корів починають роздоювати зразу після переведення із родильного відділення в основне стадо шляхом застосування підвищеного рівня годівлі та ретельного балансування раціонів за деталізованими нормами. В раціон включають об’ємисті та концентровані корми.

Норми годівлі дійним коровам визначають залежно від живої маси, продуктивності, віку й вгодованості. Після проведення конт­рольного доїння їх коригують відповідно до продуктивності тварин.

 


Читайте також:

  1. II. Організація і проведення спортивних походів
  2. II. Організація перевезень
  3. II. Організація перевезень
  4. А. Організація Острозького колегіуму – Академії
  5. Адміністративно-територіальна організація
  6. Бюджетний устрій в зарубіжних країнах. Організація бюджетного процесу
  7. Вентиляція. Види вентиляції. Організація повітрообміну в приміщеннях, повітряний баланс, кратність повітрообміну
  8. Взаємодія органів публічної влади з трудовими колективами, підприємствами, установами, організаціями
  9. Вибір оптимального розкладу (режиму) роботи в наукових організаціях.
  10. Види податкових перевірок. Організація і здійснення перевірок.
  11. Вимоги до захисту інформації та організація технічного захисту інформації
  12. Відносини України з міжнародними економічними організаціями




Переглядів: 1144

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Стійлово-табірна. | Вплив різних факторів на кількість і якість молока

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.001 сек.