Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Планування продуктивності праці

Потреба в персоналі визначається обсягом робіт і рівнем продуктивності праці. Планування продуктивності праці дає можливість встановити рівень, темпи й фактори її зростання, а також співвідношення збільшення продуктивності праці і зарплати.

У плануванні продуктивності праці використовують абсолютні показники, які характеризують рівень продуктивності праці, і відносні показники, які характеризують динаміку її зростання.

Розраховуючи рівень продуктивності праці, використовують прямий і обернений методи

                                 
   
Методи вимірювання
 
   
 
   
 
   
Прямий
 
Обернений
 
     
 
 
Обсяг продукції/затрати праці
   
Трудомісткість=затрати праці/обсяг продукції
 

 


Рис. 12.3. Методи вимірювання продуктивності праці

Прямий метод показує кількість продукції (обсяг робіт, послуг), яка виробляється за одиницю часу (виробіток) Рпт= (12.3),

де ОВ — обсяг виробництва продукції (надання послуг); 3 — затрати праці на виробництво цього обсягу

Одним з найважливіших показників економічної ефективності виробництва є продуктивність праці. Тому системи планування, обліку й оцінки роботи колективів господарств мають націлювати на підвищення продуктивності праці. У планах економічного і соціального розвитку та річних звітах сільськогосподарських підприємств розраховують такі показники продуктивності праці: вартість валової продукції рослинництва і тваринництва (у порівняльних цінах 2000 р.), виробленої з розрахунку на одного середньорічного працівника, зайнятого в сільськогосподарському виробництві, і на одну людино-годину з виокремленням у тому числі в рослинництві й тваринництві. Поряд з цим визначають трудомісткість виробництва (витрати праці на одержання одиниці кожного виду продукції). Оцінюючи продуктивність праці трактористів-машиністів, як допоміжний показник приймають виконання норм виробітку, змінний та сезонний виробіток в умовних еталонних гектарах; комбайнерів — зібрану площу й масу намолоченого зерна; шоферів — обсяг вантажоперевезень у тоннах і вантажообігу в тонно-кілометрах.

Визначаючи середньорічну чисельність працівників, зайнятих у сільськогосподарському виробництві, а також планові витрати праці, поряд з прямими витратами праці й середньорічною чисельністю працівників у рослинництві й тваринництві обчислюють і розподіляють витрати на сільськогосподарське виробництво. Рекомендовану методику таких розрахунків розглянемо на прикладі КСП «Україна» Овруцького району.

На першому етапі визначають чисельність середньорічних працівників і витрати праці з основної діяльності. Для цього від загальної в господарстві чисельності працюючих (420) віднімають 14 працівників громадського харчування і торгівлі, житлово-комунального господарства, культурно-побутових та дитячих дошкільних закладів і одержують 406 працівників.

Після цього визначають чисельність працівників і витрати праці в рослинництві, тваринництві та розподілювані на всі галузі. До галузі рослинництва належать 102 працівники, що займаються вирощуванням сільськогосподарських культур, та 14 інженерно-техніч­них працівників, праця яких має загальноцеховий характер (усього 116 чоловік). До працівників тваринництва віднесено 74 чоловіки, що виконують роботу в скотарстві, свинарстві, конярстві, бджолярстві, а також 18 робітників та 12 інженерно-технічних працівників загальноцехового характеру (усього 104 чоловіки). Отже, у сільськогосподарському виробництві безпосередньо зайнято 220 працівни­ків, з них 52,7% у рослинництві й 47,3% — у тваринництві.

У господарстві є також 152 працівники, витрати праці яких розподіляють на сільськогосподарські й несільськогосподарські галузі, зокрема 39 загальногосподарських інженерно-технічних працівників, службовців і молодшого обслуговуючого персоналу; 35 водіїв вантажних і спеціальних автомобілів та інженерно-технічних працівників автогаража; 35 трактористів-машиністів на транспортних роботах, конюхів з обслуговування робочих коней, транспортних працівників, що працюють на живій тягловій силі, і вантажників; 16 працівників, зайнятих водо-, електро- і теплопостачанням, 10 — на роботах з реалізації продукції та послуг на сторону; 17 робітників, які виконують поточний ремонт будівель і споруд.

Різниця між загальною чисельностю працівників основного виробництва (406) і кількістю тих, яких розподіляють між усіма галузями (172), визначає чисельність працівників, безпосередньо зайнятих у галузях основного виробництва (234). З них у сільськогоспо­дарському виробництві — 94% (220 : 234 ´ 100%). За цим відсотком обчислюють кількість працівників, розподілюваних між усіма галузями, яких потрібно віднести до рослинництва і тваринництва (172 ´ 94% : 100% = 162). За визначеним раніше співвідношенням працівників рослинництва і тваринництва (відповідно 52,7% і 47,3%) відносимо 85 працівників до рослинництва і 77 — до тваринництва. Отже, середньорічна чисельность працівників у рослинництві дорівнює 201 (116 + 85), у тваринництві — 181 (104 + 77), а загалом у сільськогосподарському виробництві — 382.

Виходячи із запланованого на 1999 р. обсягу виробництва валової продукції в сумі 1307 тис. грн., з яких 631 тис. грн. становить продукція рослинництва і 676 тис. грн. — продукція тваринництва, виробництво валової продукції з розрахунку на одного середньорічного працівника, зайнятого у сільськогосподарському виробництві, складає 3421 грн. (1307 тис. грн. : 382 чоловіки), у тому числі в рослинництві — 3139 грн. і тваринництві — 3735 грн.

За такою самою методикою розподіляють за галузями витрати праці та суми її оплати і діленням вартості валової продукції на затрати праці визначають виробництво валової продукції в порівняльних цінах з розрахунку на одну людино-годину.

Поряд з показниками виробництва валової продукції на середньорічного працівника і на одну людино-годину сільськогосподарські підприємства планують і обліковують трудомісткість продукції як витрати живої праці в людино-годинах на виробництво натуральної одиниці продукції. Методика обчислення витрат живої праці з розрахунку на натуральну одиницю кожного виду продукції така сама, як і методика визначення собівартості.

Слід зазначити, що існуюча методика обчислення планових і фак­тичних показників продуктивності праці має істотні недоліки. Так, вартість валової продукції не враховує її якості, цільового призначення, а порядок оцінки не орієнтує на поліпшення кінцевих результатів роботи. Обчислюючи трудомісткість продукції, беруть до уваги лише прямі витрати праці на виконання технологічних процесів під час вирощування сільськогосподарських культур чи догляду за тваринами, тобто розраховують лише технологічну трудомісткість продукції, штучно зменшуючи витрати праці на виробництво одиниці продукції. Тому при плануванні та облікові слід застосовувати показники повної трудомісткості, яка охоплює витрати праці не тільки безпосередньо виконавців технологічних процесів у виробництві конкретного продукту, але і з обслуговування цього виробництва й управління ним.

 


Читайте також:

  1. I. Теорія граничної продуктивності і попит на ресурси
  2. II. Вимоги безпеки праці перед початком роботи
  3. Абстрактна модель оптимального планування виробництва
  4. Автоматизація помпових станцій підкачування і перекачування. Охорона праці під час експлуатації систем автоматизації.
  5. Адаптація працівників.
  6. АДАПТОВАНА ДО РИНКУ СИСТЕМА ФОРМУВАННЯ (НАБОРУ) ОКРЕМИХ КАТЕГОРІЙ ПЕРСОНАЛУ. ВІДБІР ТА НАЙМАННЯ НА РОБОТУ ПРАЦІВНИКІВ ФІРМИ
  7. Адміністративні правопорушення в галузі охорони здоров'я. Адміністративна відповідальність медичних працівників.
  8. Акти з охорони праці в організації.
  9. Акти з охорони праці, що діють в організації, їх склад і структура.
  10. Алгоритм планування податкових платежів. Вибір оптимального варіанту оподаткування та сплати податків.
  11. Алкоголізм і безпека праці.
  12. Аналіз ефективності діяльності працівників банку




Переглядів: 503

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Планування затрат праці й чисельності працюючих. Баланс трудових ресурсів | Планування фонду оплати праці

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.002 сек.